2009. szeptember 27., vasárnap

Akagi is dead


Délután lementem a sarki bótba, venni egy kis rizsát meg ezt-azt, ballagok hazafelé és látom, hogy iszonyú hosszú sor áll az Izumi Garden Gallery előtt, csupa feketébe öltözött ember, többségében fiatal, néhányan virágokkal (videó itt).
Meghalt valaki? De valahogy furcsa... az emberek beszélgetnek, nevetgélnek, fotózkodnak, sokan pedig - noha feketében vannak - egyáltalában nem tűnnek temetésre öltözve. Mi lehet ez? A bejáratnál nagy tábla jelzi, hogy Akagi úr temetési szertartása lesz bent. Megkérdezem az egyik szervezőt, hogy ki volt az a bizonyos Akagi úr, talán valami híres ember, hogy ennyien vannak? Bizony, mondja nagyon híres, a valaha élt... izé, volt legjobb mahjongtékos, igazi őstehetség... egyébként ő egy manga-figura, hogy-hogy, én nem ismerem? Szégyenkezve bevallom, hogy nem. De mi az, hogy meghalt? Tudja, már régóta Alzheimer-kórban szenvedett, a játéka sem volt az igazi, és az utolsó folytatásban összehívta a régi ellenfeleit, elbúcsúzott tőlük és mérget ivott. Hát ez igen sajnálatos, és most mi lesz, eltemetik? Azt azért nem, de meg lehet emlékezni róla és a hívei, a rajzolóval együtt mahjongot játszanak búcsuzóul.
Hát ez óriási, a rajzoló leöli a képregényhőst és most idecsődül a fél város a temetésre! Rohanok fel a fényképezőgépért.
Mire leérek elül a tömeg, de így legalább beférek és azért így is van mit nézni. Rendesen megcsinált soshiki (ez olyasmi mint a ravatalozás nálunk, de nincs tetem - még jó, hogy! - csak sok-sok virág és az elhúnyt képe) és vagy egy tucat öltönyös ember vadul mahjongozik négy asztal körül. Lehet persze mindenféle merchandise-t is kapni, elvégre biznisz az biznisz. És sok-sok ember, fiatalok, idősebbek, akik mind azért vonatoztak ide, hogy elbúcsúzzanek egy... mangahőstől. I love this country...
Hát akkor emlékezzünk meg az elhúnytról ezzel a rövid videóval (angol felirat is van!):

2 megjegyzés:

  1. Kicsit furák ezek a japánok,de jó arcok..
    Húzhatunk párhuzamot e történet s egy izaura felszabadítására küldött pénz között?

    VálaszTörlés
  2. Nem teljesen, mert mig az utóbbi (gondolnám) egyszerűen sötét műveletlenség, az Akagit "sirató" látogatók közül senki sem hiszi, hogy ő valós személy volt, csak "eljátszák" azt hogy az volt.

    VálaszTörlés