2010. július 28., szerda

A rákendroll nem halott

...csak kicsit megöregedett. Pontosabban a rockabilly, annak is egy speciálisan japán, tokyói, egészen precízen harajukui változata, amikor is vasárnaponként a Yoyogi park szélén bőrbe öltözött, hajukra több kiló pomádét kenő, enyhén punkba hajló arcok ropják körben állva magányos, egzaltált táncukat a gépzenére. Van az egésznek egy különös, kissé tragico-historico-pásztori stichje; ők a Takenoko-zoku, a Bambuszrügy-törzs, talán mert egyszer csak kinőttek a semmiből, mint a bambuszrügy?* a külvárosok fiatal proletárjai, akik a nyolcvanas évek elején hétvégen elfoglalták a park egy sarkát, hogy megmutassák a sok nyakkendős birkának, van szabadság és van rock'n'roll, és egyre többen lettek és jöttek mások is, a kilencvenes évek elején vasárnaponként egy óriási parti volt az Inokashira-dóri, mígnem valaki odafent úgy döntött, hogy ez már veszélyes és destruktív és hirtelen le lett állítva az egész, rendőrileg, Ordnung muß sein! A Yoyogi parkban ekkor egy jó darabig csend lett, új térburkolat és virágok, de aztán lassacskán visszaszivárogtak a bambuszgyerekek, akik közben persze megöregedtek, de azért még ugyanúgy járják a rongylábú rokabillit; elkopott cipőtalppal, megereszkedett hassal és számban fogyatkozva, de eltökélten, izzadtan, cigivel a szájuk sarkában, ahogyan régen, mert csakazértis, mindhalálig rákendroll.



Takenoko-zoku korosodó gyermekei itt láthatóak. Itt meg egy remek videó, sajnos, nem az enyém. 

------------------------------------- 

* ez az egyik elmélet, de a Wiki szerint egy shibuyai butikról kapták a nevüket

8 megjegyzés:

  1. Nem tudom az eső teszi-e, de a videón inkább szánalmasnak tűnnek.

    VálaszTörlés
  2. még hogy a rákendroll az nem egy tánc:)
    (http://www.youtube.com/watch?v=VkKnnSNsD6Q)

    VálaszTörlés
  3. szánalmasságukban tiszteletre méltó az elszántságuk...

    VálaszTörlés
  4. http://www.youtube.com/watch?v=uMcUQDCtLbA&fmt=18

    Itt is ők láthatóak? Csak mert ez a videó sem semmi. :)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem aranyos :)
    A fiatalsághoz való ragaszkodás egyik érdekes módja.

    VálaszTörlés
  6. fdave: igen, ok azok, epp akartam en is akartam linkelni. A videot egy Tokioban elo angoltanar keszitette, es szerintem a legjobb modja a varos osszefoglalasanak ot percben!

    VálaszTörlés
  7. Szak1: a youtube-on fellelhető legjobb videó ez igazából, bár lehet, hogy csak elfogult vagyok, mert egyben a közös számunk is a barátnőmmel. ;) Ja és egy pillanatra feltűnik benne egy Lupin III-ös fényreklám is. :)

    VálaszTörlés
  8. http://mymodernmet.com/denny-renshaw-rockabilly-subculture/?utm_source=facebook&utm_medium=link&utm_campaign=atlasobscura

    VálaszTörlés