2011. január 5., szerda

The Year of the Rabbit

Kicsit ugyan megkésve, de azért: Akemashite omedetó gozaimasu! Kotoshi mo yoroshiku onegaiitashimasu!*

Ha a képről esetleg nem derülne ki; 2011 a Nyúl Éve, és ezzel összhangban jó szokásukhoz híven a nyulak már köröttünk is elszaporodtak. Az ünnep a cukiság jegyében telt; sárkányt, tigrist vagy kígyót ugyanis nehéz kawaii módon ábrázolni, de a nyuszi adja magát és grafikusok és a díszműárusok most bőségesen kárpótolták magukat. Ennek következtében meg-lehetős nehéz volt a Tokyu Hands többszáz vérgiccses újévi lapja közül kiválasztani az a pár elfogadhatót, amiket aztán nem-internet-kompatibilis családtagjainknak és girivel összeláncolt** japán ismerőseinknek elküldtünk.

A Nyúlra egyébként a japánban és a kínaiban két kanji is van, a 兎 és a 卯 ebből a zodiákus-nyúlra a másodikat használják, szerintünk azért, mert ez jobban hasonlít két hosszú fülre, de aki ennél tudományosabb magyarázatot kiván, az olvassa el bitxəšï idevágó traktátumát. Egyébként a Nyúl Éve igazából nem is most kezdődik, hiszen ez a kínai zodiákus szerint megy, a Holdújév pedig még odébb van (február 3). A japánok régen ezt ünnepelték, Japán csak 1873-ban adoptálta a Gergely-naptárt! de ez a kis differencia láthatólag senki nem izgat, hiszen februárban a kutya sem venne nyulas képeslapot, talán macskásat, höhö! most meg nem lenne mit tenni az újévi lapra, mint ahogy nekünk otthon sincs mit, hacsak a konfettis pezsgőspoharak únos-úntalan ismételgetett bonírtságát nem tekintjük annak.

Én magam is Nyúl lennék, így hát ez most fontos év lesz, remélhetően mindenféle jóságokkal. A Nyúl-évek állítólag nyugodtak és harmonikusak, erre gondolom lenne most igény odahaza is, így ilyet kívánunk minden olvasónknak!

-----------------------------------------

* a fordítást ld. itt.
** hú, ez bonyolult... erről majd egyszer külön is. Kicsit leegyszerűsítve: lekötelezett.

7 megjegyzés:

  1. Tokyo angyalai! Igen szükségünk lenne idehaza nyugalomra és harmóniára,- meg még megannyi jóra, mert ami most kialakulóban van...
    De boldog hajnalt nektek is és ne feledkezzetek meg rólunk ebben az esztendőben sem, mert vígíasztalás sok "esekedésünk" közt, amit írtok.
    Olyanokat mint Toyo felett az ég. Mert Magyarország felett már nem repkednek angyalok.

    VálaszTörlés
  2. Arantxa is a rabbit: her year!!!!

    VálaszTörlés
  3. 明けましておめでとう! 

    ∩∩
    (=∵=)

    VálaszTörlés
  4. Bence look at these http://alessandrazecchini.blogspot.com/2011/01/gnocco-fritto.html

    don't they look like langos?

    ciao
    A.

    VálaszTörlés
  5. Tegnap a japán igazgatónk meeting előtt, bevezetésként kiselőadást tartott a kínai horszkópról (azt hiszi nagyon poénos). És előadta, hogy ő is a nyúl évében született, magán is hordozza a nyúl jegyeit; sunaoni yasashiku shigotowo shiteiru. Hát, ha a főnökre gondolok, már is romba dől a nyuszik cuki imidzse...

    VálaszTörlés