2014. június 16., hétfő

Tokyó, olcsóér' - a nyugati oldal

Tehát akkor, ahogyan azt az előző posztban már felvezettük, napi 2500 yenből fogunk minőségi városnézést produkálni, először a nyugati oldalon, majd később keleten is. A kiindulópontunk legyen Shibuya, egyrészt, mert itt a szálláshelyek teljes spektruma megtalálható, a kapszulától a luxushotelig, másrészt pedig mert ez egy jó hely. Az olcsóbb szálláshelyek nemigen adnak reggelit, de szerencsére itt a Doutor kávéházlánc, ami műfajában szerintem a legjobb kávét méri, és reggel is egész tisztességes menüt kínál. Nem is mondom hol: minden utcasarkon.
A “ morningu”, sonka-tojás piritós, tejeskávé, 390 yen
Ha még nem jártál itt, akkor legjobb ha először LEnézel Tokyóra, mert ha ismered is az adatokat, 30 milliós agglomeráció, 121 vasútvonal, 882 állomással, 2100 km2 terület, stb, stb, mindez csak felülnézetből, a minden irányban a horizontig nyújtózó, végtelen város látványával szembesülve értelmezhető.

Shinjukuban a tochó, a városháza kettős tornya ingyenes kilátóhelyként is szolgál. A JR Yamanote vonaton három megálló Shinjuku, majd az állomástól még úgy 10 perces séta a városháza. Mindkét torony reggel fél tizkor nyit és az egyik este 11-ig is nyitva tart. Tiszta napokon, leginkább télen, a Fuji-sant is látni innen, amúgy száz kilométer távolságra van.

A tornyoktól nyugatra fekvő, hatalmas park fái a Meiji Jingu szentélyt rejtik. Tájold be fentről és ha nem tévedsz el, gyalog úgy 15-20 perc alatt eléred. A modern Japánt megteremtő és a Meiji kor nevét adó császár 19 évesen került a trónra; az első uralkodó volt, aki Tokyóban lakott. Magába a templomba ugyan nem lehet bemenni, a shintó szentélyek már csak ilyenek, de a park, a hatalmas tori kapuk és a templomudvaron álló három óriás kámforfa miatt így is megéri az utat. Ez Tokyó legfontosabb shintó szentélye, így jó eséllyel szembetalálkozol egy esküvői menettel; a menyasszony csuklyás, fehér ruhában, púppal a hátán, a vőlegény fekete férfikimonóban, az anyák pedig aranydíszes, fekete kimonóban vonulnak egy hatalmas, piros ernyő alatt.

Esküvő a Meiji szentélyben
A szentély után indulj el az ellenkező irányba, mint ahonnan reggel jöttél, át a parkon, a főkapu felé. Harajuku állomásnál bukkansz ki, nem messze a 64-es olimpiára épített sportcsarnoktól, jellegzetes, íves teteje biztosan ismerős lesz. Délelőtt Harajuku még csendes, így először menj kelet felé, az Omotesandó úton. Délután érdemes lesz majd visszajönni erre.

Már biztosan megéheztél, így keresd meg a Gyoza Lu éttermet, ahol verhetetlen áron lehet ebédelni. Főételként választhatsz kétféle gyóza között, yaki (sült) vagy sui (párolt), köretként pedig kérj moyashit, vagyis csípős, húsos szósszal leöntött szójacsírát, vagy kyurit, hideg uborkát fehér miso-szósszal. Ezzel már gyakorlatilag mindent megrendeltél a menüről, ha nagyon éhes vagy, ehetsz még egy tál rizst. A víz, mint mindig, ingyen van.

Yaki- és suigyóza, moyashi
Ebéd után sétálj tovább a főutcán, Omotesandón, a sztárépítészek tervezte luxusbutikok között, nézegesd az autókat, az embereket, a kirakatokat... Ha érdekel az építészet, a környező épületekről itt találsz egy ismertetőt. Ha inkább a japán lakáskultúra jön be, célozd meg az Omotesandó Hills üzletközponot, ahol a "J Period" bolt a B2 szinten remek keresztmetszetét adja a japán háztartásokban fellelhető tárgyaknak - kézműves kivitelű verzióban, van olyan jó, mint egy múzeum.

Ha eljutsz a  a hatalmas kőlámpásokkal jelzett kereszteződésig, akkor még csak félúton jársz, hiszen az Aoyama út után következnek a japán divatházak — Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Comme des Garçons — és a Prada butik, feltűnő, üvegprizma homlokzatával. Herzog és De Meuron épűlete tíz éve nyílt meg, de még mindig tömegével vonzza a fotósokat, akik jó eséllyel épitészek.

Az Omotesandó út egyenesen a Nezu Múzeumhoz vezet. Kuma Kengó épületébe a főútra merőleges, hosszú, bambusszal szegélyezett, fedett út vezet. Az átépítés előtt a kertbe ingyen is beengedtek, ma már sajnos csak a múzeumépületen keresztül lehet bejutni, igy mindenképpen ki kell fizetni az 1200 yenes belépődijat. Ez a mai keretbe nem fér bele, de ha megkéred a pultnál ülő lányokat, biztosan beengednek a könyvesboltba és onnan már lehet kukkolni a kertet és az épületet is.

A Nezu múzeum bejárata
Délután már indul Harajukuban az élet, így fordulj vissza a Meiji szentély felé. Ha jól bírod a gyaloglást, tehetsz útközben egy kitérőt a legújabb Kuma épület felé. A Prada magasságában fordulj jobbra és 2-300 méter után meglátod a lécekből szerkesztett homlokzatot. A Sunny Hills taiwani cukrászat első japán üzlete egyetlen árut, egy ananászos édességet kínál. Az emeleti, nagy asztalnál ingyenes kóstolót adnak, kiváló oolong tea kíséretében.

Sunny Hills
Az Omotesandó dórit ilyenkor már ellepi a tömeg, meg unalmas is lenne ugyanazon az úton visszamenni, így az Aoyama dóri kereszteződést elhagyva, indulj el a jobb felé eső, kisebb utcákon, nagyjából követve a főutca vonalát. Itt az ideje egy rövid pihenőnek; az Omotesando Koffee eldugott kis oázis, zsebkendőnyi kert két paddal és egy tatamis szoba, ahol a kávé készül. Már megírtuk, nem ismétlem, lényeg, hogy 250 yenért verhetetlen eszpresszót adnak.

A Meiji dóri kereszteződését elérve, a túloldalon keresd meg a Takeshita dóri bejáratát. Alig néhány tömbnyire a luxusbutikoktól, ez már az iskoláslányok mekkája, a legjobb hely a streetfashion felfedezésére. A Takeshita dóri visszavezet Harajuku állomáshoz, ahonnan pedig csak egy megálló vonattal hazamenni Shibuyába. Gyalog sincs messze, de a Google Maps szerint eddig közel hét kilométert gyalogoltál már..... Tokióban télen-nyáron hamar sötétedik, így mire megérkezel Shibuyába, már valószínűleg kigyúlnak a neonfények. Kövesd a "Hachikó exit" feliratot és kiérsz a híres kutyaszobor előtti térre. Hachikó, a halott gazdáját hűségesen váró eb, számtalan tévé- és mozifilm hőse volt. Magát a szobrot ott keresd, ahol a legsűrűbb a tömeg. A tér előtti kereszteződést Sofia Coppola "Elveszett jelentés" című filmje tette híressé, az X alakban felfestett zebrán egyszerre induló tömeget az állomásépület emeletéről lehet legjobban fotózni.

Shibuya crossing
Shibuya az egyik legforgalmasabb állomás, ahol minden elképzelhető dolgot minden elképzelhető árkategóriában meg lehet venni-, enni-, vagy inni. Az áruházak általában este kilenckor zárnak - a BIC Camera elektromos kütyükkel, a Loft irószerekkel és design cuccokkal, a Tokyu Hands mindenféle hobbi-cuccal támad, míg a Tower Records zenével a 109 vagy a Parco pedig divatban nyomul. Tulajdonképpen ez nem túl fair ajánlás, mert jó eséllyel itt valamelyik üzletben elbukod a 2500 yenes fogadalmadat, de majd megnyugtatod magad, hogy ez másik büdzséből van.

Vacsorára egyél sobát, vagyis hajdinatésztát. A Bunkamurával szemben találod a Sagatani éttermet, ami olcsó és jó is. Dobd be a pénzt a bejárat mellett álló automatába és nyomd meg a もりそば うどん 280 yen feliratú gombot, majd add le a jegyet a pultnál. Hamarosan hívnak és kapsz egy tálcát, rajta egy kosár hideg sobával és három kis edénnyel. A hagymát szórd bele a szószba, majd ebbe mártogasd a sobát. A gőzölgő kannában találod a tészta főzőlevét, amivel a végén, amikor már elfogyott a soba, a maradék szószt fel lehet önteni levesnek. Ha később még megéhezel, vegyél egy onigiri rizsgombócot, amit bármelyik konviniben (éjjel-nappali bolt) kapsz.

Az állomással szemközt, a Yamanote vonal mentén, kétszintes házacskák sorakoznak; aprócska bárok, a pult előtt 6-8 székkel. Válaszd ki, melyik tetszik és az utolsó ötszáz yenből futja még egy italra. Ha beszédbe elegyedsz a szomszédokkal, valószínűleg meghívnak majd a második pohárra...

A kiránduláshoz tartozó Google Maps térképeket itt találhatjátok meg: térképek
Költségek (yen):
 • Doutor reggeli menü (10:30-ig): 390
 • vonatjegy Shibuya - Shinjuku: 160
 • Gyoza Lu ebéd (gyoza, moyashi, rizs): 640
 • Omotesando Kaffee eszpresszó: 250
 • vonatjegy Harajuku -Shibuya: 140
 • Sagatani soba: 280
 • Onigiri: 120
 • Ital: 500
 • Összesen: 2480
-------------------------

A keleti oldali kirándulást itt találod meg.

1 megjegyzés:

 1. A képen egy doutor A szett van, szeressem, ma is ez volt.:)
  A kört is szeretem azon a környéken, jómagam is gyakran bejártam.
  Kíváncsian várom a keleti oldalt.
  Bár nem túl fantáziadús,onigirikkel ki lehet húzni ha muszáj...

  VálaszTörlés