2009. augusztus 26., szerda

Párhuzamok

Van egy párt, jónéhány éve hatalmon van. A korábbi jó gazdasági teljesítmény botladozik, a gazdasági válság ezt csak elmélyíti, a korrupició virágzik, amerre nézünk, tehetetlenséget és inkompetens kormányzást találunk. Következésképpen, a kormányzó párt népszerűsége a béka segge alatt van, a következő választást minden bizonnyal a jelenlegi ellenzék nyeri nagy fölénnyel. Az az ellenzék, amely meglehetősen populista programmal operál, legyen minden ingyenes, de szállítsuk le az adókat is. Ezen kívül a bejutásért még néhány kisebb párt ácsingózik, meglehetősen vegyes felhozatallal.

Nem, ez nem off, ez a körkép a japán választások előtt, minden egyezés a hazai helyzettel csak a véletlen műve.

Itt van pl. az autópályák ügye. Japánban az autópályadíjak sztratoszférai magasságúak. Lemenni Osakába hétköznap egy szgk-val pl. 10.000 yen (= ca. 20.000 HUF, és ez benzinköltség NÉLKÜL értendő. Ez azzal volt eredetileg indokolva, hogy sokat építettek egyszerre és ezt valahogy finanszírozni kellett. Igen ám, de a költség az útdíjakból azóta már sokszorosan megtérült. Az ellenzék szerint legyen egyszerűen ingyen (vö. "a kapuk a focipályákra valók"). Remek, de azért a fenntartás most is nem kevés pénzbe kerül. Ki fogja ezt a számlát állni? És mi lesz a kimaradó (nem kevés) bevétellel? Emeljük az ÁFÁ-t (most 5%)? Nem, azt nem. Csökkentsük a szociális költségeket? Nem, azt sem. Hát akkor? (csend)

Érdekes módon, akikkel eddig beszéltem erről a témáról, mind* felismerték azt a nem túl bonyolult igazságot, hogy ingyen dolgok nincsenek, a végén valaki fizetni fog, ha más nem, akkor az adófizető, tehát ÉN, pedig nekem nincs autóm (nem utazom vonaton, nem vagyok beteg stb.) akkor mások helyett fizetek. A sokat emlegetett egészségügyben itt elég egyszerű a szabály: 30%-ot kell téríteni, ha meg aranyfogat, hajbeültetést vagy műmellet akarsz, akkor az egészet*. Ez ellen senki nem zúgolódik és igazságosnak gondolják (a komenistákat kivéve, de hát ez rendjén is van; őket ezért tartják).

Nohát, hét végén lesz a választás, meglátjuk mi sül ki belőle, és főleg, hogy mi lesz utána, vajh lesz-e itt is öszödibeszéd és ha igen, ki mondja majd?

------------------------------

* persze, könnyen lehet, hogy a nem-túl-reprezentatív felérésemből kimaradtak a Nép Egyszerű Fiai
** modjuk azért itt van 1 vicces dolog: a szülésre nem érvényes az egészségbiztosítás, mert "az nem betegség"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése