2014. július 17., csütörtök

DIY wagashi

Úgy veszem észre, hogy az utóbbi időben elszaporodóban vannak a félkész, DIY (do-it-yourself) típusú japán édességek. Az igazi DIY valószínúleg az lenne, ha az alapanyagokból kiindulva, otthon sütnénk-főznénk; de hát azt hogyan adnák el a cukrászdák? Amiről most beszélek, az olyasmi, mint az előfestett gobelin, vagy az egyféleképpen összerakható legó-ház. Az alapokat készen kapjuk, amivel a siker már biztosított, de a végterméket nekünk kell összeállítani, így aztán ügyesnek és kreatívnak képzelhetjük magunkat. 

Régebben is megtörtént, hogy például a warabimochit és a kinokót, amit rá kell szórni, külön-külön csomagolták, nehogy a por idő előtt átnedvesedjen - de ezt kizárólag csak praktikus okok miatt. Ami most új, az a csomagolás, a kibontás és a végső eredmény összességének tervezett élménye.

Ime két példa - és igen, elismerem, a katalógusban sokkal szebben néz ki az eredmény....

Az Issui márka DIY sorozatának egyik darabja: tejszínes krémsajt, édes bab, mangópüré. Itt lehet megnézni, hogyan kellene kinéznie.

Kanten, vagyis agaragar zselé a Taneya boltból, a szokásos adzuki babbal. A műanyag csomagolás úgy nézett ki, mint egy jégkockatartó. 

2 megjegyzés: