2012. május 29., kedd

New Akasaka Lunch - az első 6 nap

Már említettem, új irodába költöztünk, nem messze a régitől, Akasaka-Mitsuke állomás közelébe. Nagyon jópofa a lokáció, két világ határán van az épület: a főhomlokzat a Sotobori-dórira néz, elegáns és bizniszlájk, de a hátsó kijáraton egyenesen Akasaka enyhén ayashii negyedébe jutunk, bárok és  mulatók, van itt még "only for Japanese" masszázsszalon is, na és persze éttermek, dögivel. Ehhez képest az előző iroda környéke szinte kültelek volt, ez itt pedig maga a kulináris epicentrum. Egyszóval lesz itt munka bőven, lássuk hát, miként telt az első néhány nap, csak azért nem első hét, mert egyik nap el kellett mennem délben:

Első nap: Chinese Cafe 8

Ahogy ilyenkor illik, az első nap a többiekkel együtt mentem ki kajázni, és amikor egy pillanatra lankadt a koncentrációm, a kollégák azonnal betértek az első kínai csehóba, ami azzal büszkélkedett, hogy 24 órán át tart nyitva. Mondjuk ettől még lehetett volna jó, de nem volt az: az alagsori helyiség leginkább egy menza és egy diszkó keresztezésére emlékeztetett, az is valahol Peking külvárosában; borzalmas, csicsás berendezés, óriási képernyőn hangtalanul ökörködő japán tarentó-show, közben középhangos euró-diszkó a boldog emlékű 70-es évek összes lényegesebb slágerével. De még mindig adhattak volna azért ehető kaját, ám a menedzsment valami okból úgy döntött, hogy inkább langyos kápsztalevesben úszkáló robbantott, rágós kacsamaradványokat kínál ebédre, mellé egy adag nyers káposztát, ízetlen tojáslevest és minden bizonnyal egy tisztességes adag nátrium-glutamát-ot (MSG) is. Q.E.D., az egyik tokyói zabaközpont kellős közepén is lehet pusztítóan szar kaját enni, gusztustalan környezetben.

Ár: 550 yen - de ezért a kajáért ez is nagyon sok.
Ítélet:  10/2 - De csak mert nem lettem beteg tőle.

Második nap: Yama-den Maru / 山傳丸

Az előző nap fiaskója után nem akartam újabb buktába belefutni és megcéloztam azt az izagayát, amire már korábban mondták a kollégák: híres hely. Az ilyenek általában nem szoktak csalódást okozni, csak éppen sorba kell állni. Mivel én ezen a napon elég későn mentem ebédelni, ez már ilyenkor nem volt gond, igaz, hogy cserében a menük egy része már elfogyott. A maradékból én a halasat választottam, hatalmas adag főtt halat kaptam édes-szójás szószban, mellé egy remek, bár nagyon szálkás hallevest moszattal és egy, nem is annyira, kis sashimit. Jó volt, bár a hal kicsit száraz, de azért ez a hely feltétlen patronálásra érdemes.

Ár: 950 JPY - standard
Ítélet:  10/8 - Jó lesz ez, máskor is jövünk.

Harmadik nap: Palermo

Most már azért legyen valami yóshoku is, gondoltam magamban és elkezdtem vadászni valami olaszt. Van választék bőven, de az első jobban kinéző hely tele volt, így mentem tovább az állomás felé és végül a Palermo nevű éttermben kötöttem ki, ahol spagetti menükből lehetett válogatni. Én bevállaltam egy wafú spagettit, bevallom, újabban megkedveltem ezeket a kissé perverz East-West fúziós cuccokat, tintahal - spenót - tokhalikra kombináció, de bejött, jó volt a tészta, érdekes a szósz, és azt is értékeltem, hogy adtak egy darab bagettet, amivel ki lehetett törölni a szószt a tányérból a végén. 

Ár: 980 JPY - Spagettiért kicsit azért drága...
Ítélet: 10/7 - ...de azért ez egy jó kis olasz hely.

Negyedik nap: Mermaid


Késésben voltam, egykor mentem le kajálni és fél kettőre már jöttek hozzám, francba a kulináriával, bekapok egy hamburgert, mondtam először, de aztán eszembe jutott, hogy a Mermaidben, ez a környék kultikus angol kocsmája, legendás Happy Hourral, biztosan tudok valamit gyorsan enni, és ráadásul a napsütésben ki lehet majd ülni a padokra kocsma elé, egyszóval ideális. És ha már angol kocsma, legyen fish & chips, ahogy kell. A rántott halban nem is kellett csalódnom, hatalmas volt, a panír nem volt leégve és a belseje puha volt és omlós. Enyhén hagymás majonéz volt hozzá és sztékburgonya, amit meglocsoltam egy kis ecettel, remek volt, kár, hogy a déli sörözés Tokyóban nem fér bele a japán üzleti kulturába... ám az idővel erősen elgaloppíroztam magam; húsz percig tartott, míg elkészült, frissen fogták vajon a halat? a másik rejtély pedig az volt, hogy vajon ezen a nem túlzottan komplikált ételen mi kerülhet ennyibe? Na mindegy, finom volt és szépen sütött a nap.

Ár: 1300 JPY - ez azért ebédre kicsit húzós
Ítélet: 10/7 - De máskor, ha sietek, biztosan nem ide jövök. És spórolni sem.

