2011. február 11., péntek

The Land of Design

Japán az egyszerű, ám kifinomult dizájn hazája szól a közhely. Meg, hogy Tokyóban minden olyan tiszta és rendes. És, hogy a vizuális kultúra Japánban mennyivel fejlettebb. Valóban így lenne? Tokyóban minden új, izléses és csilivili?

Óriási tévedés. Aki itt lakik, az nyilván tudja, hogy az ún. ázsiai dzsuva távolról sem idegen Tokyótól. Ám a mellékelt fényképen látható gányolás még a sokat tapasztalt gaijint is némileg meghökkentette, különösen, hogy a fénykép nem valami kültelki helyen, hanem a város szívében, Tamaike-sannó állomáson készült jó két hete, de azóta is ott van. A beázási problémát a helyi Mekk Mester, pontosabban Mekku Sensei, nagy műgonddal és a részletek alapos átgondolásával oldotta meg. Figyeljük csak meg a rögzítőszalagok színének ízléses, az álmennyzethez illő kiválasztását! vagy a levezető cső rejtett vezetését! a már szinte Zen esztétikát! Gányolni ugyan mindenki tud, de ilyen műgonddal, hozzáértéssel és odaadással, mondhatnánk akár: ilyen szépen, azért kevesen. És abban is biztosak lehetünk, hogy létezik egy Kijelölt Személy akinek a feladata a PET palackban összegyűlt folyadékszint rendszeres ellenőrzése és amennyiben szükséges, a gyűjtőedény cseréje, elvégre Japánban vagyunk, vagy miaszösz.


4 megjegyzés:

  1. :D:D
    Szerintem leleményes. Itteni példa ME-n tavaly megindult pár gipszkarton a főbejártat mennyezetéről és úgy döntöttek ideiglenesen csodaszép zöld hálóval aláhálóznak, hogy nehogy valaki fejére essen a többi. Kár, hogy itt az ideiglenesen is eltartott több hónapig XD

    VálaszTörlés
  2. @Jucy: precíz, szép munka, valóban. A japánok még a taknyolást is odaadással csinálják.

    VálaszTörlés
  3. Kendács Sensei? :)

    Ha nem zavar, mutatok egy thai verziót (messze nem precíz és tökéletes, nincs benne semmi zen):

    http://www.flickr.com/photos/bangkok_charlie/4687187157/in/set-72157624266327841/

    Ebben az a szép, hogy ez egy éjszakai piac, eredetileg pedig csak simán kihúzták a ponyvát a fejük fölé. Ám annyi volt a víz, hogy középen is nyomta a tetőt. De megtalálták a remek megoldást gyorsan.

    VálaszTörlés
  4. Már miért zavarna... Tök jó, különösen az tetszik, hogy tudták hol kell abbahagyni (bokamagasságban) a többit meg oldja meg a gravitáció, az ugyis ráér!

    VálaszTörlés