2020. május 6., szerda

Aki farkast kiáltott

Az elmúlt napokban kétszer is volt földrengésriadó. Ilyenkor az az új módi, 1-2 éve vezették be emlékeim szerint, hogy az állam átveszi a kontrollt a mobilok felett és, hacsak nincs teljesen kikapcsolva, függetlenül minden beállítástól*, teljes hangerőn elkezd vijjogni a teló és egy egzaltált hang azt kiabálja, hogy „jishin desu!” (földrengés van!). 

Az első riadó estefelé volt, namárcsakezhiányzott! Judit egyből kinyitotta a teraszajtót, ezt azért ajánlják, hogy ne szoruljon be, és kb. 20 másodperc múlva valóban jött is egy 5-10 másodpercig tartó gyenge rázkódás. Bekapcsoltam a TV-t és láttam, hogy Chibában, a tengerparton volt valami 4-es löket, big deal, ilyenek még odahaza is szoktak lenni. Világvége ezúttal elmarad, illetve már csak a koronavírusban bízhatunk. Aztán tegnap éjjel, első édes álmomban, Judit szerint 2 órakor, a fejemtől vagy 10 centire kezdett üvölteni a telefon, miszerint JISHIN DESU! Majd szívszélhűdést kaptam, de tényleg! nagyon nem esett jól. Maga a rengés még az elsőnél is kisebb volt, kössz…. 

Szóval elvileg jó dolog ez a riasztás, mert ha tényleg jön a Nagy Földrengés, akkor egy 10-20 másodperces rákészülés is sokat tudna számítani. Csakhogy az a baj, hogy ez nem igazi előrejelzés, olyat nem tudnak csinálni, csak egy már megtörtént rengésről való azonnali tudósítás, ami, hála a fénysebességnek, gyorsabban ér ide, mint maga a rengés. Ez azt jelenti, hogy minél távolabbi a rengés epicentruma, annál nagyobb az időkülönbség, vagyis annál több időt kapunk elzárni a gázt, kinyitni az ajtót, bebújni az asztal alá stb. Vagyis, ha valahol közel, pl. a tokyói öbölben, van a rengés epicentruma, ezek az igazán veszélyes dolgok! akkor ugye, nemhogy 30, de három másodpercünk sem nagyon lenne, szóval még az asztal alá sem tudnánk bemászni. Ha pedig messze van, akkor idő ugyan lesz bőven, de minek, hiszen a távoli földrengések jócskán legyengülnek mire ideérnek. 

Már látom is, hogy valaki gépeli a választ: igen, bizonyára van azért egy olyan tartomány, egy „sweet spot”, már amennyire édes lehet az ilyen, amelyik MÁR elég messze van ahhoz, hogy értelme legyen a riasztásnak és MÉG elég nagy ahhoz, hogy nagyot üssön onnan is. Mondjuk ha egy tóhokui méretű 9+-os giga-rengés, ez volt a valaha mért második legnagyobb földrengés a világon! ütne be Chibában vagy az Izu félszigeten, akkor valóban lenne értelme a riasztásnak. De akkor minek ugráltatnak ilyen piszlicsáré rengésekkel? Ez tényleg csak arra jó, hogy immúnis legyen az ember erre, sőt, akár még gondosan ki is kapcsolja a telefonját lefekvéskor, nehogy megint hülyeséggel ébresszék fel hajnalban… Aztán ha tényleg jön a "Big One", akkor... de hogy is volt az a mese a pásztorfiúról...?

--------------------------

* update: állítólag ki lehet kapcsolni a Notifications → Emergency Alerts → Off útvonalon. Már csak ezért is megérte megirni ezt a posztot...!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése