2011. január 14., péntek

Utoljára a nyulakról

A “Nyúl Éve” örömére a wagashi-boltokat is elárasztották a nyuszi ábrázolások. Nem tudom, meddig illik ilyen süteményet enni / ajándékozni, én eddig azt hittem, csak január első napjaiban, de már január közepe van és egyelőre még kaphatóak.



Az illemkódex szerint veszünk egy doboz, gyönyörűen becsomagolt süteményt, amit utána vagy futárral küldünk el a rokonoknak, barátoknak és üzletfeleknek, vagy az új év első találkozása alkalmával személyesen adunk át, egy harsány akemashite omedetó gozaimasu! köszöntés kíséretében. Ezt az idén élesben gyakoroltam, amikor a héten az első ikebana-órán köszöntöttem a senseit.

A nyuszi általában vagy a csomagoláson jelenik meg, vagy a süteményre van égetve. Ez a namagashi* azonban a végletekig leegyszerűsített formában jeleníti meg a nyúl ideáját. (Igaz, ennek következtében Bence elsőre egérnek nézte....) A külső, fehér réteg mochi, amin finoman áttetszik a belső, mélyvörös babpaszta.

-----------------------------------

* nyers sütemény

2 megjegyzés:

  1. A namagashi for the Year of the Rabbit. Anko in a translucent mochi ski. I loved both shape and taste. Bence said it looked more like a mouse to him...

    VálaszTörlés