2010. július 5., hétfő

Tanabata útmutató

Ugyan ez még most nem az igazi nyár, az majd csak később jön, és akkor jajj lesz nekünk, ez most még csak a tsuyu, az esős évszak, de már meg-meg taszigál a hőség; ilyenkor már jól esik esténként yukatában-fapapucsban, legyezővel a kézben lófrálni a városban, yakisobát enni és a jóizlés határán túl lerészegedni. Ilyentájt erre a tevékenységre a Tanabata matsuri a legjobb alkalom, ami ugyan elvileg a hetedik hold-hónap hetedik napjára, vagyis a modern naptár szerint augusztusra esik, de az egyszerűség kedvéért július hetedikén ünneplik*.

Az egész úgy kezdődött, hogy a Tehénpásztor (Hikoboshi - Altair) és a Szövőlány (Orihime - Vega) egymásba szerettek, azonban szerelmük miatt elhanyagolták kötelességüket, így az Ég Ura megharagudott rájuk és a Tejút két partjára száműzte őket. Azóta a szerelmesek évente csak egyszer találkozhatnak, a hetedik hónap hetedik napján, ez a Tanabata, a csillagünnep. Ilyenkor Japánban a gyerekek (de még a felnőttek is) színes papírcsíkokra írják fel, amire vágynak, ezeket bambuszágakra aggatják és ezzel díszítik a házak bejáratát.
Lássuk akkor hát, mi is a teendő!

Először is, késedelem nélkül vásároljunk világító nyuszifüleket!
Van férfimodell is!

Tekintsük meg a dekorációt!
Mondjuk meg mit akarunk!

Tömjünk magunkba yakiszobát!
Vegyünk egy-két Asahi Super Dry-t!

Bulizzunk!

Menjünk haza a denshán, mert holnap is van nap.

Még több Tanabata-kép itt látható + itt egy kis mozielőzetes is. A riszörcsért Juditnak jár köszönet.
-------------------------------------
* lásd még: Nagy Októberi Szocialista Forradalom vs. November 7. Az okok egyébként hasonlóak.

2 megjegyzés:

  1. Micsoda élvezet olvasni benneteket, látni ezeket a képeket, a filmet! Honnan tudjátok mindezeket? Őszinte rajogótok vagyok és nagyon várom a továbbiakat!

    VálaszTörlés
  2. egyetértek, van vmi finom, könnyed, elegáns európaiság abban, ahogy az egészet könnyedén szövöd, a nézőpont és a stílus is több, mint ami elsőre
    tompadoctor

    VálaszTörlés