2009. szeptember 29., kedd

Hangok

A japán takarékos nép, nem csak ennivalót, vizet és pénzt, de szavakat sem pocsékolnak. Sokszor csak egy hang is megteszi, pl:

S, a Küzdelem Hangja
A levegő lassú beszívása a fogakon keresztül, hangosan, mintha valaki ráment enne, közben szörcsögő "sss" hangot hallat.
Megfigyelhető: Minden olyan helyzetben, amikor valaki azt akarja jelezni a többieknek, hogy ő most intenzív szellemi munkát végez. Pl. Kawakami-kun nem bírja beindítani a prezentációját és a Küzdelem Hangjával demonstrálja a többieknek, hogy ő most nagyon igyekszik, hogy ráleljen a hiba forrására.

C, a Meleg Hangja
Az "atsui desu", vagyis "meleg van", vagy (valami) "forró!" mondatból-szóból származik, de annyi marad belőle, hogy "c-cc-ccc!" de mindenki tudja, hogy ez mit jelent.
Megfigyelhető: Ha valami meleg: fürdővíz, időjárás, lábos, étel. Pl. Yanagiwa-san az onsenben lassan belereszkedik a 42 fokos vízbe és közben azt mondja "accc, cccc, cccc"!

E, a Figyelem Hangja
Ca. 1-2 mp hosszan, határozottan ejtendő, ca. 5 sec-ként ismételve: "eee, eee, eee!"
Megfigyelhető: Szinte bármikor, ha valaki figyelmesen hallgatja a másikat, amikor az beszél hozzá.

A, a Csodálat Hangja
Zárt "a" (kicsit az "ó"-ra is hajaz), hosszan elnyújtva, lassan emelkedő hangfekvésben használatos: "aaaaaaaa!"
Megfigyelhető: japán turistacsoport a Louvre-ben megtudja, hogy mennyit ér a Mona Lisa.

SZ, az Udvariasság Hangja
Tulajdonképpen a "desu-masu" ige(végződés) vége, sok mindent jelenthet, pl. "Shitsureishimasu", vagy Ohaio gozaimasu", a többit elharapják és csak azt hallani, hogy "sssszzz!".
Megfigyelhető: mindig, amikor udvarias akar lenni valaki, de zavarni sem akarja a másikat a sok beszéddel, mert akkor túl közeli kapcsolatba kerülne vele és az megint csak nem udvarias. Pl. kevés a hely a boltban és valaki el akar előttünk menni. Kezével szeletelő mozdulatot tesz (talán egy szamurájkarddal gondolatban levágja kiálló testrészeinket?) majd egy "ssssz!" hangot kiejtve áttör.

T, a Fájdalom Hangja
Egyértelműen az "itai" (fáj) szó az eredete, ebből lesz az ita! ..ita! majd pedig a "t-t-t-t!"
Megfigyelhető: bármikor, ha valaki jajgat.

K, a Megtelt Pohár hangja
Ha nem akarom, hogy többet töltsenek, azt mondom: "k-k-k-k!" Fogalmam sincs, mi az eredete.
Megfigyelhető: a vacsoránál Sató-san sört tölt főnöke poharába, egyre többet, aki ezt a Megtelt Pohár Hangjával próbálja megakadályozni. De Sató-san nem hagyja magát megtéveszteni, és csurig tölti a poharat.

8 megjegyzés:

  1. Sosem jutott eszembe, hogy így összegyűjtsem, de szinte hallom őket. :]

    VálaszTörlés
  2. És az a hörgő h, amit férfiak bevezetésként tudnak fűzni minden jelentőségteljes kijelentésük elé? Olyan, mint egy fojtott torokköszörülés, szerintem azt jelenti, hogy Abe szenszej most felelősségteljesen mérlegel.

    VálaszTörlés
  3. domo arigato bence sensei... :) Gyönyörű gyűjtés. Igaz ez nemcsak a japán népre jellemző - a magyar is takarékos nép (emígyen megfigyelhgető a két nép közötti különbség):

    S, a csend hangja
    Eredete egyértelműen a kussolj finoman árnyalt kifejezésére vezethető vissza.
    Megfigyelhető: bármikor, ha csendre szeretnénk valakit illedelmesen inteni - kb 10 perccel az előtt, hogy szavakba foglaljuk az eredő szót.

    Á, a fájdalom hangja
    Talán ez az első megtanult magánhangzónk, de lehet ez a leghangosabb. Nem hiszem, hogy eredetét tekintve bármely értelmes szóhoz köthető - épp ez a lényege, hogy ősibb gyökerei vannak, mint a beszéd részletes kialakulása.
    Megfigyelhető: közvetlen fájdalom behatásakor az elszenvedő kiáltásában

    I, a rémület hangja
    Bár az ijedtség szóhoz is köthető, de talán inkább a szó ered a hangból. A hang kiadásakor összehúzódik minden idegpályánk egy kis gömböccé és szavak helyett csak egy rövid kis nyikkanásra telik belőlünk a rémülettől.
    Megfigyelhető: pl testvérem mögé csendben lopózva, s hangos kiáltással rárivallva.

    Ö, a tudatlanság hangja
    Valószínűleg az ősember idióta hörgésében jelenlévő hangfordulatokra vezethető vissza, amikor valamit szeretett volna mondani, de rájött, hogy még nem tud a fajtánk beszélni
    Megfigyelhető: ha valaki folyamatos beszédet próbál imitálni, de sajnos szókincse ezt nem teszi lehetővé, így a szavak közötti tudásbeli űrt kitölti nagyszerű "ö" hangokkal.

    VálaszTörlés
  4. @sesam: az örökös gyüjtő- és rendszerező-szenvedélyem nem hagy nyugodni...
    @text: ez most igy kapcsiból nincs meg, de majd figyelem!
    @Levi: a te gyüjteményed is remek, gratulálok! A magyar ijedtség hangjánál lehet, hogy MAGA az összeránduló izomzat ad "i" hangot...?

    VálaszTörlés
  5. A végéről ez jutott az eszembe:

    http://www.youtube.com/watch?v=qCpbBVthD7o

    VálaszTörlés
  6. ez NAGYON jó volt! (láthatólag a "ma-ma-ma! kimaradt a gyűjtésemből). Erre csak ezzel tudok válaszolni (noha önismétlés): http://www.youtube.com/watch?v=Qvy-NqioJpc

    VálaszTörlés
  7. A Megtelt Pohár Hangja eredete: itt a japán-magyar nyelvrokonság egy újabb érzékletes példájával állunk szemben, melynek idősoros levezetése: Köszönöm szépen, elég lesz --> Köszönöm --> köszi-köszi --> kösz-kösz-kösz --> k-k-k-k! Jól látható a minimalista tökély elérését célzó hagyományos japán törekvés kiteljesedése, s egyben közös eredetünknek a múlt ködén átsejlő, de mégis szilárd körvonalakkal büszkélkedő, megható manifesztációja.

    VálaszTörlés
  8. A szeletelős meghajlás csak a jéghegy csúcsa:

    http://www.youtube.com/watch?v=vdlNZJ_TFXU

    VálaszTörlés