2011. június 2., csütörtök

CoolBiz X 2

Aki idén nyáron ellátogat Tokyóba, és azt gondolja, hogy majd a látványosságok részeként Kasumigaseki állomás környékén megtekintheti a reggelente tömött sorokban az kormányhivatalokba igyekvő öltönyös-nyakkendős-esernyős sararímenek végeláthatatlan sorát, csalódni fog. Helyette lesz sok japán turista, hawaii aloha-ingekben és pörge kalapokban, akik valamilyen rejtélyes okból tömegesen bemasíroznak a minisztériumokba, akárcsak ez a kissé túlsúlyos kormánytisztviselő.

Igazából a nyári dresszkód már 2005-ben átalakult, ekkor vezette be ugyanis a reformlelkű Koizumi miniszterelnök, aki maga is felgyűrt ingujjal szeretett kampányolni, az ún. CoolBiz-t, ami azt jelenti, hogy június elsejétől kezdve szeptember végéig zakó és nyakkendő nélkül, kigombolt nyakú fehér ingben is lehet, sőt illik, munkába járni. Koizumi sóri aztán beleúnt a politikába és ment, de a CoolBiz közmegelégedésre megmaradt és mára már teljesen természetessé vált, hogy a japán üzletembereknek sem kötelező hülyegyerek módjára öltönyben-zakóban feszengeniük a forró nyárban, mint régen.

Aztán jött március 11, majd pedig Fukushima és sok minden megváltozott. A krízis elején leállított mozgólépcsők azóta is mozdulatlanok, a fényeknek csak egy részét kapcsolták vissza, és az állomásokon nemrégiben kihelyezett képernyőkön folyamatosan tájékoztatnak, hogy éppen hány százalékát használjuk a rendelkezésre álló villamosenergiának, mostanában egyébként úgy 70% körül. Hiába, most a setsuden, vagyis áramtakarékosság a kulcsszó, ahogy ezt nemrég Sabolc bloggerkamarád is megírta. De most még az esős évszak alatt vagyunk, a héten 16 fok volt és hideg eső, ilyenkor még istenes, de amikor hamarosan beüt a nyár, és főleg, ha olyan lesz mint a tavalyi! akkor lesz itt bizony jajveszékelés. Valamit tehát kellett tenni...

Mivel a légkondicionálók az egyik legnagyobb energia-zabálók, a kormány úgy határozott, hogy az idén 28 fok lesz az ajánlott hőmérséklet, a kormány-hivatalokban ezt kötelezően be is fogják tartatni! Na ez már azért CoolBizzel is sok, így emeltek a téteken, és megszületett a SuperCoolBiz. Nem lennénk persze Japánban, ha nem lenne ez is pontosan szabályozva, a hivatalos SuperCoolBiz kormányzati oldalon*.... Most már nincs kecmec, jön a szines, kirakott ing és a szandál, tovább rombolva a nyakkendős-szemüveges japán sararímen legendáját. Remélem, azért a dolog nem fajul el teljesen és még időben megjavítják az áramszolgáltatást, mielőtt még jönne az ExtremeCoolBiz...

--------------------------------------------

* az alábbi táblázat a Környezeti Minisztérium belső útmutatója, de ez szolgál mintául a többi vállalat, többek között a miénknek is, számára (a képeket már én linkeltem hozzá)

Tavalyi

Idei SuperCoolBiz

CoolBiz

Nyakkendő nélkül

O

O

Zakó nélkül

(O)

O

Rövidujjú ing

O

O

Okinawai ing

(O)

O

Teniszing (galléros poló)

X

O

Hawaii ("aloha") ing

X

O

T-shirt

X

Ujjatlan poló

X

X

Casual (él nélküli) nadrág

(O)

O

Farmernadrág

X

Rövidnadrág

X

X

Edzőcipő

X

O

Szandál

X


Jelmagyarázat:
  • O megengedett
  • (O) "módjával" megengedett
  • bizonyos körülmények között megengedett, például:
    - T-shirt: egyszínű, nem mintás --> OK
    - szakadt farmernadrág --> nem megengedett
    - szandál: hátsó szobákban, ahol nem találkoznak ügyfelekkel --> OK
    - flip-flop --> nem megengedett
  • X nem megengedett

8 megjegyzés:

  1. hihetetlenek ezek a japanok a szabalyaikkal.Viszont egy dolog szerintem abszolute ertekelendo, hogy jajveszekeles helyett azt mondjak, oke akkor most nyelunk egy nagyot es nincs legkondi, mert sporolunk az energiaval.Kivancsi vagyok mit szolnanak ehhez az otlethez Dubaiban, ahol meg telen is 18 C-ra van allitva a legkondi, kerdem en minek?

    VálaszTörlés
  2. magyarként sok építő jellegűt nem tudok hozzászólni, nem látok rá semmire, de ezek a cikkek úgy is borzasztó érdekesek, ha nem állítok fel magamnak kis japán sztereotípiákat
    szóval határozottan jó dolog hogy emberek oda keverednek és tudósítanak :)

    VálaszTörlés
  3. Mindenki halálosan szexi ezekben a színes-virágos ingekben:))) Hiába, már túl uncsi volt a sima fehér ing ...

    VálaszTörlés
  4. @Juci: hát igen, csak ugye Dubaiban a csapból is olaj folyik... de teljesen igazad van.

    VálaszTörlés
  5. Talan mas teruleteken is elkezdhetnenek sporolni az energiakkal. A kisebb magyar falu meretu berhazakban minden lakas bejarata folott eg egy lampa sotetedestol, masnap reggelig. Az ismerosom, aki egy hasonloban lakik, (16 emelet, 420 lakas) azzal magyarazta, hogy igy biztonsagos. Eleg lenne mozgaserzekeloket felszerelni, es jelentos megtakaritas lenne.
    A hoszigetelesrol mar ne is beszeljunk, hiszen nincs is.

    VálaszTörlés
  6. Ezt az öltözködési rendet nálunk is be kéne vezetni. Akkor nem kéne ennyi energia a klímánk működtetéséhez :)

    VálaszTörlés
  7. Nálunk elég kevés kormányhivatalban van légkondi. Sőt állami épületben csak az újakban max. Máshol nem igen.

    Női öltözködik milyen? Engedik már a miniszoknyát és a topot?

    VálaszTörlés
  8. Azért miniszoknya-top még nem megy. Félhosszú szoknyák, blúzok, ilyesmi.

    VálaszTörlés