2010. április 3., szombat

Samurai toilet

Hamamatsu-chó mellett találtam ezt a bájos kis műintézményt; minden bizonnyal még Tokugawa Ieyasu építhette a vazallusinak, ha az utcán jön rájuk a szükség. Korrekt hagyományos cseréptető, csinos kis bejárattal, fenyőfával és virágzó barackkal, oldalról pedig sűrű bambuszsövénnyel, ami az épületet elrejti az illetéktelen pillantások elől.


A nemek szétválasztása igen frappánsan van megoldva: az előtérben az urak a fal felé fordulva könnyíthetnek magukon, a hölgyek pedig mögöttük elhaladva a fülkékben részesülhetnek nagyobb fokú elvonultságban; a 70-es évekig épült nyilvános illemhelyek nagy része erre az alaprajzi sémára készült. Vitatathatatlanul praktikus és takarékos megoldás.

5 megjegyzés:

  1. Sure. Will make an interior pic when time is appropriate.

    VálaszTörlés
  2. Annak mi a magyarazata, hogy a legtobb helyen olyan erzese van az embernek, mintha a nyilt utcan vegezne a dolgat? Nehany allomason szinte a peronon allva is konnyithetne magan az utas. Ahol ajto van az illemhelyen ott is gondosan kitamasztjak, hogy ne zarhasd be magad mogott. Bar a helyiek nem is szoktak ezzel vacakolni.

    VálaszTörlés
  3. Ma reggel ahogy munkába mentem az ANA hotel előtt, az aluljáró lejáratától - és így egyben tőlem is - ca. 2 méterre a nyílt utcán vizelt az azáleákat tartalmazó betonvályuba egy 60 éves taxisofőr. Talán ezért....

    VálaszTörlés
  4. Az urak ennél az elrendezésnél könnyen csaphatják a szelet a hölgyeknek (minden értelemben).

    VálaszTörlés