2010. november 6., szombat

Amikor a kaki szárad

Ha nem Tokyóban laknék, hanem valahol vidéken, biztos, hogy a kakiszárítás bekerült volna az ősz közeledtét jelző, 10 Csalhatatlan Jelbe. De míg egy parasztház oldalán ez olyan, mint otthon a paprikafüzér, a Roppongi magasházak erkélyein ritkább látvány.

















A kaki, datolyaszilva / persimmon / hurma - kinek, hogy tetszik, a japán őszi-téli gyümölcsválaszték koronája, ha megfelelő érettségi pillanatban kapjuk el, őrületesen jó. A kakiról egyébként mindent megtudhatunk például a Chili & Vanilia idevágó posztjából. Én most csak arra szorítkoznék, hogy megállapítsam: a szárított kaki nem csak finom, de szép is.

















A kakit többnyire héjastul szárítják, de itt most meg van hámozva. És mit csinálnak a héjával? kérdezzük. Kiderül, hogy azt is megszárítják és szövetfestéket csinálnak belőle. Semmi nem megy pocsékba.









7 megjegyzés:

  1. másik kaki
    http://www.facebook.com/?ref=logo#!/album.php?aid=2057097&id=1478911231

    VálaszTörlés
  2. Bár a megfizethető kategóriába esne itt nálunk :)
    Vagy lehet többet kéne keresnem?! :)

    VálaszTörlés
  3. En videken elek, es mostansag gyakran latok a hazak falan kiakasztott kakit. Azt hiszem, mindig hamozottan szaritjak, ill. mindig hamozottat lattam.

    Egy magyarul tokeletesen tudo ismerosom furcsan reagalt, mikor magtudta, hogy kedvelem.
    "Te szereted a hoshikakit?! Azt a venasszonyok eszik, hogy tudjanak sz...." :)

    Jucy:
    Itt sem igazan olcso, a hetvegen lattam egy boltban 4 darabot 600 yenert.

    VálaszTörlés
  4. Épp most láttam a Spar e heti reklámújságját és csütörtökön 99 HUF lesz darabja.

    VálaszTörlés
  5. Ez olcsóbb, mint itt... mondjuk itt Japánban a gyümölcs lehetetlenül drága. Bár azért megkockáztatom: az itteni kaki lehet, hogy finomabb.

    VálaszTörlés
  6. Ettem, finom volt, bár 100%, hogy a fáról közvetlenül szedett jobb :)

    VálaszTörlés