2012. január 26., csütörtök

Az érintés

Ilyen régen nem volt. Legalábbis én nem emlékszem. 

Vásárlok, fizetek, adom a nagy pénzt, jön vissza az apró. De nem a szokásos kistálcában, hanem csak úgy magában, kézből-kézbe. A boltoslány a pénzt a jobb keze ujjaival összefogja, eközben bal kezével a visszajáróért kinyúló tenyerem alá nyúl és könnyedén alátámasztja azt, miközben jobb kezének ujjaival lágyan, hang és csörgés nélkül a nyitott tenyerembe helyezi az érméket. 

Egy pillanatig tart csak, de az ujjaival, alulról-felülről megérinti a kezemet. 

Utána a szokásos meghajlás, 45 fokban, lesütött szemmel és egymásra tett kézzel és persze az elmaradhatatlan arigató gozaimashita és a mata okoshi kudasaimase. De az érintés rövid, de bennsőséges és főképpen merőben szokatlan érzése nem hagy nyugodni. Japánban sohasem fogdossák az embert, az érintés tabu, kezet is csak azért fognak velem néha, mert úgy gondolják, hogy én akarok, én meg persze nem nyújtok kezet, hanem meghajlok, hogy ne jöjjön zavarba, így végül mindketten zavarba jövünk, puszi meg aztán főképp nincs, még rokonok között sem, a fizikális társadalmi érintkezés legfeljebb a kocsmákban esik meg, a harmadik sör után, egymás hátának és fejének csapkodása formájában. 

Nem egyszeri eset, egyre gyakrabban tapasztalom, és nem kizárólag női boltosokkal. Valami új dolog ez? Változnak a szokások, repedeznek a tabuk? Vagy inkább egy régi szokás jön vissza? Vagy egyszerűen csak rosszul emlékezem és mindig is volt ilyen?

6 megjegyzés:

  1. Kézbe elég gyakran kapom a visszajárót, főleg az abc-ben. Hogy érintés volt-e, arra nem emlékszem :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem Kansaiban gyakran adjak vissza a penzt kezbe. Neha gondosan a blokkra teszik, vag elore a tenyefembe rakjak a blokkot. De olyan meg nem volt, hogy alulrol megtamasztottak volna a kezfejemet.

    Lehet, hogy ez a tavalyi reklamok eredmenye?

    Itt Oszakaban mostanaban gyakran latok kezenfogva setalo parokat, kozepkoruakat is.

    VálaszTörlés
  3. És mi van a régi jól bevált pénzt csak borítékban dologgal?? Vagy ez már nem működik??
    Eleve puszi csók érzelmek kimutatása (nyilvánosan) ilyen gyengeség jele... Szal nem értem ez most hogy... És akkor a sok orvosi maszkos emberkéről nem is szólva!

    VálaszTörlés
  4. A pénz a borítékkal persze működik, de nem bolti szituációban hanem magánemberek között.
    A kéz érintése a péz átadása közben nem jelent érzelmet, ez egyfajta udvariasság, csak furcsa, hogy érintéssel jár.

    VálaszTörlés
  5. "És akkor a sok orvosi maszkos emberkéről nem is szólva!"

    Az influenzajárványra tekintettel én is maszkot hordok, ha elmegyek otthonról...

    VálaszTörlés
  6. Boriték:
    Az ikebana órán az egyik lány fizetett a senseinek valami újságért, de mivel nem tudott előre készülni és igy nem volt nála boriték, ezért papirzsebkendőből hajtogatott egy takaros tartót és abba tette a bankjegyeket.

    VálaszTörlés