2009. október 10., szombat

Az osztálytárs

...ohisashiburi! zen-zen kawattenai, nee!* ....na akkor mit igyunk? először sört, naná, Japánban sörrel kezdünk, mi mással is! hát akkor, KAMPAI!

...hogy velem mi újság? Hát semmi különös, sok a munka. Most kezdünk egy új projektet, sokat kell dolgozni, de hát addig jó, amíg elfoglaltak vagyunk, nem? ...hogy mennyire sokat? hát, eléggé... utolsó vonat gyakran bejátszik, meg gyakran utána is... taxi, tudod. De rendesek, fizetik. Aztán előfordul, hogy benn kell maradni, a főnök nem nagyon bírja, ha valami nincs kész időben ....hogyhogy meddig, hát reggelig. ....mi, hogy te már nem bírsz éjszakázni? Hát, igazából én se nagyon, tavaly is kórházba kerültem a szivemmel egy ilyen menet után, de hát nálunk időnként muszáj.

...mit együnk, jó lesz, ha kérek sashimit? te még most is mindent megeszel, ugye?

...igen, született egy kisfiunk, már iskolás, iszonyú aranyos, nézd, itt a képe! Csak az a baj, hogy keveset látom, mert hétközben, ugye a meló, hét végét meg általában végigalszom, marha fáradt vagyok. ... hogy látogassalak meg Magyarországon egyszer? hát jó lenne, tudod, még nászuton sem voltunk... de, adott szabit a cég csak akkor nem vettem ki, mert sok volt éppen a munka, mára meg már lejárt, mit csináljak, mindig ez van, nagy a hajtás... a nyáron meg arra használtam a szabimat, hogy új lakást nézzek, találtam is egy szépet, csak sajnos elég messze van, majdnem két óra lesz bejönni, ...nem, nem oda-vissza, csak oda ...áh, nem olyan veszélyes az, végállomáson szállok fel és akkor le lehet rendesen ülni és aludni ...szép, nagy lakás, elférünk benne végre, lesz saját szobája a gyereknek. ...az idén elmegyünk pár napra vakációra is, megnézem a Katsura Rikyut Kyotoban, azt te már persze láttad, de képzeld, én még soha, pedig arról is írtam a tézisemben.

...kérek yakitorit is, jó? a csirkeszárnyat szereted? rám bizod? jó, akkor kérünk két-két csirkeszárnyat, májat, tsukunét, negimát, meg shiitakét és zöldpaprikát is! És még két sört!

...hogy a többiekkel mi van? azt biztos hallottad, már, hogy Yamagiwa senpai otthagyta a Kuma Kengót és önállósodott, egész jól megy neki, van vagy négy-öt embere és már publikál is. Atarashii-san is jól nyomja, ő szintén zenekon**, nemrég hazaköltözött Hiroshimába, nagy ember lett, tudod, olyan csoportba került ahol gyorsan lehet előrejutni. Takeuchi-kun pedig, tudod, aki eggyel alattunk járt, elment egy reklámügynökséghez, képzeld, azt beszélik, hogy szénné keresi magát és Porschevel jár! ...a Yoshida? Ő visszament az egyetemre, a mázlista, pedig... na mindegy. ...és neked, hogy megy?

...halló! még két sört kérünk!

...én, az egyetemre? Nem, nem hiszem, hogy már visszamennék. ...ja, bírtam a kutatást, jó volt a könyvtárban molyolni és érdekes volt az a téma is, amit csináltam, emlékszel, a japán települések szerkezeti morfológiája... még a tanítást sem bántam volna, de emlékszel, mi pont rosszkor voltunk ott, a Naito sensei nem engedte, hogy doktorandusz legyek. Pedig jó lett volna... amikor eljöttem ehhez a zenekonhoz, azt gondoltam, csak addig leszek itt, amíg a Naito sensei nyugdíba megy, de hát... tudod hogy megy ez, itt ragadtam. Nem rossz munka ez sem, végül is szép dolog látni, ahogy egy épület felépül. A múlt hónapban is átadtunk egy raktárat Saitamában, amit én terveztem, na, az jó érzés volt.

...viszont mostmár elégem van a sörből, igyunk valami mást! A shochút szereted? az most nagyon megy! ...na, ez jó lesz, ezt igyuk, ez kyúshúi, tudod én is onnan vagyok, jó, akkor pincér! ebből kérek egy üveggel és hozzá két poharat!

* rég láttalak, egyáltalában nem változtál!
** general contractor, tervezést és kivitelezést is végző építőipari nagyvállalat

8 megjegyzés:

  1. hát igen - panaszra semmi okunk sem lehet - mi a japókhoz képest nem dolgozunk semennyit.

    VálaszTörlés
  2. Tudom, hogy ez nem igazán idevágó, pusztán kíváncsiságból mégis meg szeretném kérdezni, hogy ha egy külföldi Japánban telepedne le, ha kaphat, hány év múltán kap állampolgárságot? Egy régebbi bejegyzésben meg lett említve hogy a gaijinoknak nincs szavazati joga. De ha valaki hosszú távra tervez ottmaradni? Vagy ha éppenséggel oda házasodik akkor mi a helyzet?

    VálaszTörlés
  3. Lehet állampolgárságot szerezni, nem példa nélküli, de nem könnyű. Hosszú ottlakás kell, van komoly nyelvvizsga és le kell cserélni a nevedet japánra. Házassággal könnyebb, de az sem automatikus és az államplogárság ott is névcserével jár.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm az infót! A névcsere azt jelenti, hogy a vezetéknév japánosítandó? (Netán a keresztnév is?)Vagy egy echte japán családi nevet kell választani?(Hogy mondjuk legyen mától a vezetéknevem Isaka.)
    S még lenne egy kérdésem: házasságkötésnél a nőknek fel kell venniük a férjük vezetéknevét?

    VálaszTörlés
  5. Mind a kettőt le kell cserélni, kell helyette egy vérjapán nevet választani, ami hivatalosan megengedett. Igen, a nők felveszik férjük-uruk nevét. Csend, rend, fegyelem.

    VálaszTörlés
  6. Nem semmi! Köszi a válaszokat kérdésözönömre!

    VálaszTörlés
  7. Pusztán csak a pontosítás kedvéért: egyrészt "zenzen" kawattenai, másrészt az eidzsúken-hez (állandó tartózkodási engedély) egyáltalán nem kell lecserélni a nevet (való igaz, ez nem állampolgárság). Eidzsúken egyébként házassággal simán megvan 7-8 év után (1 éves vízum, 3 éves vízum, még egy 3 éves, aztán megadják, pláne, ha van gyerek). Más szabályok is sorra változnak, amiket régen jól belénk vertek, például már egyáltalán nem igaz, hogy ki kell menni Japánból a vízum típusának megváltoztatásához (ezt meg én tudom tapasztalatból, ez történt).

    VálaszTörlés
  8. zenzen --> kösz, elgépeltem
    eijúken --> de ezzel szavazati jog sem jár. Bár úgy tudom, van némi gondolkodás arról, hogy adjanak (azt hiszem a lokális választásokon) de azért ez még messze van

    VálaszTörlés