2010. december 7., kedd

Tokyó felett az ég

Roxanne megint house-sittingen van, most épp Shinjuku mellett, egy remek kis pecóban a kilencediken, óriási terasszal, lehetne egyet hedonizálni, mondja, jöjjünk át vasárnap, főzzünk majd ezt-azt és eszegessünk, jönnek a többiek is, jó lesz. Megyünk? Hát persze.

Mentünk, és jöttek mások is, Michael currys sütőtöklevest hozott, Andreas galette-et sütött organikus hajdinalisztből, párolt fahéjas almával és áfonyával, én meg csináltam a szokásos rizottómat. A kaja finomnak ítéltetik, a pezsgő kellőképp hideg, a kilátás tűrhető, egyedül talán az a fránya napsütés, az mintha egy kicsit túl erős lenne, de így december elején az ember még ezt is hajlamos megbocsájtani, különösen, ha pár nappal előtte még Münchenben taposta a havat, és egyébként is: az élet harc, ahogy azt egy barátom szereti mondani, mikor épp fetreng a dekadenciában.

Szkájpoljuk meg Siobhant, rég beszéltünk vele! ír barátnőnk most Franciaországban él, ott most még korán van, helyette megpróbáljuk Kettyt Abu Dhabiban, ő már biztosan felkelt! ám őt sem érjük el, így küldünk képet magunkról az iPhone-on Shawn-nak Kaliforniába, ő most ott chef sous egy menő étteremben, tőle tanultam rizottót főzni annó '96, tejóég, annak már 14 éve? de hát idő itt másképpen telik, lassabban vagy talán egyáltalában nem? és innen nézve az elmúlt 10 év Magyarországon már csak egy röpke, kusza és kissé rosszkedvű álom, párhuzamos valóság?

Hát így vonulunk be, nem, nem a történelembe! a saját kis egyszemélyes történetünkbe, a világ közepén és mégis távol mindentől, nem ártunk senkinek, de nem is nagyon használunk, léptünk könnyű, de talán emiatt is: létezésünk némiképp sekélyes, tétje csekély, alig-alig karcolja meg az idő felszínét. Szabadok vagyunk mindentől és mindenkitől; otthonunktól, nyelvünktől, rokonainktól és barátainktól, már felnőtt vagy már soha meg sem születő gyermekeinktől, de legfőképpen mások és saját magunk által keltett elvárásoktól, gond nélkül, boldogan élünk és örökké fiatalok maradunk. Előttünk minden ajtó nyitva áll, baj, rontás minket el nem ér. Ha figyelmesen nézel bennünket, talán észreveszed: lábunk nem is érinti az utca kövét.

Mi vagyunk Tokyó angyalai.

6 megjegyzés:

  1. Ezt kellemes volt olvasni hullafáradtan :)

    VálaszTörlés
  2. No végre. Emberi. Ahogy már megszoktuk, de most méginkább. Kiszakad a mókuskerékből és magát adja. Tokyo messze van, az emberség nem ismeri a távolságot. Jó olvasni. ahogy a többit is, de ezt méginkább.
    ...egy évet fiatalodik tőle az ember...
    vagy egy évvel tovább tud élni belőle...?
    vagy valami. De jó, az biztos.

    VálaszTörlés
  3. 言いたいことをよく分かります。昔は東京にいた留学生の僕は、自分のことを幽霊にも感じた。
    天使の存在は幽霊より良いかもしれない。
    『ベルリン・天使の詩』を見直す必要がある。

    VálaszTörlés
  4. Jó hogy rátaláltam erre a blogra. Márciusban megyek Japánba ( életemben először ) Finnairrel 18 napra és mindent elolvasok a neten ami érdekes vagy hasznos lehet.
    Nagyon jó stílusban írsz, tetszik:-)

    VálaszTörlés
  5. Örülök ha tetszi, add tovább :)

    VálaszTörlés