2012. február 12., vasárnap

Instant ligetek

Gazdasági válság ide vagy oda, azért a munka nem áll le Tokyóban. Irodából nem épül mostanában annyi, de apartment házból annál inkább, főképp a belvárosban. Kezdenek ráébredni ugyanis az emberek, persze a developerek erőteljes noszogatására, hogy jó dolog ugyan a családi ház aprócska kerttel a külvárosban, de nem biztos, hogy érdemes ezért naponta órákat vonatozni, az egyik kollégám pl. napi 2 X 130 percet utazik! hanem helyette megteszi egy városi lakás is. És mivel üres telek már kevéssé van, marad a harmadik dimenzió: föl, a magasba! Így egyre több lakó-toronyház épül a belvárosban, ez a szépség a Roppongi Tokyo Club Residence nevet viseli, sokat gondolkodhattak rajta a kreativok, nem mondanám, hogy nagyon innovatív építészet, de úgy tűnik, népszerű. 

De most nem is ez a lényeg, hanem ami a ház körül van. Milyen rendes, hogy így vigyáznak a meglevő fákra! gondolhatná a kóbor építész, ám bármilyen hihetetlen, az összes fa, IGEN, a nagy is! frissen lett ültetve. Jó, persze, földlabda és daruskocsi, de akkor is! ezek legalább 20-25 éves fák! Valószinűleg a törzseken látható vászon-tekerésnek is lehet valami szerepe a művelet sikerében, nem ismerem a pontos technológiát, csak lenyűgözve figyelem, ahogy helyes kis ligetek pattannak ki a földből szinte egy éj leforgása alatt. 

Hát, talán ezt is jó lenne importálni Japánból, a Toyota meg Vii mellett...

6 megjegyzés:

  1. Van egy német cég, akik faátültetésre szakosodtak és akár száz éves fákat is szállítanak Németországból Angliába. Hatalmas daruval emelik ki, miután megnyesték és megfelelő módon összekötötték az ágaikat, a gyökereket is szakszerűen nyesik és földlabdába rögzítik, extra széles és hosszú teherautó szállítja, jellemzően késő éjjel, amikor kicsi a forgalom. Bár a tévében nem említették, de gondolom nem bíznák meg őket Európa szerte, ha a fák nem élnék túl.

    VálaszTörlés
  2. Nagyim mondta, hogy a hírekben mutatták a hóval katasztrofális-extrém módon ellepett Japánt, a házakat szinte tetőig borítva (oké, nyilván nem a felhőkarcolókat). Tokióban e kép tanúsága szerint nem ez a helyzet.

    VálaszTörlés
  3. Á, itt jó idő van. Igaz ez a kép még január közepén készült, de most is úgy 10-15 fok körül van nappal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 10-15 fok!? Tényleg jó az idő. Bezzeg itthon ugyanez az érték elmondható mínuszban.

      Törlés
  4. Az a nagy hó (több mint 3 méter) inkább Niigatában van..(volt?)

    VálaszTörlés
  5. az szerintem viszont tenyleg dicserendo, hogy ha kell, egy meglevo fat (akarhany eves) kepesek akar 20 centi miatt is elkepeszto ovatossaggal kiszedni es odebbultetni egy epitkezes soran. semmi sem draga.

    errol nem is beszelve:
    http://ajw.asahi.com/article/0311disaster/quake_tsunami/AJ201203080085

    VálaszTörlés