2009. július 9., csütörtök

Great Jobs: Az őr

Létezik Japánban néhány izgalmas munkahely. Sorra vesszük ezeket; ma először ismerkedjünk meg a forgalomirányító őrrel! 
Hétvége, délidő, rekken a hőség, baktatunk fel a domboldalon, a kis mellékúton forgalom egy szál se. Az őr egy tábla mögött áll, jól fel van öltözve, hogy ne fázzon: csizma, sisak, overall, sapka, kesztyű. Vékony keretes szemüveg, akár intelligensnek is mondható arc. Amikor odaérünk, kimérten, de udvariasan biccent és jelzi, hogy ne menjünk neki a táblának, nem megyünk. Jó ötven méterrel mögötte valóban folyik valami munka, a biztonság kedvéért itt is van egy Őr és integet, hogy ne essünk a gödörbe, nem esünk. Három óra múlva ugyanarra megyünk vissza, az Őr még mindig ott áll, változatlan testtartásban, bár a jobb lábát kissé berogyasztja, de amikor odaérünk, kihúzza magát és jelzi, merre menjünk. 
PS: ma este hazafelé szintén láttam egy csoport munkást az út szélén, egy közülük vadul dolgozott egy betonvágó géppel, négyen irányították a gyalogosokat, egy valamit pakolgatott, kettő beszélgetett. Néha nem értem, mitől működik ez az ország...

5 megjegyzés:

  1. Egyszer former-nemCEO-val megpróbáltunk nem engedelmeskedni egy ilyen őrnek... Végtelenül udvariasan, hajlongva, de végül elterelt minket.

    VálaszTörlés
  2. Ot emberbol nalunk is csak egy dolgozik, a masik negy meg annyit sem tesz, hogy lathatova tegyen egy munkagodrot!
    http://index.hu/bulvar/2009/08/02/nyomoznak_a_kerekparos_halala_miatt/
    Nem is nagyon mukodik az orszag!
    Sok tavol-keleti orszagban vannak ilyen abszolut feleslegesnek latszo munkakorok, amik nyilvan a rejtett munkanelkuliseget hivatottak enyhiteni, de ezek az emberek legalabb csinalnak VALAMIT. Es nem a penz a legfontosabb tenyezo, hiszen azt ilyen (fizetes) vagy olyan (segely) formajaban ugyis ki kell fizetni, hanem az emberek onbecsulese, elegedettsegi foka teljesen mas. Nem kallodnak el, nem lesznek depisek, nem verik otthon az asszonyt, stb. Japan az ongyilkossagi listan elegge elol szerepel, de ugy tudom, hogy ez foleg a fiatalok, tinedzserek kategoriajaban igaz. Inni is isznak rendesen, meg akkor is, ha nem birjak. Ez olyan "munkakori kotelezettseg" a ferfiaknal, egyes poziciokban. Arra viszont kivancsi lennek, hogy allnak az otthoni eroszakkal.

    VálaszTörlés
  3. Mi jediknek hívjuk őket az este villogó terelő "fénykardjaik" miatt.

    VálaszTörlés