2011. április 7., csütörtök

Radioaktív halak, kerge marhák

Imádság, adomány, papírból hajtogatott darumadarak? igen, IGEN! Megenni azt, amit ti is esztek? na, azt azért már nem! ebben foglalható össze a világ hozzáállása a fukushimai erőmű-válság legújabb fejezetéhez, amikor is, nem teljesen váratlan módon, az élelmiszerek kerültek az aggodalom középpontjába. Nem akarom bagatellizálni a dolgot, mert tény, hogy a rádioaktív anyagok az élelmiszerláncba bekerülve a legveszélyesebbek, itt még olyan csekély mennyiség is okozhat egészségügyi kockázatot, ami egyébként sugárzásilag meg sem kottyana, merthogytudniillik beépül.

A magunk módján mi is komolyan vesszük a dolgot; megtanultuk az összes prefektúra kanjiját, és most már ha tejet veszünk, tudjuk: 福島, 茨城 és 宮城 kerülendő. Mindazonáltal hozzá kell tennem, hogy ezidáig még nem láttam ilyen tejet a boltban... Lehet ez persze újabb bizonyíték a saját népét mérgezni akaró kormányzat ördögi ármányára, bár én hajlamosabb vagyok ezt annak tulajdonítani, hogy ezeket a tejeket tényleg nem hozzák a forgalomba. Mindeközben hallom, hogy a világ ezt nem egészen így gondolja és sushit egyelőre, köszöni szépen, de nem kér, még akkor sem, ha az Kyúshúról vagy Hokkaidóról jön.

Most akkor tehát két lehetőség van: A) a szegény, tudatlan japán nép nem tudja, amivel a világ tisztában van, hogy őtet itten a Gonosz Kormány mérgezi B) épp ellenkezőleg: a bátor és racionális japánok szemben a rettegő és tudatlan világgal? Tetszetős mártírpóz, megint nyomják Japánt! de sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Hasonló esetben ugyanis a japánok pontosan ugyanígy viselkednének, pontosabban viselkednek. Itt volt például a BSE-ügy amikor 2003-ban két amerikai tehénben kimutatták a kergemarhakór vírusát, egyiket sem dolgozták fel élelmiszerré, mire Japán azonnal betiltott mindenféle amerikai marhahúsimportot* és ez, rövid megszakítással, azóta is érvényben van. Közben az ország szépen átállt az ún. bizonságos ausztrál marhahúsra, persze, ha jól megnézzük kik is az ausztrál farmok tulajdonosainak többsége, kiderül, hogy nicsak! legtöbb közülük japán... Ilyenkor az ember elgondolkodik: qui bono**? Mert azért ne higgyük azt, hogy valaki nem profitál abból, ha a világ nem vesz japán élelmiszert...

Ilyen szemszögből nézve ez az egész nem más, mint a szokásos gazdasági játszmák egyike, amikor is egy adott lobbicsoport megpróbálja a közhangulatot meglovagolva és adott esetben gerjesztve is, kihasználni a kedvező szituációt és kiszorítani a piacról a versenytársakat. Mi pedig, bamba fogyasztók, hagyjuk magunkat birkamód ide-oda terelgetni a becquerelek, E-adalékok és egyéb mutatók tündérkertjében, és megijedünk vagy éppen megnyugszunk, mikor hogyan kívánatos.

Megyek is inkább, lövök magamnak egy mamutot.

-----------------------------------

* It is "extremely important to secure the food safety for the Japanese people" mondta Koizumi miniszterelnök annak idején és persze mindenki buzgón helyeselt
** kinek használ? (lat.)


18 megjegyzés:

  1. Nekik most jól mehet az üzlet: http://www.geigercounter-shop.com/

    P.S.: Cui bono?

    VálaszTörlés
  2. Meg a németországi jódtabletta-árusoknak is...

    VálaszTörlés
  3. Off: a kergemarhakórnak nincs vírusa, prion (fehérje) okozza.

    A Japánból származó szusi meg szasimi szerintem már Japánban is ritka, úgyhogy a szusivésztől legalább a szerencsétlen túlhalászott halak lélegezhetnek fel.

    VálaszTörlés
  4. ...és mivel a kergemarhakór sem pontos kifejezés, a mondat korrektül így szól:
    "két amerikai tehénben mutatták ki a szarvasmarhák szivacsos agyvelőelfajulását okozó priont"
    De ezt most inkább nem javítom...

    Hát igen, amit mi itt pl. japán maguronak gondolunk az sokszor az Atlanti-óceánból, sőt azt hallottam, időnként a Földközi-tengerből (!) jön.

    VálaszTörlés
  5. A japánok sem csak sushit esznek, sőt.

