2009. szeptember 17., csütörtök

Ai Wei Wei

A neves kínai minimalista-akcióművésznek és építésznek most megy a kiállítása a Mori Museum of Art-ban. Olyan minimalista dolgok, és ahogy ilyenkor lenni szokott, van aki fikázza, és van aki imádja. Nekem viszonylag bejött, tetszett a képgaléria a Bird Nest stadionról*, a lukak, amin át lehet nézni, az 1 m3-es teakocka, egy érdekes dokumentumfilm vidéki kinaiaknak a kasseli Documentára való utaztatásáról, meg hasonlók. Az építészeti munkákat kifejezetten jónak találtam. Aztán van egy megdöbbentő képsorozat, ahol a művész leejt egy értékes, Tang-korabeli vázát, ami össze is törik, ahogy kell. Ai Wei Wei szerint a váza elejtésével a régi érték ugyan elpusztul, de az akció során új érték keletkezik. A fene tudja, elég perverz, de néha úgy érzem, van benne valami. Vagy mégsem, de mindenesetre elgondolkoztatott.

Aztán volt egy rózsafából kiesztergált Kína-szobor/térkép, 1 m magas, az egyes provinciák külön-külön kis oszlopocskákként megfaragva. Gyönyörű tárgy volt, fantasztikus kidolgozással. De álljunk meg egy pillanatra: az egymásba kapaszkódó provinciák-etnikumok, a sok kis részből összálló egységes egész, ami mellett persze ott vigyorog Taiwan is, naná, hogy! Wei úr, nincs ennek egy kicsit olyan kormánypártias stichje?

Van egy ötletem, Wei úr! Mit szólna, a éjjel beszöknék egy jobb fajta láncfűrésszel és kivágnék ebből a gyönyörű műből, egy darabkát... mondjuk, olyan Tibet-formájút. Ugye, jól értem, hogy akkor is teremtődne új érték?

----------------------------

* társszerző / közreműködő volt a Herzog / de Meuronék mellett, whatever it means...

2 megjegyzés:

  1. Érdekes... Ez igy elsőre meglehetősen ellentmond annak amit én sejtetek (mármint, hogy Wei és a kínai kormány tkp. szeretik egymást). A fene tudja, lehet. De másodikra nem zárható ki, hogy azért a nacionalizmusban egyetértenek. Legyenek vs. ne legyenek emberi jogok, de Tibet kinai volt és kínai lesz! valamint Taiwant vissza!
    Mindíg vicces más népek nacionalizmusa...

    VálaszTörlés