2009. augusztus 2., vasárnap

Ramen-questA ramen mítikus étel Japánban, ami különösen ahhoz képest meglepő, hogy csak ca. 100 évvel ezelőtt vezették be, amikor a japánok Mandzsúriában terjeszkedtek. Ezért is írják katakanával: ラーメン, de gyakran lehet látni hiraganával is: らめん, ami a beágyazottságát bizonyítja*.


Mi a ramen? Sűrű húsleves, tésztával (men) és disznóhússal (chashú) meg még ezzel-azzal (ez változó). Ha valakit részletesebben érdekel, itt olvashat róla. Brutális egy étel, nem árt hozzá farkaséhesnek lenni, legjobb enyhén józanodó állapotban enni, éjfél után, egy állomáson állva. De máskor is finom tud lenni. Pontosabban, a "finom" és az "enni" nem igazán ideillő kifejezések, hiszen a rámen fogyasztásához erős vágy és felindulás szükségeltetik és az étek magunká tételét szükségszerűen enyhe csömör követi.


A kiindulópontunk a harajukui (pontosabban, eredetileg akihabarai) Jangara Ramen. Ez kicsit olyan mintha Parsifal, miután meglelte a Szent Grált, elkezdene spekulálni, hogy jó-jó, de hátha van egy jobb edény is. De hát az ember már csak ilyen, örökké telhetetlen... Aki velem akar jönni ezen az úton, először legyen szives nézze meg a Tampopo c. hasonló témájú örökbecsűt (adatok itt, a youtubon-is megtalálható, az első rész itt van - sajnos csak német felirattal - a többit magatok is megtaláljátok) vagy ha nincs hozzá türelme, akkor legalább ezt a részt a film kulcsjelenetével (angol felirat), és akkor a lényeget érteni fogja.


Pontozás:

Men: vagyis a tészta minősége 1-10

Leves: 1-10

Chashú & the rest: a többi belevaló, erős hangsúllyal a chashú-n (1-10)

(a dekor a ramen estetében nem kap pontot, még ha csótányok rohangásznak is az étteremben - nem teljesen példa nélküli - akkor is csak a ramen számít)


Hát akkor lássuk az etalont, a Jangara Rament!


A visszatérő jangara hívő gyűlöli a változásokat. Sorba kell állni, mint régen; ez JÓ. Átrendezték a belsőt, ez gyanús, és mi ez a sok új dolog a menün!?! De a jangara zenbuire ("mindent bele") ugyanúgy néz ki és ugyanolyan illata van, van remény! Nézzük csak, mit is kapunk: chashú, kakiniku (kicsit édeskésre főzött, kockára vágott oldalas), mentaikó (tőkehal-ikra), aji-tamago (ízesített főtt tojás) és persze egy kevés negi (zöldhagyma) - melyikkel is kezdjem (persze, csak miután befejeztem a ramen szeretettel teljes nézését)? Naná, hogy a tésztával... A men vékony, kemény, akár magában is megenném a levessel. Egy korty leves: selyemes, de erőteljes íze van. A chashú egyszerűen tökéletes, és a mellé kapott kakiniku (kicsit édeskésre főzött, kockára vágott oldalas) remek kontrasztban áll vele. Mindezt a mentaikó (tőkehal-ikra) csípőssége és az aji-tamago (ízesített főtt tojás) roppanós teste és puha belseje foglalja szimfóniába. Nem félek a nagy szavaktól - ez egyszerűen tökéletes... De a pontozásnál már erőt veszek magamon: legyen akkor ez 3X9, hátha, HÁTHA, létezik a tökéletesnél is tökéletesebb.


Men: 9
Leves: 9
Chashú & the rest: 9
Összpontszám: 27/30 --> na, akkor jöhet a kihívó


Aki a folyatásra kíváncsi, de nem akar a blogban bogarászni, annak javaslom a "rámen" címke használatát, vagy az ideklikkelést.


------------------------------------------


* a külföldi eredetű szavakat írják katakanával, míg hiraganával a "japán" japán szavakat jegyzik.


13 megjegyzés:

 1. Szerintem a ramen nem feltetlenul husos etel. Lehet halas/tengeri herkentyus alaplevel is kesziteni, ami magyar ember szamara ugye nem szamit husnak. De lehet abszolut vegetarianus is. Es en nagyon szeretem, egyaltalan nem tartom brutalisnak :o)

  VálaszTörlés
 2. Hát lehet, persze, ez definició kérdése, létezik vegetáriánus gulyásleves, meg tunasteak is csak valahol meg kell húzni a határokat. Abban egyetértek, hogy nem minden ramen brutális, de az igazán jók sztem igen :)

  VálaszTörlés
 3. Ertem. Nalad a brutalis szo ezek szerint pozitiv jelzo :o)
  Az "enyhe csomor" es az "enyhen jozanodo allapot" is az, gondolom. Azt hiszem, elso olvasasra felreertettelek!
  Viszont beleneztem a Tampopo c. filmbe. Sajnos a nemet nem az erossegem, angol felirattal meg csak nehany reszlet van meg, ami nagyon bosszanto, mert igen megjott a filmhez a kedvem!!!!! A spagettis reszt japanul neztem meg, de igy is ertheto es elvezetes volt. Mindenki halalra dicseri a kommentekben a filmet. Jol kiszurtal velem: most kajtathatom, hol tudom megnezni Magyrorszagon a teljes filmet valami szamomra is ertheto nyelven ;o)

  VálaszTörlés
 4. Ha megtalálom angolul is küldök linket, én is szivesen megnézném újra! Tényleg nagyon jó film.

  VálaszTörlés
 5. OK. Koszi :o)

  VálaszTörlés
 6. azt mondják: http://www.mininova.org/tor/1474783

  VálaszTörlés
 7. Ebből a postból ihletet kapva ma Katicával megkóstoltuk az általunk hozzáférhető Csirke-miso ráment rizstésztával az ILoveSushi.hu előadásában.
  Nagy sötétzöld valamik úszkáltak benne, a végére az "enyhe csömör" is megvolt, úgyhogy inkább maradok a babgulyásnál. :)

  VálaszTörlés
 8. A Momotaró nem oylan rossz, esetleg próbálkozz ott még 1X. Vagy Tokyóban...

  VálaszTörlés
 9. Szia! Ha mar a Momotaro szoba kerult... Egy ottani ramen pontozasa hogy alakul? Egyelore Budapesten van alkalmam kiprobalni es erdekelne, hogy hogyan viszonyul a hivatalos valtozathoz.
  (szerintem egyszer HKban rament ettem, de akkor meg nem tudtam es annyira mar nem emlekszem az izere)

  VálaszTörlés
 10. Húúú... elég régen ettem ott ráment, hát most innen nézve saccperkábé olyan jó 5-6 pont körülire mondanám én. De persze minden relativ: egy év otthon és máris jelentős javulás prognosztálható!

  VálaszTörlés
 11. 5-6 a 30-ból? Kerestem is a tésztában a keménységet, amiről írni szoktál, sikertelenül :-)
  Nem 5-6/10?
  Csupa önzésből nagyon remélem, hogy az utóbbi, ugyanis az írásaidat olvasva nagyon megjött hozzá a kedvem. Sajnálnám, ha egy ennyire távoli utánzathoz lenne csak szerencsém.

  VálaszTörlés
 12. ja, persze 5-6/10-re gondoltam (a három átlaga), persze. 5-6/30 az nekem az ehetetlen kategóriát jelenti.

  VálaszTörlés
 13. saját tapasztalatom vele, videóval:
  http://vilagevo.blog.hu/2011/01/09/ramen_tokioban

  VálaszTörlés