Már megint egy újabb falevél, de ezúttal nem édességet rejt magában, hanem egy falatnyi rizstéglára fektetett halszeletet. A napokban vadásztuk le és beazonosítottuk mint a datolyaszilva vagy japánul kaki levelét. A szokásos kérdésre a válasz NEM - bár az interneten valaki arról ír, milyen magas az A vitamin tartalma, de szerintem összekeveri a levelet a gyümölccsel. A képen kibontva ábrázolt darab lazacos, de a hagyományos változat makrélával készül (a többiben az volt).
A kakinoha sushi* eredetileg Nara környékének jellegzetes étele, vagyis a hegyek között eszik. A tenger gyalogszerrel messze volt, de az egyesével gondosan becsomagolt falatkákat könnyű volt szállítani, a levelek pedig nem csak védték, hanem tartósították is az ételt.
--------------------------------------------
* kakinoha (柿の葉) = kakilevél
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése