2011. március 13., vasárnap

Egy vonalas poszt

Egy vasárnapi séta Jiyugaokán*, minden kétkedőt meggyőzne arról, hogy Tokyóban nyugalom van, az élet folyik tovább, az emberek nem készülnek seizmo-nukleáris Armageddonra. Ám a gaijin közösségben azért jócskán akadnak, akik szerint ez nem így van, a sugár már útban van, vagy ha nem, hát hamarosan elindul és futni kell, menekülni, mert Japán menthetetlenül elsüllyed.

















A tévé persze ezt tagadja, de őszerintük a japán tévében kozmetikáznak, eltitkolnak és hazudnak és Godzilla már megindult a Tokyó öböl felé. Lehet rajtuk persze mulatni, de egyfelől valóban vannak ismeretlen és kiszámíthatalan tényezők a fukushimai atomreaktorok körül, másfelől pedig, ugyebár, volt már olyan, hogy vidáman integettünk röhigcséltünk Kádáron a május elsejei felvonuláson, közben pedig tényleg jött a sugár Csernobilből. Information rulez, kérdés tehát, hogy hihetünk-e annak, amit mondanak.

Szerintem IGEN.

Gondolom ezt részben azért, mert számomra meggyőző, ahogy kommunikálnak. Még bevallottan tökéletlen japánságommal is hallom-értem, hogy próbálják a megfelelő súlyú szavakat használni, nem mondják azt, hogy "hijóni"**, ha nem gondolják úgy, hogy az adekvát jelző, és ha valamit nem tudnak, akkor arra azt mondják, hogy nem tudják. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen, de ez engem jobban meggyőz, mint az az expört úr, aki ül mondjuk Németországban, és onnan megállapítja, hogy "a meltdown és a láncreakció beindulása elkerülhetetlen". Oh, yeah... Mintha kettő bármilyen kapcsolatban is lenne egymással. Ha ez így menne, nem kellene Iránnak annyit görcsölnie az atombomba előállításához...

De még inkább azért gondolom ezt, mert, ellentétben például a jó öreg Szovjetunióval, ez az ország nem arra alapozta a kormányzását, hogy hazudjon az állampolgárainak. Nem valami genetikusan determinált igazmondási kényszer miatt, hanem mert az évek, évtizedek, évszázadok során rájöttek, hogy ez hosszú távon nem kifizetődő, sem egyénileg, sem pedig államilag. Voltak ebben ugyan megbicsaklások és zsákutcák, de minden hibájával együtt is Japán a XX. század második felére demokratikus ország lett, amelynek kormánya őszintén munkálkodik a közjón, nem mindig sikeresen persze, de ez most mellékes.
















Összességében meggyőződésem, hogy a japán hatóságok most alapvetően nagyon jól teszik a dolgukat, SOKKAL profibban, mint a kobei földrengés idején! és a legjobb, amit tehetünk, hogy ülünk a fenekünkön, figyeljük a híreket és nem próbálunk romantikus menekülő-expedíciókat szervezni. Gondoljunk arra, hogy rajtunk kívül van még 127 millió ember, akik nem tudnak hová menni... Ők folytatják az életüket, ma vásároltak és pihentek, holnap pedig újra bemennek dolgozni. És nem azért, mert agymosottak vagy fatalisták lennének, hanem mert tudják, hogy ha netán szükségessé válik, a megfelelő emberek fáradtságot nem kímélve, megkülönböztetés nélkül és önfeláldozással fognak mindenkinek segíteni, mint ahogy azt most is teszik Sendai környékén. Egyszóval: be cool & do not panic!

------------------------------------

* egy trendi lakónegyed Tokyó délnyugati részén, a képeket ma csináltam ott
** nagyon, különlegesen

22 megjegyzés:

  1. Elegge elit negyed lehet, ahol a kepet csinaltad, de nekem nagyon bejon.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek. Sajnos a magyar médiában időnként meglepő állításokkal lehetett találkozni, mint pl" Csak Nagojában háromszáz halott lehet".

    VálaszTörlés
  3. Jó hely, Jiyogaoka. Amikor egyetemsita voltam, sokat jártam ide bulizni.

    VálaszTörlés
  4. "Csak Nagojában háromszáz halott lehet". Ja, az volt a csúcs. Be is irtam nekik, oszt gyorsan leszedték az Indexen.

    VálaszTörlés
  5. Az a baj, hogy más honlapok meg átvették a hülyeséget...index bulvár :(

    VálaszTörlés
  6. Sajnos sosem volt tudatos nevelés és még most sincs (pedig az atomreaktorok egyre szaporodnak a világban), hogy ezek hogyan működnek és mennyire biztonságosabb, így a népet könnyű tévútra vezetni(bepánikoltatni) ha baj történik.
    Amúgy én itt olvastam előbb róla: http://www.reak.bme.hu/fileadmin/user_upload/felhasznalok/aszodi/letoltes/Japan/20110312_Aszodi_Japan_v3.pdf

    VálaszTörlés
  7. Teljesen egyetértek a poszttal. Hozzád képest sokkal rövidebb időt töltöttem itt és csak pár hetem van vissza az egy évből. Japán tudásom zérus, csupán pár kifejezést értek és használok. Yokohamaból követem az eseményeket és én is úgy érzem, hogy jól csinálják, szinte értem, mit akarnak mondani. A világ és amcsik azt várják, hogy perces sűrűséggel tájékoztassák őket, de hát arra is időt kellene hagyni annak a sok elkeseredetten küzdő mérnöknek és karbantartónak, hogy ilyen körülmények között meg tudják mondani, hogy mi van.

    VálaszTörlés
  8. Klassz cikk, köszi. Szerintem nem vagyunk szokva hozzá egyszerűen, hogy nem hazudik a kormány. :)

    (Apróság, a hijóni-ra is egy csillagot tettél csak, de kettő kellene.)

    VálaszTörlés
  9. en ezuton vallalom stupid gaijin mivoltomat.
    es nem azert, mert a magyar, nemet vagy barmelyik sajto keltette paniknak engednek, se nem mert nem hinnem el, amit a japan kormany mond. a baj csak az, hogy amit mond - megteszunk mindent, de barmi megtortenhet - nekem kelloen eleg ahhoz, hogy amig esellyel megtehetem, elmenjek. es lehet hogy majd szemlesutve kell visszajonnom, es mind gaijin es japan tarsaim ujjal mutogatnak majd ram, de en nem akarom megadni a lehetoseget annak a legkisebb eselynek sem, hogy a barmilyen segitokesz onkentesek is holmi "nepi gyogymoddal" probaljanak majd rajtam segiteni es probalni elhitetni/garantalni: kesobb se nekem, se esetleges szuletendo gyermekeimnek nem lesz baja.
    ja, es eleg a stresszbol nekem is, meg anyukamnak is...

    VálaszTörlés
  10. janka, ez mindenkinek az egyéni döntése kell legyen. Én csak leírtam amit ÉN erről gondolok.

    VálaszTörlés
  11. Jó kis írás.

    Mostanra már kitörölhetetlenül beivódott a tudatomba hogy ez a magyar sajtó - és persze a többi országé is - mennyire kidekorál minden hírt ami külföldről jön (ki tudja, talán sokszor a belföldieket is).

    Már a Koreai-incidensnél is mesélt egy-két sztorit az egyik koreais tanárom, hogy az interjúk, amiket adott, hogyan is jelentek meg a magyar sajtóban. Vajon miért jó ez nekik?

    VálaszTörlés
  12. NHK-t nezek, hihetetlen, hogy (ez) a media mennyire up-to-date modon es targyilagosan, ezenfelul pedig nem tuldramatizalva mutatja be az esemenyeket (mar amennyire targyilagossagrol lehet beszelni a fukushimai eromu jelen helyzete kapcsan...). Neha bevagnak riportokat a helyszinrol, amiket nagyon-nagyon szivszorito ugyan nezni, de nem nyomnak alsagos, kepernyon konnyezos felesleges dramatizalast. Remelem, Japan eszaki resze, meg a gazdasag ugy anblokk mihamarabb felepul ebbol.

    VálaszTörlés
  13. Az elmúlt napokban nem igen nevettem, de ez most mosolyt csalt az arcomra, ezért köszönöm szépen. Remek stílusban foglaltad össze, amit én magam is gondolok a helyzetről. Persze Shizuokából könnyebb nyugodtnak lenni, ezt elismerem. De szerintem is nagyon korrektül kezelik a helyzetet a japánok mind a helyszínen, mind a médiában, mint a politikában.

    VálaszTörlés
  14. A hirekben nekem a "80 ezer eltunt Tokioban" tetszett. Hmmmm... gondolom az a par ember, aki hazafele gyalogolt a munkabol. :-))

    VálaszTörlés
  15. Tegnap még egyetértettem a posztoddal, de ma reggel már egyre kevésbé állja meg a helyét. Japán amerikai nagykövete a BBC-n élő adásban tagadta, hogy zónaolvadás történt volna, amit most már tényként kezelnek. Többször elmondták, hogy nagyon pici rádiaktivitás került a környezetbe, az evakuálási zóna pedig 20km. Ehhez képest az Index szerint a partoktól 160km-re rádioaktivitást mért egy amerikai hadihajó. Többször állították, hogy Csernobili katasztrófa kizárt, most úgy fogalmaznak, hogy "kicsi az esélye". Szerintem a kormányzati kommunikációban óráról órára gyűlnek az ellentmondások, és valójában kétsségbeesetten futnak az események után, és tagadják, amit még nem lehet egyértelműen cáfolni.

    VálaszTörlés
  16. Még rákontráznék egy picit: ha 11-en megsérültek az utóbbi robbanásban, az világosan jelzi, hogy nem urai az eseményeknek. Ha lehetett tudni, hogy robbanás jön, akkor nem szabadott volna egy embernek sem a közelben lennie.

    Külön dühített az a nyilatkozat, ami elítéli a Japánt most elhagyó külföldieket, mondván, hogy ha Japánban keresik a megélhetésüket, akkor maradjanak ott jóban-rosszban, és ne okozzanak gazdasági kárt a meglépésükkel. Rettenetesen demagóg, több pontjában kikezdhető érvelés.

    VálaszTörlés
  17. Én továbbra sem érzem azt, hogy itt bárkit hülyítenének. Próbálnak küzdeni a helyzettel legjobb tudásuk szerint. Vannak "know unknowns" és "unknown unknows" (cc. Rumsfeld). Azt senki nem tagadta, hogy volt rádióaktiv kibocsájtás, csak nem veszélyes méretű. Nyugati szél van, teljesen normális, hogy a tenger felé megy.

    Ami a Japánt most elhagyó külföldieket illeti, ha ez hivatalos nyilatkozat, akkor elitélendő. De ha nem az akkor nehéz mit mondani rá. Attól függ, ki mit csinál itt, és kitől kapja rá a pénzt. Ha pl. én elmennék most, az szerintem is egyfajta cserbenhagyás lenne.

    VálaszTörlés
  18. Tökéletesen igazad van. Ezt a TEPCO cég sajtóközleményei is bizonyítják: http://www.tepco.co.jp/en/index-e.html
    Sőt a Japán Nuclear and Industrial Safety Agency időrendi összefoglalója is: http://www.nisa.meti.go.jp/english/files/en20110314-1.pdf
    Nem a rémhírekre célszerű figyelni, hanem ezekre a korrekt információkra.

    VálaszTörlés
  19. "a tenger fele megy"... ennek persze lehet most ”orulni", DE! ezzel "csak az a baj", ha a cezium beepul a taplaleklancba -mar pedig ha a tengerbe kerul, nemcsak a taplaleklancba fog beepulni- akkor az jo par evtized, mire az onnan eltunik. es a legeslegnagyobb baj pedig eppen az, hogy senki nem tudhatja biztosan, mi is kerult ki pontosan azokbol az eromuvekbol mar ezidaig is... :(

    VálaszTörlés
  20. @Janka: Nyilván, hogy ez sem jó, de azért én hadd örüjek most jobban annak, hogy a tenger felé megy :) Egyébként azért a táplálékláncba az 50-es 60-as évek földfelszini és tenger alatti (!) kisérleti atomrobbantásaiból jóval több radióaktív anyag épült be mint az atomerőművekből (Chernobylt is beleértve). Nem beszélve a "hagyományos" mérgektől, (higany, ólom, mesterséges hormonok stb.) amelyek éppen olyan ártalmasak, ha nem jobban. Szóval jónak éppen nem nevezhető, de az arányokat figyelni kell. Fukushima - egyelőre - csak egy a sok ilyen környezetszennyezés közül (reméljük, így is marad...).

    VálaszTörlés
  21. köszi az írást, kicsit másképp látja az ember a dolgokat ha az infó az adott helyről jön

    VálaszTörlés