2009. augusztus 30., vasárnap

Tájfun és ellenzéki győzelem

Ahogyan az várható volt; lemosta a jó 50 éve kormányzó LDP-t az ellenzék és ezzel egyidejűleg Tokyó felé egy bazi nagy táifun közeleg. Na most akkor mi lesz?

Ha engem kérdeztek, cinikus és szekptikus vagyok. Először is, nem igaz hogy "50 év folyamatos hatalom után először esett ki az LDP a hatalomból". Én itt voltam kilencven-valahányban, amikor hasonló katartikus győzelmet aratott az ellenzék, aztán... 10 hónap után csendben visszatért az LDP. Ennél akkor már a Koizumi-féle "belső reform" több eredményt ért el; egy időre, legalábbis, meggyőzte a zembereket arról, hogy nincs ingyen ebéd és akkor lesz a semmiből valami, ha van áldozatvállalás, munka és - nem utolsósorban - verseny.

A mostani szavazás arról szól, hogy mi minden legyen ingyen, mennyivel legyen kevesebb az adó és milyen nagyszerű és főleg egyszerű lesz az élet, ha ránk szavaztok. Minekutána adva van egy generokrata, korrupt és elhasználódott kormánypárt, nagyjából mindegy volt, hogy mit mond az ellenzék, akkor is nyer, ha meg sem szólal (megj. ekkora erővel akár igazat is mondhattak volna). A legtöbb ember, akivel beszéltem, nem is igen bízik az ellenzéki DPJ-ben, de szilárd meggyőződése volt, hogy "ezeknek menniük kell", mert különben sohasem lesz változás, és ha ennek az az ára, hogy négy évig demagóg hülyék kormányoznak, hát, sag schon.

Hát, csak remélem, hogy igazuk lesz... Szóval, politikai földrengés és táifun: e két esemény együttállásának milyen jelentősége van? tisztító szél lesz-e vagy pusztító vihar? ez most itt a kérdés. A táifun tekintetében optimista vagyok, szerintem átvészeljük.

Disclaimer: bármiféle egyezés a hazai politikai helyzettel csak a véletlen műve; a szerző nem vállal semmiféle felelősséget e tekintetben

2 megjegyzés:

  1. En csak a "disclaimer"-hez szeretnek hozzaszolni: ha mindenhol ugyanolyan szemetek es korruptak a politikusok, akkor talan NEM CSAK RAJTUK kellene szamon kerni, ha egy nep gazdasagi mutatoi olyanok, amilyenek. Japanban az eletszinvonal "kicsit" magasabb, mint nalunk,..de ott is hasonlo adminisztracios/korrupcios gondokkal kuzdenek, mint barmelyik mas orszagban. Talan valahol az istenadta nep is tehet errol ?!
    Nalunk biztosan! Nem a magyar kormany, hanem a magyar nep tehet a sok hazugsagrol es becstelensegrol, mert nalunk ez a mindennapi eletben is igy zajlik.
    ...De mielott belelovalnam magam valami ongerjeszto es nevetseges igazsagtetelbe, azt mondom, hogy a tisztito szel es a pusztito vihar fogalma nalam elegge egybeesik ezen a vonalon...
    Egyet biztosan tudok: mindkettot meg fogjuk szenvedni. A japanok is.

    VálaszTörlés
  2. "Talan valahol az istenadta nep is tehet errol?" --> hát sztem mindenképp. Ld. még: "minden ország olyan kormányzatot kap, amit megérdemel". Na de ez már tényleg OFF, abba is hagyom sebesen...

    VálaszTörlés