2010. május 8., szombat

Az athéni gyors Tokyóba megy?


Nemrégiben egy hazai tőzsdei szakember megkérdezte tőlem, hogy szerintem mi lesz a japán gazdasággal, nem fog-e a "görög útra" térni? Merthogy sokan beszélnek mostanában erről és nem is teljesen alaptalanul, hiszen az a bizonyos, közel 120%-os GDP-arányos államadóssági mutató, ami a görög összeomlást végső soron okozta, Japánban bizony nem kevesebb, mint 180%. Hoppá...

Pedig az aranykorban, a 80-as évek buborékgazdaságának csúcsán ez a szám még 70% alatt volt. Ekkor még úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg Japán menetelését a gazdasági világhatalom elnyeréséhez, ekkor értek a ginzai építési telkek 1 millió dollár felett négyzetméterenként és ekkor voltak a legendás nagy japán bevásárlások is: golfpályák Hawaiban, Columbia Pictures, Rockefeller Center, ésatöbbi. De aztán a parti véget ért, a "baburu", vagyis a buburékgazdaság kipukkadt és a gazdaság újraindításának céljára elindított hatalmas közmunkákra felvett kölcsönök drámai méretűvé duzzasztották az állami adósságot. Mindezt megtetézik a sokat emlegetett problémák - a csökkenő gyerekszületések és az örvendetesen kitolódott élettartam következtében rohamosan öregedő társadalom, ezzel összefüggésben a folyamatosan növekedő szociális terhek, defláció és huzamosabb ideje közel nulla gazdasági dövekedés - mind valósak és érzékelhetőek. A Lehman-válság is eléggé megütötte az országot, a visszaesés 2009-ben mintegy 5%-os volt, azóta ugyan érezhető egy lassú kibontakozás, ám a magabiztosság hiányzik és a kormányzat enyhén szólva is nincs feladata magaslatán.

Mindennek ellenére én úgy gondolom, hogy nincs veszélye egy görögországi szintű összeomlásnak, még akkor sem, ha ez az adóságkrízis - ahogy ez egyre nyilvánvalóbb - nem csak Görögországot érinti majd. De mire is alapozom ezt?

Először is, a japán munkamorált nem lehet egy lapon említeni a mediterrán munka- vagy inkább élet? stílussal. Egyszerűen szólva, ez még mindig a dolgos emberek országa... A gazdaság, még ha most nem is pörög eszeveszetten, de alapvetően erős, ebben az országban nem csak service business van meg outsource-olás, hanem még készítenek is dolgokat. Az oktatás, bár nem világverő színvonalú, de azért nem rossz és az R/D potenciál hatalmas. A belső kereslet nagy és stabil, 127 milliós országról beszélünk! és Japán az elmúlt évtizedben remek poziciókat épített ki Kínában is. Másfelől, az egyéni megtakarítások szintje még mindig igen magas és nagyon fontos! az állam elsősorban saját állampolgárai felé van eladósodva. Emiatt, még ha a külföldi befektetők hite esetleg meg is rendül az ország iránt, ez arányaiban sokkal kisebb zavart okoz mint egy, a világgazdaságnak teljesen kitett kis ország, mint Görögország - vagy Magyarország - esetében. Továbbá, ha baj van, Japán sokkal könnyebben tud pénzt keríteni, elsősorban saját állampolgárai megadóztatásával*. Ne felejtsük el, hogy egy olyan országról beszélünk, ahol a jövedelemadó az emberek döntő többsége esetén nem haladja meg a 20%-ot és lakói kissé hitetlenkedve hallgatják történeteimet egy távoli kis országról, ahol 25%-os az ÁFA**, hiszen itt ez csak 5%.

Ezért szerintem japán államcsődtől a közeljövőben nem nagyon kell félünk, de ez nem azt jelenti, hogy nagy fellendülés lenne várható. Eléggé világos jelei vannak, hogy Japán egy fejlődési pálya vége felé ért és vagy "újra kitalálja magát" (dizájn? környezetbarát technológiák? szoftveripar? kultura?) vagy lassan hanyatlani kezd. Ez a hanyatlás nem lesz drámai, én inkább valami szép, hosszú alkonyt vizionálok, egyre erősebb gazdasági függést Kínától (ami azért középtávon nem annyira tragikus perspektíva) és/vagy egyfajta befelé fordulást, ahol - egy-két "zászlóshajó" cégtől eltekintve - a gazdaság elsősorban a belső kereslet kiszolgálására gyúr. Abban viszont biztos vagyok, hogy a japán gazdaság a "régi fényét" (a 80-as évekbeli majdnem-number-one poziciót) soha nem fogja visszanyerni; az egyszeri, különleges, megismételhetetlen konstellációja volt a történelemnek.

-----------------------------------

* bár elismerem, lenne valami mérhetetlenül vicces és cinikus abban, ha az állam az okból szedne be több adót, hogy visszafizethesse tartozásait állampolgárainak...
** update: 27%

4 megjegyzés:

  1. Kizarolag magyar turista-szempontbol nem bannam, ha a japan gazdasag is kicsit hanyatlana. Ket eve 1 yen 1.4 forintot ert, most 2.4-et. Kicsit atomeros a japan valuta, es epp azert, mert, mig az euroovezetben sorra dolnek a gazdasagok, a japan betonbiztosnak tunik.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen. De ez az erős valuta nem feltétlen akkora öröm, ha éppen exportálni akarsz valamit Japánból...

    VálaszTörlés
  3. "A kiálló szöget beverik" elv hogy fér össze a kiemelkedő K/F eredményekkel? Az mégiscsak különcködés, ha valaki jobb a többieknél, netalán kitalál valamit, ami senki másnak nem jutott még az eszébe, nem?
    Vagy ez az elitre nem érvényes?

    VálaszTörlés