2014. április 29., kedd

Adókavar

Aki Japánban él, annak bizonyára feltűnt, hogy az ÁFÁ-t, tokyóiasan szólva a shóhizeit, április elsején 5%-ról felemelték 8%-ra. Magyar szemmel nézve ez nem különösképpen drámai hír, itt nehezen hiszik el nekem, hogy van olyan bokréta Isten kalapján, ahol ez a szám 27%, de a japánoknak ez komoly megrázkódtatás volt. Pedig a dolog korántsem jött váratlanul, a politikusok már évek óta óta vitatkoztak a szükségességéről, és már a korábbi kormány döntést hozott róla. Józan ésszel is belegondolva: ha egy országban 200% felett jár a GDP-arányos államadóssági ráta, akkor joggal merülhet fel az igény, hogy ezen változtatni kellene, és ha az Állam Bácsinak pénzre van szüksége, akkor az adók csavargatása azért nem hungarikum. Mégis, a tavalyi kormányváltás után sokakban felmerült a kétség, hogy az "Abenomics" eredményeképp épphogy csak meglódult pénzköltési kedvet, és ezzel együtt a gazdasági növekedést, könnyen hazavághatja egy mégoly óvatos adóemelés is. Mindennek ellenére, furcsa, ugye? az új kabinet még tavaly ősszel megerősítette az előző kormány döntését és április elsején, ez itt nem a bolondok, hanem az új pénzügyi év első napja, életbe lépett az új adó.

Ahhoz képest, hogy milyen japánosan alapos gonddal lett előkészítve az adó bevezetése, meglehetős kavar van azon a téren, hogy mi is az árképzés helyes módja. Az egyik iskola szerint, személy szerint én ennek vagyok a híve, ki kell írni az új, megemelt árat és kész, ne terheljük a vásárlót a számolgatással, elvégre eddig sem írták ki a boltokban az adó nélküli árakat. Érdekes módon a rendeletek ezt nem teszik kötelezővé, állítólag amiatt, mert a kormány félt attól, hogy a megemelkedett árak elriasztják a dolgozókat a pénzköltéstől, a kereskedők pedig megijednek, hogy nem fogy a cucc, árengedményt adnak és akkor oda lesz a hőn áhított inflációs cél, mert itt most az az elmélet, hogy ha lenne végre egy kis infláció, akkor minden jóra fordulna.

Így hát sok helyen élnek a lehetőséggel és az adó nélküli árat tüntetik fel, így azt a látszatot keltve a felületes vásárlónak hogy tulképp olcsóbb lett az áru, majd pedig külön felszámolják a 8%-ot. Ügyes, de a legfrappánsabb mégiscsak az a megoldás, amikor az korábbi X yen után kiírják, szigorúan apróbetűvel, hogy akkor most erre még rájön 8% shóhizei. Hogy ez tulajdonképpen 8% áremelés? ja, izé, hát szigorúan nézve igen, de hát ezzel is nő az infláció, az pedig jó nekünk, nem?

Ó, hogyne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése