2011. március 20., vasárnap

Az igazi tragédia

Mintha a régi fekete humor kelne új, gonosz életre: "Hallottad, meghalt X. Ó, hát ez borzasztó. És miben halt meg? Influenzában. Szegény... még szerencse, hogy az nem olyan veszélyes." Mert a szökőár áldozatának lenni, vagy neadj'Isten utána meghalni alultápláltság, a hideg vagy a stressz következtében sokak szemében eltörpül a sugárfertőzöttség rémséges perspektívájához képest. Holott a szenvedés az szenvedés, a halál az halál. A földrengés és szökőár halottainak száma már jóval meghaladja a tízezret, és majd' negyedmillió ember van ideiglenes menedékhelyeken, többségük öreg és beteg, közülük a hideg, alultápláltság, stressz és gyógyszerhiány miatt pedig már több százan meghaltak.


Ehhez képest a fukushimai reaktorok problémája, lehet, hogy most megsértem sokak érzékenységét, de, bagatell. Persze nem akarom kisebbíteni azt sem: iszonyatos méretű környezetszennyezés történt, a reaktor 10-30 kilométeres körzete jó eséllyel lakhatatlanná vagy legalábbis mezőgazdasági művelésre alkalmatlanná válik, Csernobil után egy újabb Zóna keletkezett, jónéhány, talán mind az ötven? a reaktor hűtésén hősiesen dolgozó ember sugárfertőzést kaphatott, nyilván, hogy ez sok esetben halálos betegségek kialakulást fogja okozni. De hol van ez a majd' húszezer halottat követelő földrengéshez és tsunamihoz képest?


Persze nem csak az számít, hogy eddig mi történt, hanem, hogy mi történhet még? vagy remélem, hamarosan már csak: mi történhetett volna? Persze, lehet még rosszabb a helyzet: egy worst-case scenarió (robbanással kombinált meltdown) esetén a Zóna akár 50 km is lehet és kedvezőtlen széljárás esetén nem kizárható, hogy valamennyi rádióaktív por Tokyót is eléri, ez esetben egy-két napig nem lenne tanácsos sokat szabadtérben mozogni, vagy ha mégis, akkor porálarccal, hogy minimalizáljuk a kitettséget. De a kibocsájtott rádióaktív anyag mennyisége még ebben az esetben is két nagyságrenddel (1/100) a csernobili alatt marad, valahol a "Three Miles Island" baleset szintjén*.


A fenti, a fukushimaihoz hasonlóan szintén 5-ös kategóriájú nukleáris baleset miatt kialakult halálos rákbetegségek számát 250-re becsülik, mások szerint ez nem bizonyítható. A túlzott napozás, figyelem, ez is elektromágneses sugárzás, akár a rádióaktiv gamma! miatt évi hány melanóma is alakul ki**? Ma nem figyeltem és megkapott egy kicsit a nap a sítúrán, könnyen lehet, hogy ez nagyobb kockázat, mint amit a worst case scenario esetén Tokyóban érhet.


Mondogatják ezt már egy ideje a hozzáértők, csak persze rájuk nem szokás hallgatni, mert biztosan hazudnak, összetartanak, miegyéb. A magam részéről mindenesetre úgy gondolom, hogy a "második Csernobil", az "előbb-utóbb kitelepítik a 30 milliós metropoliszt" és egyéb, a média által felfújt hagymázas hülyeségek ideje talán lassan lejáróban van. A kár így is nagy lesz: a fent felsorolt súlyos, de lokális környezeti károk mellett ide kell sorolni a sok jódtabletta-mérgezettet, a pánik miatti stressz és a nukleáris energia iránti félelem miatt a fosszilis energiahordozók fokozottabb használatából eredő megnövekedő légszennyezés áldozatait is, nem beszélve a globális felmelegedésról, persze. Jó lenne ezt nem megtetézni azzal, hogy félrevezető információkon alapuló pánik következtében elterelődjön a figyelem a katasztrófasújtott régióban szenvedő százezrekről.


---------------------------


* ez az állítás azóta kétségkívül megdőlt, de a lakosságot érő hatását tekintve továbbra sem hasonlítható Csernobilhez
** 160.000 (forrás: Wikipedia)


8 megjegyzés:

  1. "A túlzott napozás, figyelem, ez is elektromágneses sugárzás, akár a rádióaktiv gamma!"

    Pfh. Írhattad volna azt is, hogy a látható fény is elektromágneses sugárzás, tényleg az, meg a sárga szín is az. Meg a Hold is szürke, ugyanúgy mint az atomerőmű, is a Fukushima szóban és a nevedben is van K betű.

    Nyilván tökmindegy, hogy a napsütés is elektromágneses sugárzás, ha a napsütés (és a rádió és a mobiltelefon, stb.) hasznos dolgok, például a napsütés miatt kialakulhatott az élet, a D vitamin, stb. A baj az ultraviola komponenssel van, ami indirekt módon roncsolja a DNS-t. A rádióaktív sugárzásnak (igen, az is elektromágneses) meg NULLA haszna van, annál több kára.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a mezőgazdaság sínyli majd ez a legjobban meg, mert sok helyen mutatnak majd ki nagyobb jód és cézium koncentrációt, amellett, hogy a környékbeli területek művelhetetlenek lesznek.
    A másik, mikor először olvastam, hogy mi történt az atomerőművekkel egyből az ugrott be, hogy itt lesz az indok a sok - én szemszögemből nézve - idiótának, hogy lobbizhassanak ellenük.

    VálaszTörlés
  3. Jucy: ajánlom figyelmedbe ezt a filmet Csernobilról:
    http://www.youtube.com/watch?v=-TgczLGbZSA
    s talán majd nem idiótázod le az antiatomlobbit.

    VálaszTörlés
  4. Elnézést: ez a film magyar változata:
    http://www.youtube.com/watch?v=a8t9ZxlhIqI

    VálaszTörlés
  5. A napsugárzásban nem a sárga spektrum okoz rákot, hanem az ultraibolya. Innen tovább rövidülve jön a röntgen meg a gamma. Nem azt állítottam, hogy a gamma bírkinek is hasznos, hanem hogy az ultraibolya sugárzás több halálesetet okozott az elmúlt ötven évben, mint a gamma (Csernobilt is beleértve). És akkor még egyszer: a fukushimai kibocsájtás még a worst case scenarió esetén sem tudja megközelíteni a csernobilit. Könnyen lehet, hogy Csernobil a jelenlegi állapotában is (szivárog!) veszélyesebb, mint Fukushima.

    VálaszTörlés
  6. Előző állításomat (Fukushima <<< Csernobil) alátámasztandó ajánlom a kétkedők figyelmébe az alábbi táblázatot: http://xkcd.com/radiation/
    De ha lenne egy szenvedés-dózis összehasonltó, akkor a csernobili "nagy kocka" helyére bízvást be lehetne helyettesíteni a szökőár-áldozatokat.

    VálaszTörlés
  7. Névtelen: ismerem Csernobil történetét, végzettségemnél fogva a tananyagunkban is benne volt, és szörnyű volt. De ha összevetjük, hogy hány ember hal meg 50 évente egy ilyen balesetnél, és hány ember hal meg, vagy nyomorog aközben, hogy háborúzunk a kőolajért és a földgázért, hát...

    VálaszTörlés
  8. Igen, engem is azok a képsorok rendítenek meg a legjobban, ahol egymás mellett ülnek öregemberek a menhelyeken és bámulnak maguk elé. Az OTT nagyon nehéz lehet. AZ a legnehezebb.

    VálaszTörlés