2011. március 3., csütörtök

Rizst vagy rizsát?

Ülök a gép előtt és rakom az arcomba a tegnapról maradt hideg rizst. Finom.

...nyilván, hogy bekattant szegény, nem csodálom, az az állandó hajtás! gondolja most feltehetőleg magában a Nyájas Olvasó, de nincs igaza, sőt, énszerintem azoknak fújtak valami szürke pépet a fejükbe, akik úgy gondolják, hogy az a száraz, ízetlen, időnként alaktalan csimbókokba összetapadó fehéres IZÉ, amit odahaza a "Köretek" oldalon, "Párolt rizs" címszó alatt kínálnak a vedéglátóhelyek elsöprő többségében, bármiféle rokonságban lenne azzal a bársonyos textúrájú, ám egyúttal határozott térbeli karakterrel bíró, nem tolakodó, de mégis varázslatosan komplex izű ételhez, melyben minden egyes szemet, akár a kaviárt, külön-külön el lehet majszolni, és mindeközben a rizsszemek együttese az villa evőpálcika végén gőzölögve valami nagyobb egészet is alkot.

















Jó, genetikailag, talán. De gasztronómiailag mintha a tablettásbort próbálnánk egy Chablis-val összekóstolni, vagy egy Porsche után Trabantot vezetni. Más a fíling. Az egyik rizs, vagy inkább: go-han, "tiszteletteljes főtt étek", a másik maximum rizsa.

Azért is írom éppen most ezt a posztot, mert az elmúlt időben több rizs-flessem is volt, az egyik a Kokoromai-ban, erről már írt Judit, igaz angolul, bocs. Lényeg, hogy ez egy olyan étterem, ahol, sok minden más finomság mellett, 12 féle rizsből lehet válogatni; mind japán, de más-más prefektúrából származnak és különböző fajtájúak. Összekóstoltunk kettőt és valóban! az egyik puhább, enyhén krémes és picit édeskés volt, a másik kicsit keményebb, de egyben karakteresebb, szóval valóban másfélék és nagyon-nagyon finomak. Aztán a múlt szombaton vettünk a közeli "Farmer's Market"-en, ez olyan mint otthon a biopiac, valami kisszériás biorizst, 800 yen egy kiló, nem kevés, de nem is megfizethetetlenül drága, és megfőztük, mennyei volt! Azóta dupla adag rizst készítek, hogy reggelre is maradjon.

Ez mind szép, mondhatná az Olvasó, de mit tegyen az, aki most éppen Magyarországon építi a Nemzeti Együttműködés Rendszerét?

Hát először is, tanuljon meg rizst főzni! nekünk itt ugyan elég csak beönteni a rizsfőzőbe az alapanyagot, mellé a vizet, majd rábökni a piros gombra és húsz perc múlva már ott gözölög a gohan, de csináltam én otthon sokszor rizst rizsfőző nélkül is, és állítom, hogy még a magyar rizsa-szemekből is sokkal jobbat lehet kihozni, ha nem csak az öntsük-a-rizst-egy-fazék-lobogó-vízbe receptet alkalmazzuk. Tehát:

Vegyünk egy, lehetőleg nehezebb, lábost, jól záródó fedővel. Alaposan mossunk meg 1 térfogat rizst, csésze, liter, vödör, bármi, és csöpögtessük le. Tegyük a lábosba 1.1 térfogat vízzel, ha lusták vagyunk rendesen csöpögtetni akkor 1.0 is elég. Sózni NEM kell, nem illik, nem szabad. Forraljuk fel fedő nélkül, nagy lángon 1 percig, majd csavarjuk le a gázlángot amennyire csak tudjuk, villanytűzhelyen: tegyük át egy másik lapra, fedjük le és minimális lángon pároljuk 15 percig, fedő alatt. Még véletlenül se vegyük le a fedőt közben, mert akkor elrepülnek belőle a rizsangyalok, és főképp: semmiképpen se kavarjuk meg! Pontosan 15 perc leteltével vegyük le a tűzről és még 5 percig hagyjuk párolódni magában, esetleg még egy kendőbe is bebugyolálva. Még most se lessünk a fedő alá! Ha letelt az öt perc, le lehet venni a fedőt és egy villával finoman meglazítani. Nézd már, nem is égett le! Ugye, hogy jobb így?

De ne álljunk meg félúton, menjünk el az Ázsia Boltba a nagycsarnokba vagy a Rózsadomb Centerben található Koreai és Japán Élelmiszerboltba, biztosan van még másutt is, de én csak ezeket ismerem, és vegyünk egy zacskó japán rizst, megéri. A recept ugyanaz. Egyre azonban már most figyelmeztetnék mindenkit: utána tényleg utálni fogja a rizsát.

30 megjegyzés:

  1. akinek gaztuzhely jart az alberlethez az meg van love? vagy van valami alternativ recept arra?

    VálaszTörlés
  2. Nem, sőt, az még jobb is, mert gyorsan le lehet venni a lángot erősről alig-aligra. A villanytűzhelyen kell bűvészkedni két lappal.

