2011. augusztus 25., csütörtök

Hűsölések - a kütyük világa

A jelenlegi uralkodó honi időjárási viszonyokat figyelembe véve időszerű, vagy éppen ellenkezőleg: arrogáns? dolog a japán technológia e téren elért vívmányairól írni. A zsebben tartható nagyteljesítményű, elemes légkondicionálót ugyan még nem találták fel, de már nem járunk messze tőle. No, de azért fussunk neki dolognak egy kicsit messzebbről; lássuk először a történelmi perspektívát!

A hűsölést Japánban sohasem bízták a véletlenre, vagy pusztán a kajára és kisértetekre, hanem mindenkor bevetették az adott kor fejlettségének megfelelő műszaki arzenált. Jó ideig azonban a csúcstechnológia a legyező és a napernyő volt, igaz, hogy ezek viszont igen igényes kivitelben készültek és a hagyományos, szellős és árnyékos japán faházakkal kombinálva valahogy mégiscsak lehetővé tették a nemzet túlélését jónéhányszáz forró nyáron át.


Aztán jött a huszadik század és meghozta a légkondi-cionálás áldását, minek következtében az emberek reumásak lettek a huzattól és idegbajosak a zajtól, az építészek pedig megbarát-kozhattak a kültéri egység néven ismertté vált, és azóta szép karriert befutott, homlokzati motívummal, egyszóval, volt fejlődés bőven! Azóta már kissé csitultak a kedélyek: légkondik kisebbek, halkabbak és Tokyóban ma már nem attól menő egy irodaház, hogy 18 fok van benne nyáron, ezt Ázsia egyéb nagyvárosairól még azért nem lehet feltétlen elmondani. Idén, a setsuden szellemében lassan már annak a bizonyos lónak a túlsó oldalára esünk: az ajánlott hőmérséklet 28 fok, ami még CoolBiz-be öltözve sem kevés. Ennek fényében talán nem véletlen, hogy felmerül az igény az egyéni hűtésre. Akkor hát: gadget time! kipróbáltunk magunkon és családtagjainkon néhány japán hűtő-kütyüt, íme az eredmény:

Fan Pen: egy golyóstoll végére szerelt ventillátor, ami, mialatt mi buzgón körmölünk, csapja a szelet az arcunkba. A keresztlányom tesztelte otthon, az első öt percben be is jött neki, utána egy olló segítségével gyorsan kiszabadítottuk a műszert a hajából és gond nélkül újraindítottuk. Létezik USB portba köthető változata is, de az olló ekkor sem árt, ha kéznél van.
Előny: függőlegesen a fejünk felé tartva valamennyivel kevesebbet mutatunk a mérlegen
Hátrány: a propeller működése közben a toll rágcsálása heveny szájüregi fájdalmat okozhat
Célcsoport: tüsihajú tinédzser lányok
Shirt Cooling Spay: egy flakon, be kell vele fújni az ing belsejét és úgy felvenni. Tényleg kellemes érzés, úgy öt percig. Akkor próbáltam utánafújni, a galléron keresztül, na ez már azért nem olyan kellemes, mert a bőrt annyira lehűti, hogy az már szinte fáj.
Előny: helyi érzéstelenítésre is használható
Hátrány: bőrre és a szomszéd fejére vigyázni kell
Célcsoport: üzletemberek, akik ötpercenként inget cserélnek
“Gatsby” Facial Paper: “Ice-Type”: régi termék új kiszerelésben; kis zacsiban összehajtogatott, nedves kendőcskék, a szokásosnál kevésbé vegyszerszagú kivitelben. Kiveszem, törülközök, felfrissülök, aztán lehet újra izzadni.
Előny: mosakodás helyett is megteszi
Hátrány: könnyen összekeverhető a papírzsebkendővel és orrot fújni bele nem kellemes, más lehetséges pézsé felhasználásokról nem is beszélve
Célcsoport: gyakorlatilag mindenkinek, hiszen külön női- és férfiverzió is van
Hiyaron: olyan, mint az egyre inkább használatos téli melegítőpárna, csak fordított előjellel: egy nagyot kell rá csapni és utána egy jó félórán át ontja a hideget, dögöljön meg a termodinamika második főtétele!
Előny: jó sokáig hűvös
Hátrány: ha túl nagyot csapunk rá kipukkadhat és akkor ki tudja, mi fog történni, lehet, hogy jégkorszak lesz
Célcsoport: agressziót levezetni kívánó házastársak
Van persze még számtalan más termék is, és ha maradnak ezek a meleg nyarak, akár még üzleti lehetőség is kínálkozhat a vállalkozó kedvű importőröknek!

5 megjegyzés:

 1. Idén ventilátoros napernyőt is kifejlesztettek :http://shop.realcoms.co.jp/spiral_beauty/1000667779/ Mi ventilátoros futont (http://sale24.realcoms.co.jp/1000666504/) vettünk, egész kellemes :) 

  VálaszTörlés
 2. Szédületes! egyértelmű: a perusonaru kúring-ban hatalmas lehetőségek vannak!!!

  VálaszTörlés
 3. Ha esetleg van valami jó ötleted, ne habozz :)

  VálaszTörlés
 4. nekem a ventillatoros toll tetszik :) maradando elmeny lehet....

  VálaszTörlés
 5. vajon hány kellene hozzá, hogy tudjak lebegni?

  VálaszTörlés