2011. április 10., vasárnap

Jishuku helyett

Ishihara főpolgármester idén jishukut, vagyis "önmérsék-letet" hirdetett meg, ennek jegyében tele is plakátolták a fontosabb cseresznyevirág-néző helyeket, arra kérve a tisztelt publikumot, hogy tartózkodjon a hanamizástól, ami szó szerint ugyan virágnézést, de lényegileg kollektív, zajos, szabadtéri intoxikációt jelent. Ez heves vitákat váltott ki, rengetegen kifogásolták ezt az ajánlást, persze elsősorban azok, akiknek ebből pénze van, de ettől még szerintem lehet igazuk. Az érvelés nagyjából az általam is már kifejtett gondolatmenet mentén folyt: ha szomorkodunk, attól nem lesz könnyebb a tóhokui menekülteknek, viszont azoknak is rossz lesz, akik a vendéglátásból vagy turizmusból élnek, ellenben, ha az élet megy tovább, és fogyasztunk rendületlen, akkor lesz majd több gazdasági-, de talán még lelki-, erő is kikászálódni a bajból. A tiltakozás és a vita eredményeképp végül is leszedték a plakátokat, mindazonáltal az idei hanami-szezon kétségkívül csendesebb a megszokottnál.

Mi a már jól bejáratott helyre, a Tokyo University komabai campusának baseball pályájára mentünk, mivel itt nem kell harcolni a négyzetcentiméterekért a többi partizóval, és nem mellesleg ez is gyönyörű. Az időjárást viszont idén sem sikerült eltalálni; a tavalyi farkasordító hideg, amikor is dideregve ücsörögtük végig a 3-4 órát, tanulsága alapján, idén kesztyűvel-sapkával-jégeralsóval felszerelkezve érkeztünk és persze mondanom sem kell, hogy majd' megsültünk a napon.















Egyszóval hideg, az nem volt, volt ehelyett rengeteg vicces fejfedő a nap ellen, például Chisato, Michael vagy jómagam viseletében, jó társaság, finom kaja, sztárvendég: köményes-csicseriborsós rizs Chisato jóvoltából, sok friss gyümölcs, és persze a hangulat-anyagok; pezsgő, bor, sör, és ki tudja még, mi más. Volt még egy rakás különféle színű gyerek és ennek folyamányaképp Michael bűvészmutatványai, egy kis foci, valamit egy fantasztikus repülő kabóca is, amit iPoddal lehetett irányítani. Ez nem mindig sikerült tökéletesen, ezért a drón néha Márton gyomorszájában, néha pedig a fa tetején kötött ki.

No és persze volt sok-sok sakura is...





4 megjegyzés:

  1. Az atomellenes tüntetés japán szervezőjével volt egy riport, ott mondta, hogy egyrészt a tüntetés is milyen környezetbarát, másrészt egész évre ki kéne terjeszteni a hanami-időszakot: az emberek összegyűlnének a parkokban, és addig sem otthon égetnék a villanyt, bámulnák a tévét/számítógépet - vagyis fogyasztanák a villamosenergiát.

    VálaszTörlés
  2. ...és a sör- és saké-árusok sem szomorkodnának.

    VálaszTörlés
  3. Pedig Kan Naoto is mintha a 出来るだけ普段通りの生活に-ról beszélt volna, nem pedig a 自粛-ról.

    VálaszTörlés
  4. Ishihara az ezerrel nyomta a jishukut. És újraválasztotta a sok birka, itt sem okosabbak az emberek.

    VálaszTörlés