2010. május 17., hétfő

Kedvenc szavaim: irasshaimase!


Aki egyszer is járt Japánban, de akár csak egy jobb japán sushizóban is, már biztosan hallotta. Irasshaimase!* üvölti a belépő fülébe az ajtonálló és a pincér, Irasshaimase! rikoltozik a szakács és a csapos, mert ez így illik, ilyenkor árad az iki**, ettől hiszi el a vendég, hogy friss a hal és nincs túlfőzve a sobatészta és egyáltalán, hogy érdemes ide betérni, mert örülnek a háziak, hogy vendég jött.

Irasshaimasei... suttogja bátortalanul a fiatal pincérlány a ginzai tapas bárban, amikor belépünk. Széles, kicsit parasztos arca van és lófarokban összefogott, sűrű haja. Kezdő lehet még, kétszer is visszakérdez, végül mégis összekeveri a rendelést, serrano-t hoz az iberico helyett, sajnálkozik. A csapos fiú, szemüveges és bátortalan, bár gondolom WoW-ban minimum Halállovag, új üveget nyit, szakavatottan belekóstól, majd gondol egyet és a lánynak is tölt egy ujjnyit. Az engedelmesen megissza, majd félrevonul és gyakorol: irasshaimase mondogatja félhangosan, irasshaimase, csak úgy magának, és különféle hangmagasságokkal kisérletezik. Újabb üveg bor pukkan, újabb kóstoló és a csapos fiú most már hosszan magyaráz is hozzá valamit, nyilván csak a bor ízjegyeit...

Kint közben elered az eső; egyre többen térnek be a bárba egy pohár borra meg egy kis tapasra, engedve a nyitott esőtető és a latin zene csábításnak. A pincérlány arca lassacskán kipirosodik és most már magabiztosan cikázik a vendégek között. Aztán, amikor azt hiszi, nem látják, finoman rámozog a zenére.

Irassaimase! kiáltja el magát jó hangosan.

-------------------------------------------

* Isten hozta! vagy szó szerint inkább Méltóztasson befáradni!
** esztétikai kategória, egyfajta plebejus szépségideál, egészséges életörömöt fejez ki, meg még sok minden mást is, de ne bonyolítsuk, írtak már erről sok könyvet mások... Még több iki a wikin.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatos, megmosolyogtató, finom félperces... :)

    VálaszTörlés
  2. Japánban egyáltalán nem népszerű a WoW, valószínűtlen, hogy a csapos fiú azzal játszana.

    VálaszTörlés
  3. na, lebuktam, hogy nem vagyok gémer.... Az igazság az, hogy még a WoWot sem játszottam soha. Tehát: mi lenne itt a helyes megfejtés? valami hasonló, de hihetőbb cím? SeSam, segíts!

    VálaszTörlés
  4. Afro a DDR SuperNovabol? http://bit.ly/ZUMox

    VálaszTörlés
  5. A történet aranyos.
    Nagyobb áruházban a frászt hozzák az emberre, mikor a polcok mögött ordítják el magukat az eladók. Olyan érzés, hogy direkt az ijesztgetéssel próbálkoznak.
    kérdés:
    Miért parasztos egy széles arcú japán lány?

    ノケドリ:
    Szerintem, egy csapos, aki a pult mögött ugrál munkaidőben, nem kezd el DDR-t (hülye név, de ez van) "játszani".

    VálaszTörlés
  6. nem "széles és ezért parasztos" hanem "széles és parasztos" (illetve ue. csak vesszővel). Hogy miért parasztos? Nem tudom, de ez jutott az eszembe az arcéról. Olyan vidéki lányank tűnt.

    VálaszTörlés
  7. @ノケドリ: valami MMORPG játékot keresek.

    VálaszTörlés