2011. január 14., péntek

Utoljára a nyulakról

A “Nyúl Éve” örömére a wagashi-boltokat is elárasztották a nyuszi ábrázolások. Nem tudom, meddig illik ilyen süteményet enni / ajándékozni, én eddig azt hittem, csak január első napjaiban, de már január közepe van és egyelőre még kaphatóak.Az illemkódex szerint veszünk egy doboz, gyönyörűen becsomagolt süteményt, amit utána vagy futárral küldünk el a rokonoknak, barátoknak és üzletfeleknek, vagy az új év első találkozása alkalmával személyesen adunk át, egy harsány akemashite omedetó gozaimasu! köszöntés kíséretében. Ezt az idén élesben gyakoroltam, amikor a héten az első ikebana-órán köszöntöttem a senseit.

A nyuszi általában vagy a csomagoláson jelenik meg, vagy a süteményre van égetve. Ez a namagashi* azonban a végletekig leegyszerűsített formában jeleníti meg a nyúl ideáját. (Igaz, ennek következtében Bence elsőre egérnek nézte....) A külső, fehér réteg mochi, amin finoman áttetszik a belső, mélyvörös babpaszta.

-----------------------------------

* nyers sütemény

2 megjegyzés:

  1. A namagashi for the Year of the Rabbit. Anko in a translucent mochi ski. I loved both shape and taste. Bence said it looked more like a mouse to him...

    VálaszTörlés