2011. április 29., péntek

Onigiri

Ha a rizskészítés már jól megy, akkor lassan meg lehet próbálkozni az onigiri* gombócokkal is. Ez itt olyasmi, mint nálunk a szendvics - hiszen kenyér rizs mindig van otthon, az onigiri percek alatt elkészíthető és kirándulásra, piknikre jól szállítható.

Az onigirihez főtt rizs szükséges, a legjobb langyosan, de az se baj, ha már kihűlt. A főtt rizsből akár egyszerűen kimarkolhatnánk egy öklömnyi adagot, de akkor a gombócok mérete olyan chútóhanpa lenne, így a helyes eljárás szerint egy edénykével mérünk ki egyenlő rizst-porciókat, majd nedves (hogy ne ragadjon) és sós (mert a só ízesít és tartósít) kézzel, könnyedén összegyúrjuk. Ezután rátesszük a tölteléket, ami lehet egy szem umeboshi, sült hal, ikra, vagy akár főtt csirke, puhára főtt chashú, sőt majonézes konzervtonhal is. A töltelék / rizs arány megválasztása némi gyakorlatot és főleg önmérsékletet igényel, mert ha túl sok a töltelék, akkor evés közben szét fog esni a gombóc.

Az onigirit két, félig nyitott tenyerünk közé helyezzük, majd könnyed mozdulatokkal, körbeforgatva, lapított gombóccá formázzuk. Közben a töltelék szépen középre kerül, a rizs teljesen körülöleli. Az ügyesebbek háromszög alakot is tudnak formálni, mert az az igazi, de ahhoz azért elég sokat kell gyakorolni.

Olyan onigiri is létezik, ahol mindenféle apróra vágott zöldséget, halat, rákocskát főzünk / keverünk a rizsbe, tehát már nem kell hozzá töltelék. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ne legyen nagyon darabos, mert akkor ismét csak szétesik a gombóc.

Végezetül még vékony réteg norit is tekerünk a rizs köré, ami kiegészíti az ízeket és egyben evés közben száraz fogást biztosít a kezünknek. A nori először száraz, zörgős, zöld papírlapra emlékeztet, de majd evés közben a rizs átnedvesíti. A bolti variáció esetében zseniális, két rétegű fóliacsomagolás biztosítja, hogy a nori ne kerüljön idő előtt érintkezésbe a rizzsel, nehogy TÚL nedves legyen. Vigyázat, a csomagolást csak a számozott nyilak szerint szabad feltépni, akkor ugyanis a fólia egyben kicsusszan a rétegek közül, míg ellenkező esetben reménytelenül összegabalyodik!























-----------------------------------------

* お握り, amiben a "nigiru" ige valami olyasmit jelent, hogy "megmarkolni, összegyúrni". Ugyanez az etimológiája világszerte csak sushiként ismert "nigirizushi"-nak is (mert ugye, van oshizushi, makizushi és chirashizushi is, de erről majd máskor)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper bejegyzés! Engem nagyon érdekelnek a japán ételek :-) Vega Maki-t szoktam itthon rendelni, ha rászánom magam :-) Szép napot, Trixi

    VálaszTörlés
  2. I prefer the round ones with the nori attached to the rice :-)

    VálaszTörlés
  3. Jól hangzik, bár nem teljesen értem, hogy kerül be a töltelék végül a közepébe :) Egy rövid videót nincs kedved csinálni róla valamikor? ;)

    VálaszTörlés