2012. szeptember 29., szombat

Aratóhold a Sárkány Évében

Tokyóba megérkezett az ősz. Múlt vasárnap végig zuhogott az eső — ilyenkor értem, hogy milyen, amikor dézsából öntik — és azóta, bár melegen süt a nap, már nem tud megtéveszteni. Kerekedik a hold is, az a bizonyos arató, amit őszi virágokkal, zenével és mochi-gombócokkal (na és persze sakéval) illik köszönteni.
Ha nem mossa el a közelgő taifun, akkor a telehold ismét a yokohamai Sankei-en kertben talál minket. Addig is készülünk, már vettem egy csomag szezonális ebi senbeit, ami garnélarák-paszta alapanyagú, vékonyra sütött, ropogós, sós ostya.
A kép és a zacskóban található figurák egy gyerekdalra utalnak: Usagi, usagi, nani mite haneru. Jugo-ya o-tsuki-sama mite haneru.* Vagyis arra a kérdésre, hogy miért ugrándozik, a nyúl azt feleli, hogy a teleholdat látva táncol. Erős idegzettel rendelkező olvasóknak ajánlom figyelmébe a Fujiterebi műsorában elhangzó dalocskát.

Update: Sajnos, lekerült a honlapról. Helyette ajánljuk meghallgatásra ezt a szintén kissé szürreális darabot.

----------------------------------------

 *うさぎうさぎなに見て跳ねる。十五夜お月さま見て跳ねる。
Valaha, amikor a japánok még holdnaptárt használtak, egyszerű volt kiszámolni, mikorra esik a telehold: mindig a hónap közepére. Ezért mondják a dalban, hogy Jugo-ya o-tsuki-sama, vagyis a tizenötödik nap holdja.

6 megjegyzés:

 1. Hú, ezt az AMEMIYA nevű tagot egy életre eltiltanám az énekléstől :)

  VálaszTörlés
 2. nálam a link nem működik :(

  VálaszTörlés
 3. A mozi? Mo-ról nézed? lehet, hogy külföldről nem engedik (az országimázs védelmében, höhö)? Kár lenne...

  VálaszTörlés
 4. Amemiya nevű tagot én sem tudom megnézni és nem a Nagy tűzFal miatt:)) Ezt írja ki: 地域判定処理にてエラーとなりました。システム管理者へ連絡してください。Lehet, le lett tiltva:)))

  Nálunk, még mindig holdnaptár van. Mochi és ebi senbei helyett van 月饼 - Yuèbǐng, azaz holdsüti. Áh, már ebből is egy hatalmas nagy bizniszt csináltak. Remélhetőleg a felhők elúsznak és egy kissé melegebb lesz 16 foknál ...

  VálaszTörlés
 5. Valami olyasmi, hogy "hiba történt a helyszinfelsimerésben, forduljon a rendszergazdához", vagyis valszeg Japánon kivül sajnos nem lehet megtekinteni. Kár, komoly zenei élményről maradtok le...

  VálaszTörlés
 6. Úgy látszik, ezt csak a japánok okulására használják; mi, védve vagyunk:))

  VálaszTörlés