2010. augusztus 10., kedd

A Nagy Vécéposzt

Levinek, akinek bátorítása nélkül ez a poszt nem születhetett volna meg.

Sok legenda övezi a japániai vécékultúrát, ideje hát, hogy rendet tegyünk a fejekben! Igen, az utcai nyilvános vécék tipikusan még mindig guggolósak, és igen, a menő áruházak kompjuterizált szupervécéi már a papírhasználatot is kiiktatták, egyszóval Japán a(z) (WC)Ellentétek Országa, süthetnénk el a közhelyágyút, és a guggolós és az ún. bidévécé (washlet) közötti fényévnyi távolságot szemlélve ez a kijelentés nem is lenne túlzás.
Tekintsük meg hát először a Hagyományos Japán Guggolóst (HJG): egyszerű, akár a faék, persze azért ebben is van egy kis szofisztikáció, figyeljük csak meg a fröccsvédelmi körkeretet és a krómacél kapaszkodót! és persze nem árt tudni, hogy melyik irányba nézzünk (szembe a fallal)*. Az így felszerelt köztéri vécé, jelentem, pont annyira büdös mint az otthoni, csak gyakran még meg van csavarintva azzal az okossággal, hogy lespórolják a férfi-női megkülönböztetést ha magadra zárod a fülkét akkor nem mindegy? piszoár ugyan csak a fiúknak kell, de ők úgyis a fal felé fordulnak. Hely persze Japánban soha nincsen sok, igy a gyanútlan nőnemű gaijin könnyen kerülhet abba az izgalmas, multikulti helyzetbe, hogy vizelő helyi férfierők háta mögött kell elsomfordálnia a fülkéig. Hmm....
Hagyományos, guggolós-pottyantós
Mindezek mellett a HJG tulajdonképpen remekül működik, nekem semmi bajom vele, pontosabban eddig nem volt vele semmi bajom, de azt hiszem, előbb-utóbb lesz. Párszáz évig a japánok is jól megvoltak vele és értetlenkedve nézték a "nyugati stílusú" toiletteket, ücsörögni a vécén, mekkora marhaság az mán?! de, amint ezt már emlitettem, az ország rohamosan öregszik és hamarosan nyugdíjba megy, így nekik sem esik már olyan jól az örökös guggolás.
A Szupervécé
De ez már a múlt, Enter the Szupervécé. Mint sok minden mást, ezt sem a japánok találták ki, az USA-ban már a 60-as években volt ilyen kombinált vécé-bidé! csak szokás szerint ők vitték a tökélyre. A washlet szédítő karrierje Japánban a 80-as években kezdődött, mára már a japán háztartások 72%-ban megtalálható**. A fűtött ülés, fenékmosó, és szárító alapfelszerelés, az extrák a modelltől függnek, a képen látható specimen a blogger otthoni trónja, nem a legújabb típus. Mivel a műszerfal szinte mindig japánul van, a turistáknak komoly stresszforrás, vajon melyik lehet a katapult? bár manapság az egyik klasszikus gajinbalesetet - mikor is a fenékmosót élesben kipróbálni nem merő, a gombokat állva piszkáló delikvenst a vécé/washlet széles sugárban lespriccolja - már többnyire automatikus szenzorokkal köszöbölik ki.
Használati útmutató
Mindeközben a víztakarékosság is egyre fontosabb szempont lesz, erre talán érdemes külön kitérni: a japán nők betegesen rettegnek attól, hogy mások meghallják a pisilésük hangját, ezért kialakult az a szokás, hogy miközben a vécén ülnek, többször, gyakorlatilag folyamatosan, öblítenek, hogy ez jótékonyan elfedje a rettegett csurgó hangot. Próbálkoztak először mindenféle felvilágosító kampánnyal, de hiába, egészen addig amíg a TOTO cég nem forgalmazta a forradalmi Sound Princess (Otohime) szerkezetet, aminek segítségével gombnyomásra lehet lehúzóhangot generálni. Manapság a közhasználatra szánt modellekben ez már gyakran alapból integrálva van. És még mondja valaki, hogy a technológia és az innováció nem segít a természeti erőforrásaink megvédésében...!
Ez már a paradicsom? ugyan, csak nem képzeljük, hogy a kaizen szelleme valaha is megpihen? már kirajzolódnak a fejlődés legújabb irányai: a fenékmosás funkció tökéletesítése, egyfelől a vízsugár egyre fokozottabb kontrolljával (a vízsugár szöge, erőssége, a szórófej pontos helyzete), másfelől a mosóvíz hatékonyságának javításán keresztül (szappan-adagolás). Aztán vannak kicsit futurisztikusabb, de már szintén létező orvos-egészségügyi fejlesztések is: azonnali vizelet- és székletvizsgálat, az eredmény háziorvoshoz való eljuttatása e-mailben. Nem lennénk Japánban, ha nem merülne fel a "beszélő WC" lehetősége, irasshaimase! és ennek kapcsán a műszerfal hangkontrollal való kiváltása. Én azért továbbmennék: azt vizionálom, hogy nemsokára egy erre fejlesztett iPhone appal lehet majd vécére menni, melynek segítségével - bluetoothon rákapcsolódva a vécé rendszerére - nem kell többé nélkülöznünk kedvenc spriccelő-beállításainkat az otthontól távol sem.
Tehát a japán toalettmérnökök jóvoltából a legjobb úton úton vagyunk affelé, hogy az ürítkezés tökéletesen dezinfektált, mintegy dematerializált folyamattá váljon; leülünk pár percre egy székre és a nem kivánatos salakanyagok hopp! eltűnnek a szervezetünkből, look Mum, no hands! Ez a szép új világ nagyrészt már meg is valósult, de a nadrágot azért még nem árt letolni hozzá.
Egyelőre, legalábbis.
----------------------------------------------
* az olyan csalafintaságokról, mint a vécépapucs, most nem szólnék; ez egyformán érvényes minden verzióra
** Wikipedia. További részletek a japán vécékultúra izgalmas világából itt olvashatóak (angolul).