    VálaszTörlés
  3. ...egyébként pedig, ahogy ezt Eszpé nagyon helyesen megjegyezte: "aki gyakrabban eszik rizst otthon, annak nagyon megéri beruházni egy rizsfőzőbe, nem brutálisan drága, és nem csak minőségben, hanem kényelemben is más szint"

    VálaszTörlés
  4. Már itthon is nagyon sok helyen lehet rizsfőzőt kapni és már nem is horror áron :)

    VálaszTörlés
  5. mit jelent, hogy 1,1 térfogat víz - mihez képest? - előre is kösz

    lulano

    VálaszTörlés
  6. igen az lett volna az en masik kerdesem is hogy a terfogat az a liter kodneve akar lenni vagy a rizshez kepest?

    VálaszTörlés
  7. csak azért mert én általában dupla mennyiségű vízben párolom - és akkor tűnik pont pergősnek

    lulano

    VálaszTörlés
  8. Japanese rice is amazing, it looks fake!

    VálaszTörlés
  9. @Névtelen @KTamás: igen, 1 (térfogat)rész rizs, 1.1 rész víz. Na majd kijavítom. Nem is olyan könnyű receptet írni...
    Az 1:2 arány egyébként rizsarecept.

    VálaszTörlés
  10. @Alessandra: it is just because of my bad pic (took it quickly at roomlight) actually this is a very-very good rice from the Farmers' Market: https://picasaweb.google.com/lh/photo/EWBm6N69IR42oJ1Yw_XYj8tmfZxoBUZ8msgyz4B-cOI?feat=directlink

    VálaszTörlés
  11. Nézegettem egy Tefal rizsfőzőt a neten olyan 15k környékén. Az vajon jó lehet?

    VálaszTörlés
  12. húú, tudja fene. Az enyém japán, még vagy 10 éve vettem úgy 10-15e yenért, azóta ugyanezt a minőséget olcsóbban is meg lehet kapni, de persze van 40e-ért is. Abban nyilván magától megnől a rizs. Igy látatlanban azt mondanám: valszeg jó.

    VálaszTörlés
  13. Ez igen. Erössen hiánypótló poszt.

    Kb. annyira elementáris, mint nekem (mint frissen Németországba szakadt akkormég-egyetemistának) a virsli és a Wiener elkészítése közti különbség volt. (Wiener Wurst=virsli, kivéve Bécsben, mert ott Frankfurter a neve...) Akkor tudtam meg, hogy annak a barbárságnak, amit mi szilveszterkor müvelünk, semmi köze az igazi virslievéshez. Tudniillik a virslit NEM fözzik, hanem MELEGÍTIK, a belet meg nem kell levenni, mert a mübeles az esetleg a kutyának, de embernek nem való.

    A bajor Weißwurst az egy külön sztori, az nemzeti jelkép, csak édes mustárral, pofa sörrel szabad fogyasztani, délelött 9-töl 11-ig (komolyan, egy valamire való hentes vagy kifözdés káromkodva zavarja el a tudatlan idegent, ha kora délután Weißwurst-ot rendel "wir sind net in Preußen!"), és persze nem ám kézzel vagy uram bocsá´ késsel villával, hanem szájcsücsörítve kell a börböl kiszívni...

    VálaszTörlés
  14. Üdv! Azt látom, hogy fehér rizs, de mi a fajtája? És egyáltalán milyen tipusú rizsek a jobbak? Én korábban barna basmatit főztem, de azt nem lett volna elég párolni, mert úgy kemény marad, mint általában a barna rizs. Egy kínai boltban fekete rizseket is találtam (a víz aztán nagyon sötét lila lett), abból, ha egy keveset tettem a fehér rizsbe főzéskor, az egészet besötített - ezt csak érdekességként mondom.
    Rizsfőző vételén gondolkoztam de nem tudom, hogy az éri e meg jobban, vagy az elektromos párolók (steamer), amik rizsfőzésre is jók persze, de zöldségek vékonyra vágott halszeletek elkészítésére is.

    VálaszTörlés
  15. @Jolti: sokféle "jó" rizs van, fantasztikus a basmati is (fehér/barna), imádom az olasz rizst (rizottóra KIZÁROLAG ilyet szabad), izgik a vadrizsek. Amiről ebben a posztban áradoztam, az az un. "Japonica" típusú rizs, tömzsi, vastag és elég ragadós.
    Rizsfőzö vs. steamer: egy célszerszám mindíg jobb mint a svájci bicska. Igaz, a rizsfőzővel nem lehet olyan jó vékonyra vágott halszeleteket csinálni. Ha szereted a rizst, rizsfőzőt vegyél.

    VálaszTörlés
  16. @Névtelen: valszeg sok más éttellel van ez még így...

    VálaszTörlés
  17. @bónakovács: Köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
  18. na, vettem a jozsefvarosi piacon egy kilo thai jazmirizst, kiprobaltam a receptet cca. 2 deci rizzsel-vizzel, elsore rondan odaegettem, mar 11-12 percnel borzasztoan fustolt. a kovetkezo hibaforrasokra tudok gondolni:
    - nem eleg nehez a labos (sajnos ez egy kis parliteres labos, mas nincs, csak ilyen oriasi es vekonyabb falu)
    - nem eleg kicsi a lang (sajnos olyan gaztuzhely ez hogy harom egyforma meretu hely van rajta, mindegyik ugyakkora skalan tud egni)
    - van valami minimalrizs-mennyiseg amivel erdemes probalkozni? lehet a 2 deci keves volt?

    Mindenesetre megyek vissza kiserletezni...

    VálaszTörlés
  19. 2 decivel már bőven működnie kell. Nekem igy ugy tünik, h túl nagy volt a láng. NAGYON kis lángon kell rotyogtatni az első 1 perc után!

    VálaszTörlés
  20. na ez az, olyan kicsire raktam, amilyen kicsire lehet. esetleg varialni lehet a langon levo es utana csak siman mar a tuzrol levett parolasi idot?

    VálaszTörlés
  21. meg lehet próbálni, de tapasztaltaim szerint a 15 perc elég standard. Marad a vastagabb lábos. A jó lábos fontos dolog.

    VálaszTörlés
  22. Vegyél egy jó lábost. Drágát, nehezet. Nem csak a rizs miatt, de egyébként is: hamarosan úgy fogod érezni, ez volt a legjobb befektetésed. Egy jó lábos, az olyan mint egy jó autót. És mennyivel olcsóbb!

    VálaszTörlés
  23. Klasszikus villanytűzhelyen 3. próbálkozásra már könnyedén hoztam az átlagon felüli kategóriát. Férfi vagyok. Aki villanytűzhelyen nem tud rizst főzni, az maradjon a vajas kenyérnél. Gázon zűrösebb, oda tényleg nem marhaság a rizsfőző.

    BTW, a Paprika TV-ben láttam egyszer, hogy egy távol-keleti faszi úgy készítette a rizst, hogy vízforralóban felforralta a vizet, majd ráöntötte a rizsre. Lefedte, konyharuhával letakarta és nem sokkal később kész volt a cucc. :-o

    VálaszTörlés
  24. Biztosan előfözött rizs volt. A rizs forró viz leöntésével nem fő meg.

    VálaszTörlés
  25. Gáztűzhelynél a lángelosztó öntöttvas fémlappal, alátétekkel lehet csökkenteni a gázrózsa túlmelegítő helyi hatását vékony falú lábos esetében legalább is az tapasztaltabb asszonyok így szokták. (vastagfalu lábost öntöttvasból lehet kapni, az kigyúrt férfiaknak való)

    Lehet hogy kínai főző műsorban hallottam (lásd paprika tv) egy térfogat rizshez 4 térfogat vizet adtak (gázon) és 5 perc után vették le a lángot és 5 perc után fedték le, és majd félóráig mást csináltak
    Jómagam fiatalasszony koromban a 8.-k kidobott lábos után mikroba tettem, mennyiségtől függően 20-30 percre (4-5 fő) de mindig ugyan abban az edényben főztem, de a pergősség csak egy két fajta rizsnél jött be, zömmel rizsa lett, viszont nem égett oda, és nem mellesleg a mikró használati utasításába többször is felhívták a figyelmet arra, hogy mindent főzhetek mikroba kivéve rizst.
    és még valami, a hegymászók nagy magasságokba rizst is visznek magukkal mert a rizs 80 Celsius fokon is megfő.

    VálaszTörlés
  26. mi rizsfőzőt használunk és így mindig jó rizst eszünk. Mondjuk leginkább azért, mert közel van Ázsia, mindenféle rizsekből van garmadával

    VálaszTörlés
  27. Rizsfőzővel nem manapság lehet hibázni...

    VálaszTörlés
  28. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  29. Kedves suttyopinty, hát igy távolról nem könnyű bugfixelni a folyamatot... A rizzsel sztem nincs baj, ránézésre jófajtának tűnik, a rizsfőzővel kapcsolatban azért nem lennék ilyen biztos, eleva ami nem japán az kicsit gyanus. A viz mennyisége elvileg 1.1 térfogatrész, persze ebbe bele kell számitani a mosás után a rizsen maradt vizet is, de talán megpróbálhatod valamivel több vizzel. A metódusban nyilván a használati utasitás a döntő, de 10 perc az nekem gyanusan rövid. Az én japán főzőm kb 30 percig szötyörgeti, igaz, ennek a fele az áztatás-előmelegités, de még akkor is 15 perc a főzés.
    Javaslom, próbáld meg a fapados módszert, ahogy leirtam egy jól fedő, lehetőleg nehezebb lábosban. Ha ebben ugyanaz a rizs ugyanannyi vizzel jól jön ki, akkor a főző a hunyó.

    VálaszTörlés
  30. Köszönöm a tippeket,megpróbálom a fazék-lábast!

    VálaszTörlés