2011. március 22., kedd

Farkast kiáltani

Éppen a reggeli tejeskávét habosítom, amikor megszólal az előszobában a földrengés-előrejelzés szignálja. Sikerült valakinek egy olyan, szirénahanggal keresztezett dallamot találni, ami engem azonnal pánikhangulatba kerget és utána már alig tudok figyelni arra, amit bemondanak.

Ennek ellenére fegyelmezetten követem az előírt rutint: tűzhelyt kikapcsolni (a kávé szerencsére kész, leállítom a kenyérpiritót és sajnálkozó pillantást vetek a készülő sajtos melegszendvicsre), menekülési útvonalat biztosítani (a bejárati ajtót kitámasztom az esernyőtartóval, az erkélyajtót kinyitom), eltávolodni az ablaktól (behúzom a függönyt, hogy ha esetleg megrepedne az ablak, ne repkedjenek a szilánkok), bemászni az asztal alá (az ebédlőasztalunk elég masszív, ez alá vonulok be, ölemben a laptoppal). Várok, de nem reng a föld.

Éppen azt mérlegelem, milyen gyorsan érhetem el a konyhapultot, hogy a kávét is biztonságba helyezzem az asztal alatt, mielőtt teljesen kihűlne, amikor ismét megszólal a hangszóró és lefújja a veszélyt. Köszönik az együttműködésemet, a veszély elmúlt. "Please continue to monitor the situation” - mondják, de fogalmam sincs, ez alatt mit értenek. Lehet, hogy megint csak gyakorlatot tartottunk? Ez azért kicsit sok - tegnap este három, ma reggel, az ébredés határán már négy bejelentetlen, de annál valósabb rengés volt. Ha sokat gyakorlatoztatnak, úgy járhatnak, mint a pásztorfiú, aki farkast kiáltott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése