Akasaka Lunch

Ime a kedvenc, és néhány ellenjavallt, ebédhelyem szűkebb hétköznapi hazámban, az Akasaka-Mitsuke állomás környékén. A felsorolás még nem teljes, az oldal folyamatosan bővülni fog. A helyeket az alábbi Google-térképen találhatjátok meg:


Jó étvágyat!

------------------------------------

Japán kaja

Kuroza-akatsukiro / 黒座暁褸
Mivel a nevét teljesen reménytelen megjegyezni, nem csak nekem, a japánoknak is, csak a "kuroitoko", "fekete hely", néven emlegetjük. Ez az alapértelmezett hely, remek grillezett halakkal, különösen a gindara (black cod) emlékezetes, de a napi ajánlatot (higawari) is érdemes figyelni. Az esti teljesitménye is figyelemre méltó, erről Judit már irt külön posztot is, angolul. Update: mostanában iszonyúan tele van és a minap belefutottam egy igen gyenge kakifurai-ba. Leminősitettem 9-re!
1.000-1.200 yen - 9/10

Yama-den Maru / 山傳丸
Friss tengeri ez-meg-az, Chibából. A kezdeti idők egyik nagy favoritja volt, mostanában kicsit meguntam, de azért két-három hetente egyszer bemegyek egy kaisendon-ra (vegyes tengeri izék rizs fölé rendezve), vagy télen rántott osztrigára, (kakifurai).
900-1100 yen - 6/10

Yasaiya / やさい屋 
A nevével ellentétben ("Zöldséges") húst enni járunk ide, teppanyaki étterem, itt adják a legjobb hamburger steaket a környéken és a shógayakijuk is jó! És ha ez még nem volna elég, minden hónap 29-én "hús-nap" van, ilyenkor egy hihetetlenül finom IGAZI steaket adnak ugyanezért az árért!
1.080 yen - 9/10

Omusubi / おむすび
Egy apró onigiri-bolt, hagyományos, shaké, tarako, umeboshi, és tsai, valamint innovativabb, pl. disznóhúsos vagy sajtos. Szinte mindegyik nagyon finom, és lehet kapni remek misoshiru-t és kis ez-azokat is. Valmiért én mindig elvitelre veszek, de le is lehet ülni. Olcsó, finom és egészséges!
400 - 600 yen / 9/10

Rikyu / 利久
Egy öreg bácsi-néni tolja itt a tempurát és a kagylós misolevest, megbizható minőségben.
1.000-1.100 yen - 7/10

Otege / おてげ
Ugyanannak az épületnek a második emeletén van, oldszkúl kifőzde, tévé, cigarrettafüst meg ami kell, de itt adják az általam ismert legjobb shógayakit (gyömbéres disznóhús) a környéken. Nattó is van hozzá, annak, aki szereti. Update: a kakifurai-uk is jó! Felminősitem 6 >> 7
800-900 yen - 7/10

Sushi Kamiyama / 鮨かみやま
Ő már külön posztot is kapott, csúcs-sushi már a Michelinben is benn van a Bib Gourmand ajánlásban! délben, elérhető áron, ami azért lassan kúszik ugyan felfelé, de még mindig szuper az ár/értékaránya. Szigorúan 11:50-re vagy 12:40-re kell menni, különben esélytelen bejutni, és sajnos egyre gyakrabban megesik, hogy kiteszik a "ma nincs lunch" táblát, valszeg ez is a siker egyik jele... A vacsorázni is emlékezetes élmény, de az azért jobban fáj.
1.550-2.500 yen - 9/10

Itamae Sushi / 板前寿司
Ez egy hong-kongi tulajdonú lánc, de teljesen hiteles japán sushit tekernek teljesen hiteles japán szakácsok. Jó értékarányú lunch, vacsorára is teljesen használható hely, csak persze nem szabad azt a szinvonalat várni, mint a Kamiyama-santól, de ennek megfelelően a pénztárcát is kevésbé viseli meg.
1.000 - 1.500 / 7/10

Yagenbori / やげんぼり
Egy darab Kyoto, egy ottani hires étterem akasakai üzlete, egy gyönyörű régi házban, kvázi-vegetáriánus fogásokkal: yudófu, dashimaki tamago + valami meghatározhatatlan izé, rizzsel, ez a legfinomabb! Remek hely, de korán kell menni és nem szabad megijedni, hogy rajtad, és a szakácsokon, kivül MINDENKI nő, nem tilos a bejárás férfiaknak sem!
1.140 yen / 8/10

Kisoji / 木曽路
Shabu-shabu / sukiyaki étterem, este jó drága de délben teljesen megfizethető ebédet adnak 1.200 yentől indulva. Ennyiért vagy egy kitűnő bentót vagy pedig egy sukuyaki setet adnak, mind a kettő remek ár/értékben. A környezet abszolute disztigvált, ügyfeleket is szoktam ide hozni, mert sokkal drágábbnak néz ki, mint amilyen.
1.200-2.500 yen / 7/10

