2011. március 11., péntek

Földrengéseim

Amikor a 80-as évek végén először Japánba kerültem, a földrengés kicsit olyan egzotikum volt számomra, mint a shinkanzen vagy a nyers hal; furcsa, kicsit félelmetes, de megtapasztalandó. Az első alig egy hónappal az érkezésem után jött, elég erős volt, kiszaladtunk a diákszállás udvarára, jajj-de-izgi-volt! Utána aztán sok-sok kisebb és nagyobb földrengést éltem át, néhány közülük különböző okokból emlékezetes maradt, nézzük csak sorjában:


...a Vicces, amikor egy kisebb rengés épp egy üzleti megbeszélésen ért minket az egyik japán partnerrel és a földrengést életében először megtapasztaló magyar főnököm látván, hogy szemünk sem rebben, némi torokköszörülés után, saját maga által nyilván higgadtnak szánt, hangon megjegyezte: őőő.... nem kellene bemászni az asztal alá?


...a Baljóslatú, amikor a varjúk a rengés előtt fél perccel felrebbenve, károgva jelezték, hogy valami baj lesz


...a Romantikus, amikor Judittal bent voltunk az egyetemen késő estig és egyszerre csak táncolni kezdtek a kikötetlen könyvespolcok, rossz vége is lehetett volna! majd utána a hóesésben gyalog mentünk haza

...a Félelmetes, amikor Régi Házban, ami a legkisebb rengésre is recsegett-ropogott, éjszaka, már félálomban arra riadtunk, hogy öt percen belül két erős rengés is volt


...a Bosszantó, amikor hajnalban egy piszlicsáré földrengés miatt felver a hangosbemondó és végestelen-végig ismétli, hogy ez egy földrengésbiztos épület, ne aggódjunk, de tartózkodjunk a liftek használatától


...a Kóbei, amit ugyan Tokyóban nem éreztünk, de néhány hét múlva személyesen láthattam meg a pusztító erejét és találkoztam olyan emberekkel, akik tényleg mindenüket elvesztették.


Ennyi év után az esemény egzotikus jellege erősen megkopott és a tegnapi után bízvást állítom, hogy most már pontosan értem miről van szó, le lehet vele állni, kéremszépen!


6 megjegyzés:

  1. I used the google translator to read this, so I got a general idea.
    I feel scared just looking at the pictures, I hope that I will never have to experience something so strong.

    VálaszTörlés
  2. This is just a list of my Memorable Quakes in Japan...

    VálaszTörlés
  3. Szia! Kádár Botond vagyok. Kár, hogy csak nemrég fedeztem fel a blogodat. Közel 1 éve vagyok itt, tőled délre, Yokohama-ban. Már csak pár hetem van vissza, esetleg összefuthatnánk valamikor? Sízés ügyben is nagyon be vagyok sózva. Nagyon irigylem a mélyhavas képeidet.

    VálaszTörlés
  4. Amikor a szemetek se rebbent, honnan tudtátok, hogy csak kis rengés lesz? Lehet ezt tudni az első mozgásokból? (Sosem éltem át semmilyen rengést.)

    VálaszTörlés
  5. Ha az eleje gyenge és nincs jele az erősödésnek akkor nem kúl azt gondolni, bhogy erősebb lesz. Nem illik.

    VálaszTörlés
  6. Szia, most találtam a blogodra. Én a 80*s évek végétől Görögországban élek, ahol ugyancsak gyakran reng a föld. Nem tudom megszokni:( Nagyon sajnálom a japán népet a mostani katasztrófáért, minden együttérzésem:(

    VálaszTörlés