2010. április 15., csütörtök

Mellébálnázás


Az uenói Természettudományi Múzeum előtt van ez az óriási bálnaszobor, fémből, ahogy éppen ugrik ki a vízből, remekül elkapott pillanat, mondhatni bravúros, a japánok és a bálnák közötti évezredes kapcsolatot kívánja szimbolizálni. Mert a japán ember, szereti a bálnákat, ez ténykérdés. Szereti, de.... hogy is mondta Malacka? Sütve, citrommal a szájában? Az legalábbis bízvást megállapítható, hogy a japán ember NEM csak élve szereti a bálnát, de tányéron is, füstölve, sütve vagy sashimiként. Továbbá az is kijelenthető, hogy a japánok ezen szokását a fehér ember NEM szereti. Ettől a ponttól kezdve megkezdődik a Vita. Nézzük először, mit is mondanak a japánok:


...mi kéremtisztelettel nem vadásszuk a bálnákat, ó, dehogy, mi csak kutatjuk, mert annyira szeretjük őket, hogy mindent, de igazán MINDENT tudni akarunk róluk. Sajnálatos tény, hogy bizonyos kutatásokat nem lehet élő állaton elvégezni, így hát, szigorúan a tudomány érdekében! meg kell ölnünk néhányat ezekből a pompás jószágokból. És miután mindent kikutattunk rajtuk, izé... hát hogy ne vesszen kárba, megesszük a maradékot. Ilyen takarékos népek vagyunk mi ám!
...micsoda? hogy miért kell ehhez évi majd' ezer bálnát leölni? Ó, mert rengeteg kutatnivaló van ám, kéremszépen, ren-ge-teg. Egyébként szívesen végzünk bérkutatást is, más országok részére, akik szintén többet akarnak tudni a bálnák titkos életéről, de nem telik rá nekik. Mi ezt ingyen megcsináljuk! Sőt, fizetünk is érte! még a tetemek eltakarításával sem lesz gondjuk! Cserében csak azt kérjük, hogy támogassanak bennünket a szavazásokon, amikor egyesek meg akarják csonkítani a japán nép kultúráját és elvitathatatlan, ősi jogát a bálnák leölé... vagyis kutatására.
...nem, nem igaz, hogy kipusztulóban vannak azok a fajok, amit mi vadá... pontosabban kutatunk, azokból éppenhogy túlzottan sok is van, és megeszik a kipusztulófélben levő kishalakat, tehát direkt jó, hogy kutatjuk őket.
...és hogy ezt miért robbanószigonnyal kell tenni? Hát kérem, ennek ez a módja, különben maradt nekünk ilyen sok abból az időből amikor még vadásztuk a bálnákat, de ez régen volt, most már ilyen nincs.
...hogy ez állatkínzás? Hát ezt meg honnan veszitek? Beszéltetek már a bálnákkal erről? Na ugye, hogy nem. És hagyjuk már ezt az egészet, jó?! Mindenki menjen a dolgára, mi csak egy kis ország vagyunk, miért basztattok minket ezzel örökké? Rasszisták! RASSZISTÁK!

Mire a Világ meg azt mondja, hogy:

...nézze meg az ember ezek a gonosz japánok, hát nem megeszik a bálnákat? Pedig az gusztustalan. Nem is finom, ezek a vademberek meg nyersen eszik, fúj!
...a marhák? az teljesen más, azt már mi évezredek óta esszük. És különben is, a marhák ártalmas gázokat böfögnek a környezetbe, tehát pusztítani kell őket.
...micsoda? Hogy mi tenyésztjük őket? No jó, persze, másképp nem is lehetne, magukban olyan gyámoltalanok. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy a bálnák aranyosak! Aranyos állatokat pedig civilizálatlan dolog megenni!
...mi? hogy a bocik is aranyosak? Igen, de azok nem olyan intelligensek mint a bálnák. Intelliges állatokat nem szabad enni, ez teljesen logikus.
...jó, persze, a disznók is intelligensek, de azok büdösek és rondák.
...hogy akkor miért esszük meg őket? Hát sajnálatból. Nekik is jobb így. Különben pedig elég legyen ebből; bálnát nem szabad megenni, ez a szabály és kész!
.... hogy régebben mi is vadásztuk a bálnákat? Igen, de akkor mi is még kissé civilizála... a környezettudatosság alacsonyabb fokán voltunk és mi most segíteni akarunk nektek, hogy ti ne legyetek ilyenek.
...a norvégok? meg az izlandiak? Azok nem is EU tagok, vikingek azok, igazi vademberek. Nézzétek csak meg, a bankjaikkal is mit csináltak azon a szigeten. Hát ide akartok jutni ti is?
...hogy holnap mit találunk még ki? Még nem tudjuk, de majd gondolkozunk rajta. Talán an block betiltjuk a halevést, azt mi ugyse csipázzuk annyira. De az is lehet, hogy a rizsre megyünk rá, elvégre annak is lehetnek érzései!

------------------------------------

Most jó lenne valami nagy-nagy okosságot mondani a végén, de bevallom, nem megy. Az biztosan nem jó, ha eltűnnek a bálnák, de az se, ha nem vesszük észre a gerendát a saját szemünkben. De talán, ha nem lenne ennyi kölcsönös mellébeszélés, könnyebb lenne megegyezni....

14 megjegyzés:

  1. Különösebben nem érdekelnek a bálnák, disznón és tehénen élek.
    Viszont veszélyeztetett állatokat levadászni, amikor a többség már nem teszi, szimplán csak bunkóság.

    Ez van.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk az olaj kellett, az egész felvilágosodást a bálnák támogatták zsírjukkal, abból volt a gyertya meg a lámpaolaj.
    Nekik sashimi-nak kell az a kevés bálnahús, amit mi maghagytunk.
    Ebben a vitában (sem) lennék bálna.

    VálaszTörlés
  3. Van erről egy South Park epizód is:
    http://www.indavideo.hu/video/South_Park_13_Evad_11_resz_Balna_haboru/

    VálaszTörlés
  4. " A tehénzabálás meg a globális felmelegedést segíti elő." > nagyon-nagyon-nagyon, reszletekert erdemes megnezni a home c. filmet...

    plusz ha mar itt tartunk, meg kell emlitsuk a delfineket is.. azt szegeny japanoknak most mar foleg egyre nehezebb megmagyarazni. lsd:
    http://thecovemovie.com/
    netalantan a Fushimi Inari kornyekbeli yakitori-t ne is emlitsuk, ami ezen a videken nem grillezett csirket, hanem grillezett verebet jelent...

    mindenesetre, osszessegeben egyetertek Bence eszmefuttatasaval: szegeny bocikat megenni miert is kisebb vetseg?!

    VálaszTörlés
  5. "mindenesetre, osszessegeben egyetertek Bence eszmefuttatasaval: szegeny bocikat megenni miert is kisebb vetseg?!"

    Én ezt egy japán csajtól is hallottam, mikor szóba hoztam a témát.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is a South Park jutott eszembe.
    A "kutatassal" csak az a baj, hogy nem a Japan koruli vizeken vegzik. Talalnanak evente 1 eltevedt peldanyt. Mar a polipot is Afrikabol hozzak. Termeszetvedelmi teruleten vadaszni azert kinos.
    A bocik baratainak csak annyit, a szarvasmarhat nehany ezer eve haziasitottak. Domesztikalt halakrol nem tudok, balnat pedig senki sem tenyeszt.

    VálaszTörlés
  7. lehet eljott a balnatenyesztes ideje?! :D nyilvan a bocik "domesztikalasanak" is jo oka volt... :D hiszen mi vagyunk a piramis csucsan, vagy nem...?

    VálaszTörlés
  8. Kihalófélben lévő állatokat levadászni, kutatásra hivatkozva nekem nem gyere be. Ugyanolyannak tartom, mint mikor pl. olasz vadászok védett madarak tömegeit lövik le és viszik haza étkezési célból. pl. http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/ja/0/10223/birdkiller.htm

    VálaszTörlés
  9. Nohátakkor, szerintem: nyilván, hogy ami tényleg kiveszőfélben van, azt nem kellene megenni. De ezt nem érzelmek és főleg nem "civilizációs" érvek alapján kellene eldönteni, mint ahogy erre a környezetvédők hajlanak (ráadásul úgy, hogy nem veszik észre a gerendát a saját szemükben). Az ÉRZÉSEM (bevallottan kevés tudás alapján) az, hogy BIZONYOS bálnafajták LIMITÁLT vadászata nem lenne feltétlen káros (nem annyi, mint most). De ahhoz, hogy erről meg lehessen egyezni, először is mindkét félnek abba kellene hagyni a mellébeszélést.

    PS: A delfineket meg tessék békénhagyni, mert azok aranyosak! :)

    VálaszTörlés
  10. Mitol aranyosabbak, mint a balnak vagy a bocik?! :D
    szerintem a baranyok meg a nyuszik is aranyosak, de ha ugy adodik, megis megeszem oket, mert hat finomak... Most akkor mi van?!

    VálaszTörlés
  11. @janka ironizáltam, te! ott a szmájli.

    VálaszTörlés
  12. "A "kutatassal" csak az a baj, hogy nem a Japan koruli vizeken vegzik. Talalnanak evente 1 eltevedt peldanyt."

    Mert kiirtották őket az európai bálnavadászok. (Érdemes megnézni, milyen gyakori vendégek voltak északjapánban).

    Kapcsolódó: http://zipangu.freeblog.hu/archives/2009/10/30/Balnabol_bizony_lesz_szalonna/#comments

    VálaszTörlés
  13. bálnát nem lehet tenyészteni? ;)

    VálaszTörlés
  14. Hát, ha van elég nagy medencéd....

    VálaszTörlés