Sobie  /  聳え
Egy kis darab 80-as évek, afféle tenyeres-talpas "teishoku", vagyis menü, étterem, fillérekért laktató, nemtúlrossz japán kaja, misoshiru, rántott ez-az vagy sült hal, és kötelezően egy jó nagy darab tofu, hogy valamivel jól is lakjon a salariman. Tökéletesen rendben levő hely, csak időben kell menni, mert tele van. Estére a tabelog meglepően jó ratinget ad neki...
500-750 yen / 5/10

Uogashi Nihonichi /   魚がし日本一
Az étterem neve valami olyasmit jelent, hogy "Japán legjobb folyóparti halpiaca", Akasakában persze nyoma sincs semmiféle folyónak, és ha jobban megnézzük, ez is csak egy franchise sushizó. Ez még nem lenne nagy baj, de a sushi-lunch amit adnak, csak jó közepes (ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne 2-3 megaparszekkel jobb, mint bármilyen európai sushi). De kollégáim kedvelik, igy néha beadom a derekam.
900-1500 yen / 5/10

Hyórokutei / 瓢六亭
A régi "Hikari" helyén most unagi (angolna) étterem nyilt, este elég drága, de délben jó lunchöt adnak, kicsit hasonlóakat (főleg grillezett hal) mint a "feketében", de egy lehelletnyivel drágábban. Cserébe viszont be lehet jutni...
1000-1500 yen / 6/10

Isomaru Suisan / 磯丸水産
"Donburi" stilusú halételeket árulnak, főtt rizsre rétegezett nyers hal, frissen és jó áron. Ennek megfelelően eléggé tele is szokott lenni... Lehet mellé  mini-udonokat is venni (2-300 JPY), persze ezzel együtt már rögtön nem olyan olcsó, de kétségtelen finom.
800-1300 yen / 7/10

Akasaka Ajisai / 赤坂あじさい
High-end izagaya, erősen halhangsúlyos. Délben sült halas ebédek vannak, nem rosszak, de kicsit erős árazással. Nagyon pici hely, korán ott kell lenni az ebédhez.
1000-1300 yen / 7/10

Tonbako / 豚バコ
Vagy "Butabako"? Nem lehet tudni. Apró, bárszerű étterem, délben tonkatsu és katsu-kare van a menűn. Tulképpen teljesen korrek tonkatsu, normális áron.
1000 yen / 6/10

Tonkatsu Sueyoshi / とんかつ 末吉
Klasszikus tonkatsu étterem, hosszú pulttal, néhány asztallal és szigorúan néző férfiszemélyzettel. Van hirekatsu, rósukatsu, kakifurai és a többiek, kiváló minőségben, de prémium árakon.
1200-1500 yen / 7/10

Teishoku Yayoi
Gyorsétterem hagyományos japán "teishoku" (fixed lunch) kajákkal. Automatában kell fizetni, minden ki van találva, hogy gyorsan pörögjön a hely. Ehhez képest a kaja teljesen korrekt és a design is jó és nagyon olcsó.
800-1000 yen / 6/10

Hasunoiwa / 和食 赤坂 蓮の庭
High-end étterem tompitott déli árakkal. Egyike azoknak a helyeknek, akik (legalábbis egyelőre) visszafogott déli árakkal próbálják becsábitani az esti vendégeket. Kiváló ochazuke és tempura és mennyei kagylós misoshiru (best evör). Nem olcsó, de nagyon megéri.
1200-1500 yen / 8/10

Harashino / 鶏すき焼き はら志の
"Csirke-sukiyaki", mondja magáról ez az alagsori izagaya-étterem, ami eléggé fából vaskarika. Délben oyakodon (tojásos csirke rizsen) a főirány, de gyömbéres rántott csirke is van. Elég jó,  és lendületes méretű adagok vannak. Viszonylag nyugis hely.
1080 yen / 6/10

Shinoda Udon / しのだうどん
"New Wave" udonos, egyszerű de elegáns pultos design (de egy-két asztal is van) és szűkitett menü. Gondosan készitett lé, izgalmas feltétek és inarizushi vagy gomokugohan van mellé. Ennek megfelelően erősen feláras a szokásos 5-800 yenes udonéttermekhez képest (de megéri).
1050-1350 yen / 8/10


Nemzetközi konyha

Spain Club Ala / 赤坂スペインクラブ Ala
A "spanyol" a sarkon, kiváló és változatos spanyol egytálételek, és/vagy paella, + előtte egy kis előétel, sonka, tortilla, kis saláta stb., és a kávé vagy tea is benne van az árban! Nem is tudom, miért is nem járok gyakrabban... Talán, mert, hogy a berendezés elég ormótlan, nyáron szét van hűtve és a tévében állandóan spanyol turisztikai videók mennek. De ez nem igazán lényeges.
950-1.100 yen - 8/10

Istanbul / イスタンブール
Ahogy a neve is sejteti, török étterem, kellemes döner kebab lunch-el, van más is, de én ezt szoktam enni, +200-ért creme brulee-szerű, finom desszertet is adnak. Italnak török teát érdemes kérni, kicsi, de erős és finom. Hely is mindig akad, és nem utálnak ki azonnal, ha befejezted, igaz, délben nincs hastáncos show... Update: Sajnos már nem adnak lunch-öt.
900 - 1.100 yen / 7/10

The Meirmaid
Házi kocsmánk délben lunchot is ad, nem mondanám, hogy egetverően jót, curry, hamburger stb., de ezt kárpótolja, hogy ki lehet ülni a padra a ház elé, ez ritkaság Tokyóban! A fish-and-chipsük egyébként nem rossz, de elég drága. Ja, és sokat kell várni, ki tudja miért.
900-1.300 yen - 5/10

Joyfull / ジョイフル 赤坂店  
Divatosnak és olcsónak tűnő tömegétkezde-lánc, de igazából egy ócska lehúzós hely. Vacak hamburger-steak, a Tuskó Hopkins-féle módszerrel agyonfokhagymázva, mellé sült virsli, japán curry egyéb inyencségek + misoshiru, kávé szigorúan külön pénzért. Kerülendő.
800-1.000 yen - 3/10

Ore-no-French/Italian / 俺のフレンチ/イタリアン
Új stilusú "standing gourmet" étterem, finomat, olcsón, szűk helyen, leginkább állva! délben is remek lunchöket adnak, pl. a langusztás pasta kihagyhatatlan, pont olyan finom, ahogy a neve sejteti! A trükk az, hogy egy ital kötelező, de igy is megéri. Egyedül azért járok ide ritkán, mert akkora adagok vannak, hogy utána nehéz ellenállni, hogy be ne aludjak délután.
1.000 - 1.500 / 7/10

Steak Country / ステーキくに 赤坂店
Kobe beef étterem, azért nem kell megijedni, van megfizethető lunch is, pl. egész jó hamburger steak. Érdemes korán jönni, mert ha 12 előtt érkezel, 100 yen visszajár, és még a sor is rövidebb. 
1.000 - 1.600 yen - 7/10

Chinese Cafe 8 / 中国茶房8
Brutálisan szar kinai kifőzde, csak háborús helyzetben látogatandó, vagy ha kispénzű kinai turistákon akar valaki kultur-antropológiai megfigyeléseket végezni. Zajos, büdös, de vitathatatlanul olcsó.
500-800 yen - 2/10

Palermo / パレルモ
Spagettis No. 1, vállalható adagokkal és (al dente) minőségben. Adnak mellé fontos! egy darab baguett-et, egy közepes salátát és italt is, utóbbit önkiszolgáló módszerrel lehet beszerezni. Én leginkább a japános spagettiket birom itt, tintahallal, vagy néha mentaiko-val (tőkehalikra).
900-1.100 yen - 6/10

Au Velorouge / オー・ヴェロルージュ
Jópofa kis francia pince-étterem, remek marhahúsos fogásokkal. Mondjuk az adagok nem éppen gigantikusak, mert és/vagy emiatt elég ritka az Y kromoszóma a vendégekben... A kávé kerülendő.
900-1.500 yen - 8/10

LISTEN FOOD CAFE
Egy hotel földszinti kávézója, ahol kaját is adnak. A menu "All Gluten Free and Vegan Friendly!" felirattal fut, ami elsőre nem volt túl bizalomkeltő, de kellemesen meglepődtem, hogy milyen jó kis tofu-burger tálat kaptam fekete rizzsel. A bónusz: ki lehet ülni a teraszra, ami azért Tokyóban nem túl gyakori. Mondjuk elég drága...
1.100-1.400 yen - 7/10

Akasaka Grill / 赤坂グリル
Haburger és steak posh környezetben. Ettem már itt jót és kevésbé jót is itt, de a pénzért legalább békében hagynak és hely is van mindig.
1.300-2.500 yen - 6/10

Napoli's PIZZA & CAFE
Elsőre gagyinak kinéző olasz gyorsbisztró meglepően finom carbonara-t tud csinálni! és még a pizza is jó, valamint mindig van hely és jó a zene! Kell ennél több?
950-1.100 yen - 8/10

Trattoria Maruumo / トラットリアマルーモ 赤坂本店
Egységsugarú olasz, pont szemben a Palermo-val, a különbség annyi, hogy itt pizza is van. Néha jobb, néha gyengébb.
950-1.100 yen - 5/10

Pescaderia / ペスカデリア赤坂
Seafood spagetti, gratin és lasagna, jó hangulatú környezetben, nőkre kihegyezve (kb. 95% a női vendég). Finom, kicsit drága, ám ennek ellenére sokan vannak, érdemes korán ott lenni. .
1.000-1.500 yen - 7/10

Akasaka Aozai / 赤坂 アオザイ
Vietnami étterem, teljesen vállalható fó-val és egyebekkel. Leggyakrabban a "vietnami gyózát" (inkább palacsintának mondanám) szoktam kérni, fél fóval. +100 yenért desszert is van. Nem drága és bejutni sem lehetetlen. Mondjuk a mostani irodából egy kis séta, de megéri!
900-1.100 yen - 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése