2012. január 17., kedd

Az Év Kanjija - 2011

Kiváncsian vártam, hogy a tavalyi zűrzavaros év után melyik írásjel lesz az első az évente megrendezett "Év Kanjija" szavazáson. Tavalyelőtt ugye, a "sho" (署 - forró) lett a befutó, az elképesztően meleg nyár okából, így nem volt alaptalan a vélekedés, hogy az idei győztes majd valamiképp a márciusi katasztrófákra reagál, van választék bőven ilyen karakterekből.

Nos, várakozások ellenére a győztes a kizuna (絆 - összetartás) karakter lett, gondolva itt a katasztrófákat követő összefogásra. Érdekes, és jó volt látni, hogy noha az eddigi 17 "Év Kanjiija" között sok, egészen pontosan 7, kifejezetten negatív jelentésű kanji volt, pont egy olyan évben választottak egy ilyen reményt és emberséget sugárzó karaktert, amikor bizony volt tragédia bőven*.





















* igaz az első 20-helyezettben azért van sok "rossz" kanji...

4 megjegyzés:

  1. Valamit nem értek. A kizuna nyomtatott és "festett" alakja közel sem ugyanaz, a bal oldali rész egész más. Ez valami új-japán, ó-japán trükk? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az 糸 kurzív írásmódban (行書) ilyen alakot纟 is felvehet:) .

      Törlés
  2. Magam sem tudtam volna jobban mondani, köszi. Még csak annyi, hogy nem szabad elfelejteni, a kanji alapvetően ECSETIRÁS. Igy a kurzív az alapvetően az ecsetmozgás logikája miatt tér el ennyire a "standard" alaktól. De hát ettől izgi...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, már csak a kurzív írásmódnak kell utánanéznem. :-)

    VálaszTörlés