2009. október 12., hétfő

1 jó ház

Mentem ma egy nagyot a városban, fotózgattam közben ezt-azt, többek között belebotlottam ebbe az érdekes lakóházba. Erősen lejtős telekre épült, L-alakú épület, kivülről aluminiumlemezzel van burkolva, így az egész elsőre leginkább egy üzemre emlékeztet (amiből van jónéhány ezen a környéken), aztán egyszer csak észrevenni, hogy nicsak! milyen érdekes az oldalhomlokzat! itt egy pici bambuszkert, és hopp! ott egy szuper kis tetőterasz. Jó lenne megnézni valami magazinban, milyen belül (nem tudja valaki, hogy ki tervezte?). Ötletes részletképzések (sajna, eléggé lehetetlen volt rendesen lefotózni...), az egész egyszerre brutál-ipari és dekadens-kifinomult és ezáltal valahol nagyon Tokyo. Riszpekt...

4 megjegyzés:

  1. Ezzel a háztípussal mindig is felemás viszonyban voltam.
    Tiszta japán: az ucsi-szoto tökéletes példája.
    Olcsóbb változatában valóban egy kocka - egyenletes, felragasztott műburkolat, be van fejezve, de a magyar vakolatlan családi házakat idézi. Mintha csak az számítana, hogy tökéletesen kitöltség a telek és az építési magasság engedélyezte teret.

    Belül pedig általában ötletes tereket, jól bevilágított szobákat találunk.

    Ami kintről a legsablonosabbnak tűnhet, az belülről a legegyedibb.

    Ez a ház mintha csak abban térne el ezektől, hogy ránézésre is minimum tízszer annyiba került. :)

    (Pontosabban: rotenburó Tokióban? Lesz az húszsoros is....)

    VálaszTörlés
  2. azért én nagyon örülök, hogy ez nem terjedt el egyáltalán. Formailag számomra ez a kockológia alja, s bár a hagyományos anyagok mellett az extrém anyagokat is szeretem, de az alu hullámlemez is rémítő nekem. A szépség szubjektív szerencsére:) Amúgy a hazai, de nagyjából az összes graphis építészben felfedezek valami furcsa vonzódást az egyenes vonalak iránt - az anyag, s az alkotás (ez esetben a szoftver) ilyen nagymértékbnen összefüggene? :)

    VálaszTörlés
  3. sztem az egyenes vonalat meg a derékszöget nem hülyeségből találták ki... amellett a hagyományos japán házak http://picasaweb.google.com/lh/photo/maikN5r4msx6FyNAbax08g?authkey=Gv1sRgCLfLxfnZgOe-9AE&feat=directlink se annyira kacskaringósak... Naná, hogy az eszköz meghatározza az építészetet: tégla, malteroskanál stb. akkor míért csodálkozunk, hogy a szoftver is?

    VálaszTörlés
  4. A hagyományos japán házak szögletesek (kivéve a tetőt), de legalább szép anyagokból vannak. S igaz, h az eszköz meghatározza az építészetet, de örülök, hogy ettől nem tervezett kockát se Gaudi, se Gehry, stb. Ők merték a téglát ferdén is rakni avagy a fémlemezt nemcsak hullámosra görbíteni, ahogy bezony vasbetonból lehet kocka-panelt is önteni, de bármi mást is. Azt persze értem én, hogy olcsóbb az egyenes, de randább is - nekem. Az autóiparban is olcsóbb lenne az egyenes, csak ott sikerült hamar az áramlástant a szebb formákhoz használni - a házaknál ehhez az esztétika kevés. Persze tudva, h minden relatív - nem is vitázom, csak meglepett a ház képe, amit örömmel láttál, mert nekem annyira randának tűnt. Szerencsére olyat sem tud arcsiked, se nem a malteroskanál, így talán éppoly ritka az is, mint Gehry. S elismerem, hogy ettől még lehet gyönyörű belül, ahogy azt sem vitatom, hogy Scarpa vagy Wright amúgy egyenesekkel is nagyon szép arányokat tudott varázsolni. Persze az sem túl olcsó... De akkor már inkább a belinkelt japó házad - az egyszerű, de mégis jó.

    ((az a baj, hogy a kockákról csak a szocreál panelek ugranak be - attól meg okádok akármiylen olcsó is))

    VálaszTörlés