Ahogy ezt már korábban megjegyeztem, Japánban a vizben mozgó-lebegő-úszó dolgok többnyire az asztalon végzik. Ennek szellemében reagál az ország a globális felmelegedéssel kapcsolatban fellépő problémák egyikére, a medúzák túlszaporodására, ahogy ezt az Oriens oldalán olvastam (ők meg az Asahi Shinbunban). Egyre több a medúza, óriásira nőnek és veszélyeztetik a halászatot? Nohát, együk meg a bestiát! és a japán gastronómiai fenomén beindul, és ontja a megoldásokat, finomabbnál finomabb medúza-fogások formájában: medúza-sushi, medúza-tempura, medúza-sütemény. A vállalkozás korántsem reménytelen, hiszen Japánnak komoly track-recordja van különböző fajok agyonevéséből, lásd pl. a bluefin tunát, és ha ezúttal sikerül jó irányba becsatornázni 127 millió ember étvágyát, csatát nyerhetünk a globális felmelegedéssel szemben!
Gondoljuk egy kicsit tovább ezt az előremutató kezdeményezést! Odahaza nyomulnak például a cikádák, amelyek amellett, hogy elviselhetetlenül zajosak, bizonyára felborítanak valami bioegyensúly-bilit ők is, elég testes jószágok, tele fehérjével, nosza, együk meg őket! lehetne belőlük cikádapörkölt, vagy pl. "Cikáda jóasszony módra" meg ilyenek. A maláriaszúnyog már nehezebb eset, nem túl kiadós, de a balkáni gerlékkel biztosan lehetne kezdeni valamit. De gondolkodjunk globálisan; nem az lenne a legegyszerűbb megoldás a tengerek szintjének emelkedésére, ha meginnánk a felesleget? Ennél már csak az lenne előremutatóbb, ha a problémát a gyökereinél támadjuk meg: fogyasszunk több széndioxidot! Itt ráadásul nagyon sokat nem is kell innoválni; a szédioxid emberi fogyasztásának ugyanis van egy jól bejáratott, organikus, mondhatnánk ősi módja, úgy bizony, erre gondolok én, mire is másra...?
Csak arra vigyázzunk, hogy ne nagyon böfögjünk.
Nekem Obama megoldása tetszik a legjobban - mármint a városé. Ők karamelt csináltak belőle.
VálaszTörléshttp://www.pinktentacle.com/2009/09/space-caramel-made-from-giant-jellyfish/