    Másfél hónap alatt a helyzet csak romlott és aminek már rég nemzetközi ügynek kellene lennie, még mindig a TEPCO saját problémája. A japán kormány csak eltussolni próbálja a tényeket és kéri a lakosokat, hogy "egyelőre" ne térjenek vissza az evakuált zónába, holott a kérdés csak az, hogy 100, 200 vagy 300km-es körben lesz párezer évig senkiföldje az erőmű körül.

    VálaszTörlés
  6. @bx Wow.... Azért ez egy elég erős mondás! Akkor ezek szerint én is a Senki Földjén élnék? Szivesen meghívlak egy sörre most vagy fél év mulva itt a Senki Földjén (párezer évet sajnos nem igérhetek), mivel egyelőre nem világítok éjjelente.

    BTW: valamennyi "senkiföldje" persze szerintem is lesz csak nem 100 meg 200 hanem 10 vagy 20 kilométeres körzetben.

    VálaszTörlés
  7. Bence, why don't you put a translator gadget on the blog? :-)

    ciao
    A.

    VálaszTörlés
  8. Well, I cannot find any good one + if you right-click (in the Mac: Ctrl-click) on it, you can use Google Translator any time.

    VálaszTörlés
  9. "Másfél hónap alatt a helyzet csak romlott"

    Főleg az első fél hónaphoz képest!

    VálaszTörlés
  10. @bónakovács: Ott élnél? Azt hittem, Tokyoban vagytok, de akkor benéztem. Másrészt viszont jövő időt használtam, azaz kb. addigra mire ez az egész befejeződik. Mit gondolsz, mikor fejeződik be?

    Kérlek ne vedd támadásnak, de kicsit úgy érzem, hogy nálad dolgozik a kognitív disszonancia, azaz mivel ottmaradtál, megmagyarázod (magadnak), hogy tulajdonképpen miért is vagytok (és maradtok!) biztonságban. Hiszel a hivatalos tájékoztatásnak, mert hinni akarsz neki.
    De persze tévedhetek, csak nekem ez jött le.

    Szívesen visszamennék egy sörre, volt ott pár szép évem :)

    VálaszTörlés
  11. @Komaváry: Igazad van, március 11. óta még nem telt el másfél hónap, ennek ellenére fenntartom, hogy azóta csak romlott a helyzet.

    VálaszTörlés
  12. @bx Tokyoban vagyok, de mivel az bőven belül van a 300 km-ben, ezért soroltam magamat is a senikiföldjébe.

    Befejeződni? Attól függ, mit hívsz annak. A 10-20 km-es körzetben biztos hogy jóideig nem fognak lakni. De ami Tokyót illeti, a magam részéről lassancskán már befejezettnek tekintem. Na jó, ez lehet, h tulzás. Idén még lesz áramkorlátozás, kajakimaradás, ilyenek. Néha majd bejelentik, hogy ez meg az nem ehető, akkor majd nem esszük.

    Nézd, én úgy veszem észre a "kognitív disszonancia" ide is, ida is dolgozik, majd a jövő eldönti kinek lesz igaza. Ezidáig még soha nem ingatott meg semmi abban a hitemben, hogy nekem... :)

    Ha erre jársz, áll a sör!

    VálaszTörlés
  13. @bónakovács: Legyen igazad, az általam olvasott forrásoknak meg ne legyen igaza és igyuk meg azt a sört!

    VálaszTörlés
  14. "De persze tévedhetek, csak nekem ez jött le."

    A Greenpeace, mint független szervezet, aki külön mért, kénytelen volt beismerni, hogy a kormány adatai helyesek.

    Innentől miről beszélünk?

    VálaszTörlés
  15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  16. @Komaváry: ha éppen greenpeace kell, akkor pl. erről: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/field-team-finds-high-levels-of-contamination/blog/34118

    De én szeretem/szeretném bálnahúst is, úgyhogy nem feltétlenül őket olvasom ;)

    VálaszTörlés
  17. A jódtabletta állítólag Magyarhonban is elfogyott, bár többet árt, mint használ. Egy jó Geiger-Müller viszont oszlathatja a homályt és enyhítheti a feszültséget (feltéve, hogy a páciens nem pánikol be, ha a műszer csipogni kezd mondjuk a világító számlapú órától).

    Ceterum censeo: Cui bono :P

    VálaszTörlés
  18. Az elejéhez nem kommentelek, mert a véleményem változatlan, mint energetikával foglalkozó ember.

    De a végéhez: jah, itt is elfogyott a jód, sok birka ember, azokra nem gondol, pl. rám, akinek rosszul működik a pajzsmirigye és tényleg naponta szedni kell...

    VálaszTörlés