2014. február 28., péntek

A halhatatlanok édessége

A fúziós konyha újabb jó példája ez a fügével töltött wagashi, amit a napokban vettem az állomás mellett újonnan megnyílt, földalatti bevásárlóutcában. Ők ezt piacnak hívják, Ark Market, de a hely minden kiválósága ellenére mi maradjunk a bevásárlóutca elnevezésben — nem láttak ezek még igazi piacot. 

De nézzük inkább a süteményt. A fantázianeve Hórai, a mítikus hegycsúcs, ahol a halhatatlan istenek élnek, megnevezése pedig いちじく葛もち ichijiku kuzumochi, amiből az első szó jelentése füge, a másodikat azonban nem tudom lefordítani.


A fügetöltelék lekvárhoz hasonlóan lágy, édes, a külső kéreg pedig valahol félúton van a zselé és a mochi között. Állaga puha, rezgős, kicsit ragacsos - mintha kocsonya lenne. Alapanyaga kudzu*, amit egy széleslevelű, lilavirágú, évelő növény gyökeréből nyernek. A wikipédia szerint ez egyfajta keményítő-liszt, melyet az orvosok mint könnyen emészthető tápszert ajánlanak betegek és gyermekek számára. Egyébként megfázás elleni szer is készül belőle, kakkonto néven. A kakkonto elég rossz ízű, reggel is ezt ittam, keserű, émelyítően gyógyszeres, de ez lehet, hogy nem a kudzu hibája, ki tudja, mit kevernek még bele. Szerencsére a sütemény nem örökölte a gyógyszer ízét, a szinte ízetlen, puha kudzu-kéreg jól ellensúlyozza a mézédes fügét.

-------------------------------------------

* vagy kudzu, angolul arrowroot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése