2014. március 11., kedd

Szerencse a zsákban

Judit a minap ezzel állított haza, biztosan megint valami ütődött ízű sütemény, gondoltam, de minek rá a madzag? Felvilágosított, hogy ez egy omamori, vagyis amulett, ami házasságunkat hivatott megvédeni, mitől is? nagyon cuki és csak 700 yen volt, a hülyének is megéri. Hát jó.
Enmusubi omamori: egy pár gyöngyvirágot ábrázol, ami a boldogság szimbóluma
Az omamori  (お守り) egyébként azt jelenti, hogy "védő" és eredetileg papírból vagy fából volt, elkorcsosult korunk ma már bármilyen anyagot megenged, általában egy kis díszes zacsiban van és gyakran egy imát vagy vallásos idézetet is rejt, amit nem illik kipiszkálni, mert akkor elveszti a dolog a varázserejét. Ezenkívül, a Darumához hasonlóan, tanácsos évente megújítani, így az előző évben esetlegesen rátapadt balszerencse nem ugrik át idénre. De mit tegyünk a régivel? kukába semmiképp se dobjuk, ez óriási tiszteletlenség volna az istenséggel szemben, aki eddig segített minket, legjobb visszavinni oda, ahol vettük, ott majd, kissé hasonlóan a veszélyes hulladékhoz, szakszerűen és biztonságosan, és főképp tiszteletteljesen, megsemmisítik, aminek pedig az egyetlen helyes módja az elégetés. 

Az amulettezés nemzetközi diszciplína, szerte a világban cipeltek emberek már sárkányfogat, szentek szőrét, puskagolyót, és ki tudja még mi mindent. Persze Japán nem lenne japán, ha nem akarna egy kis rendet vágni ebben az ordas kuplerájban, semmi egyénieskedés! ISO-kompatibilis amulettek! így az omamori itt az alábbi kategóriákban van rendszeresítve:
  • 交通安全 (kōtsū-anzen): ez megvéd minket a közúti balesetektől
  • 厄除 (yakuyoke): ezzel elkerül a gonosz(ság)
  • 開運 (kaiun): "szerencse kinyílik", megnyerjük az ötöslottót, meg ilyenek
  • 学業成就 (gakugyō-jōju): átmegyünk majd tőle a vizsgán
  • 商売繁盛 (shōbaihanjō): sikeresek leszünk az üzleti életben
  • 縁結び (enmusubi): párra lelünk és utána ásó-kapa 
  • 家内安全 (kanaianzen): családi béke-biztonság
  • 子授け (kosazuke): termékenység-amulett, csak túlzásba ne essünk vele!
  • 安産 (anzan): könnyű és biztonságos szülésünk lesz
A fenti választékból ki-ki kiválaszthatja a neki megfelelőt, figyelem, nincs megúszom-az-adófizetést vagy nem-bukom-le-a-szeretőmmel omamori! majd elballaghat a kedvenc shintó vagy buddhista templomába, Lord Buddha gondolom dobna egy faceplam-ot ennek hallatára, és megvásárolhatja a szerencséjét, biztonságát, vagy boldogságát. Ej, ha ilyen egyszerű is lenne ez...!

1 megjegyzés: