2009. október 27., kedd

Egy hűlt hely

Az megvan, amikor 1995-ben ráeresztették a szaringázt a metrózókra Tokyóban? Ekkor (is) Japánban éltünk, és a "sarin jiken", ahogy itt nevezték, számunkra a 90-es évek egyik formatív eseménye volt. Pont arrafelé metróztunk mi is aznap - szerencsére nem azokon a vonalakon - amikor leállt a metró. Nem igazán lehetett tudni miért, csak bemondták, hogy baleset volt, egy jó darabig nem fog menni. Valahogy - már nem emlékszem hogyan - hazakecmeregtünk, otthon bekapcsoltam a TV-t és ott hallottam meg mi történt; 12 ember meghalt, több ezren megsebesültek.

Izgalmas napok következtek, elég gyorsan az Aum Shinrikyó nevű buddhista-ezoterikus szektára terelődött a figyelem, akiknek már volt néhány gyanús stikli* a rovásán. A szekta központja nem messze volt a régi irodánktól, a környék tele volt rendőrrel, a levegőben folyamatosan helikopterek köröztek. Aztán szép lassan elkapták az aumosokat, néhányat halálra, többeket hosszú börtönbüntetésre ítéltek. Páran még szökésben vannak, képeik hosszú éveken át kint lógtak az állomásokon, de mára már bevették őket. A fővezér-főguru még ma is siralomházban várja az ítélet végrehajtását, errefelé az ilyet nem kapkodják el.

Azért jutott ez az egész az eszembe, mert ma ott jártam az Aum régi központja mellett. Az Eset után az épületük sokáig elátkozott helynek számított, senki sem akarta bérbevenni. Később egy divatcég megvette, lebontotta és a helyére a képen látható üzletet emelte. A divatszakma láthatólag nem finnyás és a ma odajárók közül - a célközönség életkorából kifolyólag - vélhetően kevesen tudják a telek történetét.



















* A "stikli" szó, belátom, enyhén szólva understatement a szekta által elkövetett gyilkosságokra valamint egy korábbi gáztámadásra Matsumotó városában ami 8 ember halálával járt. Ám ekkor ez még nem volt ismeretes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése