2014. március 20., csütörtök

Yin és Yang Omotesandón

Azért történnek jó dolgok is a városban. Számomra sokáig fájó pont volt, hogy közvetlen Ito Toyo remekbeszabott TOD's Omotesando Building-je mellett, na ez most merész kijelentés lesz! Tokyó egyik legrondább épülete állt. Ignorálni sem nagyon lehetett, mert a telek "L" alakja miatt a TOD's mintegy körülölelte ezt a tüneményesen csúnya épületet. 


Aztán egy szép napon huss! eltűnt ez a pszeudo-párizsi szörnyszülött és lehetett izgulni mi kerül a helyére...


Már az építkezés is érdekes volt volt, mert a bontás miatt egy ideig a TOD's eddig nem látható homlokzatai is napfényre kerültek. Legjobb volna üresen hagyni, gondoltam, de hát tokyói ingatlanfejlesztők nem szívbajosak. Kicsit féltem, hogy még akár rosszabb is lehet. 


Szerencsére nem lett, sőt! Dan Norihiko tervezésében az Omotesando Keyaki Building, nevezzük az egyszerűség kedvéért BOSS-nak, méltó párja lett a TOD's-nak; nem próbálja utánozni, és mégis jól illeszkedik hozzá. Nem vagyok nagy híve az épületek antropomorfizálásának, de nem tudok elszakadni a gondolattól, hogy mintha egy szép emberpár állna egymás mellett: a maszkulin TOD's jobbján a karcsú, törékenyebb BOSS, és persze itt is a nő a főnök...

 Most már csak azt a felüljárót kellene elbontani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése