2010. szeptember 10., péntek

Hülyeszabályok - A csak felfelé közlekedő lift

Miután megnéztük a "Sensing Nature" c. mellesleg igen jó! kiállítást a Roppongi Hills 53-ik emeletén, indulnánk a liften lefelé. Megyünk oda, ahonnan jönnek kifelé az érkező látogatók a liftből, naívan úgy vélve, hogy ahová felérkezik a lift, onnan fog lefelé is indulni, de tájékoztatnak, hogy a lefelé közlekedő lift nem innen, hanem két emelettel lejjebbről indul, addig menjünk mozgólépcsővel.

Miért, ez a lift talán itt marad? morfondírozok magamban, de lent aztán felsejlik a rejtély kulcsa. A lefelé közlekedő lifthez az út ugyanis az ajándékbolton vezet keresztül, ahol a szomszédos dinoszaurusz-show-ról odairányított tömeggel találjuk magunkat szemben. Úgy tűnik, a potom 1500 jenes belépő ajándékvásárlás nélkül még nem teszi rentábilissá a kiállítást és így emlékeztetik erkölcsi kötelességükre a látogatókat. Vagy ha ez finom célzás nem lenne elegendő, hát majd a saját gyereke eszébe juttatja...

Miután átvergődünk a hisztérikus, műanyag sárkányokat követelő gyerekseregen és az őket csillapítani próbáló szüleiken, szelíden érdeklődök a nagyszámú, egyenruhás rendező egyikétől, hogy ez most tulajdonképpen miért is jó így nekem, de rutinosan hülyének tetteti magát, a lift meg már indulna, csak az akadékoskodó gaijin miatt áll és vár mindenki. Legyintek; megint ti nyertetek.

Jobban belegondolva; nem is olyan hülye ez a szabály, csak én állok rossz oldalon.

3 megjegyzés:

 1. Nyíregyházán a Korzóban úgy építették ki először a mozgólépcsőket, hogy az egyik szárnyban felfelé ment a másikban lefelé, így vagy sétáltál egy csomót, vagy lépcsőztél. Persze nyitás után fél évvel kiderült, hogy ez hülyeség és újra bontottak és építettek...
  Amúgy itt is van egy érdekes lift megoldás, mert az egyikkel lemehetsz a pince szintre, a másikkal nem, de jobb ha lépcsőzik az ember, mert a liftre várhat 10 percet is :)

  VálaszTörlés
 2. És a pinceszinten ott is venni kell valamit?

  VálaszTörlés
 3. Nem ott csak fizetni lehet :) ha oda parkoltál.

  VálaszTörlés