Ha tetszett ez a poszt és még olvasnál ilyet, jelentkezz be rendszeres olvasónak a jobb oldali oszlopban, vagy iratkozz fel a Facebook Tokyo Reloaded oldalára, vagy, ha azt jobban kedveled, a G+ Tokyo Reloaded oldalára, ezeken az oldalakon egyéb kisszineseket is találsz majd remélhetőleg!

12 megjegyzés:

  1. Jó kis összefoglalás volt!
    Elvétve még találkozni pottyantós wc-vel is (ボットン便所) pl buddhista templomban....

    VálaszTörlés
  2. Durván kemény téma! >< xD

    Nem is hagyhatjuk ki innen a Yamato Damacy idevágó részét, amiben japánokat kérdeztek arról, hogy a keleti, vagy a nyugati WC-ket szeretik-e jobban:
    http://www.youtube.com/watch?v=_XHpVsU0iV4
    Pottyantósban már nincs jövő! :(

    Azért a japán lányokat kicsit sajnálom, hogy már pisilni sem bírnak felesleges görcsölés nélkül. :DD

    VálaszTörlés
  3. Köszi, a mai röhögésadagom megvolt! Csak elképzeltem a bajba kerülő gaijint... :D Nálunk (Mo-on) a német ismerőseink anyám nagy elképedésére vödröt kértek. Mint kiderült,nem jöttek rá, hogy kell lehúzni a vécét.:DD
    Nagyon tetszik ez a humoros stílus, ami az egész blogot áthatja, így még érdekesebb más kultúrákról, szokásokról olvasni!

    VálaszTörlés
  4. halló, rulez, ez az eddigi legjobb!
    ha blog.hu-s lennél, garantált lenne az index-címlap tóta és subba között félúton:)
    (nem)mellesleg, ha jól tudom a vécéfetsiszta japánban szinte ismeretlen a vastagbélrák...

    VálaszTörlés
  5. The advance setting panel looks scary ;-).
    Once I found one with the remote control, so that you could lift the lid without touching it and you didn't need to turn your head to press the buttons.

    VálaszTörlés
  6. There are ones with automatic sensors, as well. Sometimes you really have to scratch your head and get your kanji knowledge together to flush!

    VálaszTörlés
  7. Tudtam, hogy van egy érdekes fotóm, ami a témához kapcsolódik.
    Ez lenne az:
    http://picasaweb.google.hu/lh/photo/zv1tU8YHv7Dd75cWSfpUpA?feat=directlink

    VálaszTörlés
  8. Huhúúú, nagyon jó, főleg az "obentó" meg a "pan" az ütős a végén! Hol lőtted?

    VálaszTörlés
  9. @Laszlo:

    Az első helyen álló tétel mit jelent?

    VálaszTörlés
  10. ezt most találtam, témába vág:
    http://iddqd.blog.hu/2010/12/16/egy_jatek_amit_lehuzhatsz_a_vecen
    Ha látok ilyet, feltétlen jelentem majd!

    VálaszTörlés
  11. @Névtelen: azt, hogy "a lehúzás elfelejtése" (merthogy ez a "WC-n (el)felejtett dolgok listája" és a többi "hagyományos" ottfelejtett dolog: esernyő, zsebkendő, mobiltelefon, péntárca és igen! szendvics, bentó)

    VálaszTörlés