Ötödik nap: Yebisu Bar

Ismét a kollégákkal bóklásztunk, a gravitáció persze megint csak a közeli kínaiba vonzotta a többieket, NEM, jelentettem ki sachói tekintélyem teljes bevetésével, oda többet én nem megyek, így aztán kénytelen-kelletlen nekivágtak velem Akasakának, hogy csúcsidőben találjunk egy új helyet, mert ehhez is ragaszkodtam. Dél után volt 10 perccel, ez a lehető kegrosszabb idő, minden étterem tele van ilyenkor, harmadszori-negyedszeri próbálkozásra bejutottunk egy Yebisu Bar nevű helyre. A Yebisu az egyik legjobb japán sör, nekem legalábbis a kedvencem, és itt komoly választék volt; pale ale, red beer és egyéb finomságok, de nem akartam a közmorált rombolni, egyszer majd bevizsgálom este is, mondtam magamban. A menüt egészen jólkinéző serpenyős hamburgerek dominálták, kértem hát egy avokádósat, dupla adag rizzsel, mert mi mással is ennék Japánban a hamburgert? megettük, jó volt.

Ár: 900 yen
Ítélet: 10/7 - A hamburger sportágban teljesen korrekt versenyző volt.

Hatodik nap: Yagenbori / やげんぼり

Még az előző napi étteremvadászaton vettem észre ezt a kis mellékutcát egy érdekesnek kinéző étteremmel, biztató nyüzsgés volt. A japánok nem hülyék, ha ételről van szó, így idejében nekiindultam és így még a tömeg előtt be tudtam surranni a bejárati norenen át a szép, régi japán házba. Odabenn tatamis szobák, nagy, körbeülhető asztalok és szép régi tárgyak fogadtak, és nem utolsósorban csinos, kimonós pincérnők. Az elsők között voltam, leültettek egy üres asztalhoz és persze szóltak, hogy ez aiseki lesz, vagyis mások is odaülnek majd. Jöttek is, először két nő, majd egy másik, majd újra kettő, míg csakhamar nyolcan ültük körül az asztalt, hét japán irodista nő + én. Körbenézve rájöttem, hogy ez nem valami kivételes véletlen; az éttermben  az X kromoszóma erősen túlreprezentált volt, konkrétan a szakácsokon kívül én voltam az egyetlen hímnemű a ca. 40 fős étteremben. Még jó, hogy beengedtek... A magyarázat a menüben lehetett; a kaja kyótoi volt, tofu és más kifinomultságok, ez úgy látszik, nem macsó. Macsó vagy nem: nagyon finom volt az ebéd, yamaimo-ban, ez egy fehéres, takonyszerű lé, hegyi burgonya reszelék, imádom! úszkáló apró tonhaldarabok, ikra és még más finomságok, ezt kellett ráönteni a cédrusfa-dobozban hozott, tökéletesre főzött! rizsre és volt még hozzá apró szárított hal, egy nagy tál vadítóan jó tsukemono (savanyúság) és egy hibátlan tofus vörösmiso-leves. Megdöbbentően jó ebéd volt, ráadásul, ami egy ilyen étteremben egyáltalában nem triviális, még jól is laktam, mint a duda. Jegyezzük hát meg: Yagenbori. Kifelé menet egy háromfős férfitársaság tanulmányozta az étlapot, de végül nem merték bevállalni. Pedig...

Ár: 1050 yen - a minőséghez képest potomság
Ítélet: 10/10 - Ide visszajövök, de csak titokban, mert még kétségbevonják a nemi identitásomat a cégben.

A hevenyészett felmérés eredményeképp kijelenthetem, hogy a környék határozottan élhető, lehet itt majd jókat enni, de azért persze itt is észnél kell lenni. További, mélyrehatóbb kutatások elvégzéséhez a szerkesztőség szponzorok jelentkezését szivesen fogadja!

9 megjegyzés:

 1. az utolso hely (es a kaja is) nagyon jol nez ki, valoban kyoto-gion feelingje van. mostanaban ha ettermezek, en is inkabb ezt keresem, mint a ramen-karage-okonomiyaki vonalat. mondjuk ebedelni mindennnap az egyetemi menzan szoktam, nem rossz es meg olcso is, 320 yenbol megvagyok. plusz, napkozben is lehet csapolt sort venni :)

  VálaszTörlés
 2. Az utolsó, a kiotói tényleg nagyon olcsónak tűnik az "irányzathoz" képest :)
  Én az egyetemi menzára csak akkor megyek, ha nagyon olcsón akarok enni / és már kora délután van :) Dél és 1 között lehetetlen bejutni. Szerencsére az egyetem környékén elég nagy a választék kajáldákban, okinavaitól az indiain át az izraeli konyháig. Ja, a menzán meg kebabos is van, a személyzetben előfordulnak ujgurok, üzbégek stb :)

  VálaszTörlés
 3. Igen a Kyodai menzan jo a kebab :)

  VálaszTörlés
 4. もしかして te is kjódaios vagy?

  VálaszTörlés
 5. igen, tavaly oktoberben kezdtem a PhD-t itt Kyotoban

  VálaszTörlés
 6. As utolsó csodalatosnak néz ki, olyasmit majd egyszer én is kiprobalnek. Addig marad a teletál... :)

  VálaszTörlés
 7. Nahát! Véletlenül nem B.G. a monogramod?

  VálaszTörlés
 8. veletlenul de :)

  VálaszTörlés
 9. :) Tavaly március környékén váltottunk pár e-mailt :)

  VálaszTörlés