Nyár van és meleg, ilyenkor nem akaródzik ráment enni, ezért sincs mostanában rámen poszt. De a múlt hétvégén Japán egyik* rámen-fővárosában, Kitakatában jártunk, és hőség ide vagy oda, szólít a kötelesség! Kitakatában nem fogadják el a rámen XIX-ik század végi mandzsúriai eredetmítoszát, náluk már a XVII. században járt egy kínai vándorkereskedő, aki megtanította őket az igazi rámenra, következésképp a kitakataiak véleménye szerint a többi rámen csak gyenge utánzat, torzítás, tévedés. Tény ami tény: ebben a városban a legmagasabb az egy főre eső rámen-vendéglők száma (több mint 100 az alig ötvenezres kisvárosban) és a látogatók számára külön "rámen-térképet" készítettek, ahol fel van sorolva na nem az összes! 42 legfontosabb rámen-vendéglő, fotóval és a rámen jellemzőinek részletes leírásával. Kiválasztottuk hát az egyik kispiszkost, Hamachó Shokudó, '47-ben alapították, már a második generáció gyúrja-húzza-főzi benne a tésztát, és a prospektus szerint a "régi időket idéző levese erősen szardínia-hangsúlyos, hagyományos japán rámen". Hát jó, lássuk...
A dekor és a vendégkör megbízhatóan plebejus pipa! csak rámen és chashúmen van eddig rendben vagyunk! Megérkezik a rámen, hagyományos kínai tálban ezt is támogatjuk! Finoman belenyomkodom a chashút a lébe és meglazítom a tésztát, ahogy azt illik. Kiveszek egy kevés ment, fújom-szívom, megízlelem: csudálatosan telt ízű, erős, kemény tészta, egy életem, egy halálom, erre megadom a tizest! A leves is finom, de azért a klasszikusan egyszerű lé már nem vált ki ekkor a katarzis, egyszerűen csak nagyon jó. De még így is: egy 10-es és egy 8-as, lehet, hogy trónfosztás lesz??
Dobogó szívvel veszek ki egy chashút, hmmm, mintha túl kemény lenne, és a finom zsírerek is hiányoznak belőle, beleharapok és... keserves csalódás. Mintha egy egyszerű sült, hideg karaj lenne, semmi puhaság, kellem. Hiába szeretném, nem tehetek más, mint hogy csúnyán lepontozom a harmadik, "chashú & the rest" kategóriát. Kár. Pedig milyen jól indult...
Men: 10
Leves: 8
Chashú & the rest: 5
Összpontszám: 23/30 --> azért még tegyük hozzá: a kitakatai rámen elsősorban a tésztájáról híres, és ezen a téren maximálisat teljesített. És ha választani kell, mitől rámen a rámen, hát mégiscsak a MEN jut az ember eszébe...
-----------------------------------
* jó-jó, tudom, Sapporo, Hakata, miegyéb.
Ciao Bence, how are you? Hot? Is this a post about Ramen?
VálaszTörlésYESSS, hot, very hot. This was the latest part of my ramen-series, this time from the Tohoku ramen-capital of Kitakata.
VálaszTörlés